Månebarnet – veganske opskrifter

(Inspiration til klima – og dyrevenlig mad)

Hummus

22 kommentarer


Det er min garvede erfaring, at alle har deres helt egen perfekte opskrift på hummus. Dette er min! 🙂

.

Ingredienser

 • 200 g. kogte kolde kikærter
 • ½ dl. god koldpresset olivenolie
 • 3 spsk. friskpresset citronsaft
 • ca. 1 dl. koldt vand
 • 2 spsk. lys tahin
 • 2 tsk. spidskommen
 • 1 tsk. karry
 • 2 fed presset hvidløg
 • 1 tsk. salt
 • Evt. friskhakket persille

Fremgangsmåde

Kikærterne (der har ligget i blød i 8-10 timer) koges i ca. 30 min og alle ingredienser blendes og smages evt. til undervejs med mere salt, hvidløg eller citronsaft… Jeg foretrækker den lyse arabiske tahin til formålet, da den gør hummussen lys, fin og cremet.

Anret din hummus i en smuk skål, lav evt. et hul i midten eller cirkler og pynt den med persille, rød peber, en smule olivenolie og et drys spidskommen!

Spis den på brød som pålæg med agurk og tomatskiver, som en let forret sammen med tzatziki, agurke/gulerods/peberfrugt stænger og brød, i sandwiches, dürumruller eller pitabrød.

Forfatter: Luna Krause

Mor, bonusmor, blogger på Månebarnet, madaktivist, medstifter af Danmarks veganske forening, og mentor i VeganerUdfordringen. Vær forandringen! ♡

22 thoughts on “Hummus

 1. Hov hov – jeg har lige et par tilføjelser til den perfekte hummus.

  Vand – der bruger man selvfølgelig kogevandet som smager af noget.

  Man skal IKKE bruge tahin fra Urtekram. Den SKAL være fra Rømers. Den er bare SÅ meget forskel. Jamen – trust me – der er virkelig en utrolig forskel.

  Så synes jeg faktisk heller ikke at der skal karry og spidskommen i – men det må være et spørgsmål om smag og behag. Til gengæld ville jeg aldrig undvære tamari. Jamen, hvordan kan du lave hummus uden tamari – arghhhhhhhhhhhh. Det lyder virkelig kedeligt. 😉

  Jeg bruger opskriften bag på urtekrams kikærter og den bliver ALTID FANTASTISK…… 😀

 2. SÅ kom Jens vist op fra stolen! Det er godt med nogle stærke hummus holdninger. 😉

  Jeg har kun brugt kikærtevandet til min mislykkede hummus, og da den jo netop blev mislykket tænkte jeg dengang at det var en af årsagerne. Men jeg tror godt jeg tør prøve at putte det i min vellykkede hummus! Måske bliver den endda bedre end perfekt?

  Jeg har faktisk overvejet at købe Rømers tahin når min tahin fra Urtekram er spist, den ser anderledes og lidt mere indbydende ud i farven. Men nu hvor du så varmt anbefaler den, er der vist ingen tvivl om at jeg skal have købt den.

  Spidskommen er virkelig godt i hummus! Men som du siger, er det et spørgsmål om smag og behag. Der skal kun en lille bitte bitte smule karry i… Man skal faktisk ikke kunne smage at den er i, det er kun til at fremhæve de andre smage. Tamari…? Jens – jeg tror vores hummus er i familie med hinanden, men de er vist kun granfætre eller noget i den retning. 😉

 3. Kære Luna – gør lige dig selv en kæmpe tjeneste. Køb Rømers tahin, FØR du tømmer bøtten fra Urtekram. Det kan jo holde længe, så det er ikke noget problem. Men du skal simpelthen lugte hvor forskelligt de lugter, og det gør man bedst når der er noget i begge dåser, så man kan sammenligne. Believe me – du køber aldrig Urtekrams tahin igen – aldrig, aldrig nogen sinde!

  Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan to produkter som er lavet på fuldstændig samme måde, kan være SÅ FORSKELLIGE.

 4. Ok… Det vil jeg gøre. Skal også nok rapportere tilbage og fortælle hvad jeg synes. Det er lidt spændende… 😉

  Nu sidder jeg og spekulerer på hvordan en hjemmelavet tahin mon smager. En minihakker vil helt sikkert også kunne lave tahin!

 5. Må da helt sikkert blive endnu bedre end perfekt med hjemmegjort tahin :D.
  Der SKAL spidskommen i hummus. Basta !!

 6. Nu håber jeg lige på lidt hurtig hjælp , jeg er jomfru i at lave hummus, men bestemt ikke jomfru i at spise det 🙂
  Men det der tahin hvor køber man det henne , vil jo helst købe den der rømers i beskriver , håber i vil hjælpe .-))

 7. Hej Ann-Mari

  Mange etniske grønthandlere har tahin, men de er som regel en ret tynd og olieret konsistens. Urtekrams tahin kan købes i fx Føtex, men Rømer’s (som virkelig ER bedre – jeg må vist hellere snart få skrevet et indlæg om det) må du ned i en helsekostbutik efter. Hvis de ikke har den, kan du evt. spørge om de vil bestille den hjem til dig.

  Håber det kunne bruges. 🙂

 8. Ihhh tusind tak , jeg tog allerede i formiddags til en etnisk grønthandler , og ja det er vist noget tyndt noget , men nu skal det prøves , jeg har jo søgt en hel del på nettet og læste faktisk at man kunne tilsætte natron til udblødningen , er det noget du osse har erfaring med ?
  Igen tusind tak for hjælpen :-))

 9. Jeg er sikker på at det sagtens kan bruges. 🙂 Med tiden kan du justere ingredienserne der kommes i. fx. når/hvis du får fat i Rømer’s tahin, eller du kan prøve at komme en dyrere/bedre olivenolie i. I det hele taget eksperimentere med krydderierne.

  Natron til udblødningen? Det har jeg hverken hørt om før, eller prøvet. Hvad er formålet?

  Venlig hilsen Månebarnet

 10. Mht. natron i udblødningsfasen, så er min erfaring, at det bedre kan betale sig, at komme lidt bagepulver i vandet under kogningen – det gør kikærterne blødere, og kogetiden kortere (men der skal ikke for meget i – en halv teskefuld, til en grydefuld er passende – ellers bliver det noget smat!).

 11. Ang. Rømers Tahin er der så nogen der ved hvor det kan købes i København? Jeg har let forgæves ret mange steder efterhånden…

 12. Jeg bor ikke i København, men her i Århus er tahin fra “Rømer” ikke til at finde i dagligvarebutikker som Føtex og Super Brugsen. Jeg har indtil videre kun fundet det i en helsekost, så det vil være mit bud at det også er der du skal lede i kbh.

  Mvh Luna/Månebarnet 🙂

 13. Er der nogen der ved om kikærter på dåse kan bruges, eller er de et “no no” bare sådan i tilfælde af at det skal gå rigtig stærkt. Vil gerne have et par meninger om den sag.
  Er helt grøn her og med det mener jeg er ved at tage de første spæde skridt ind i vegatarverdenen. Det er bare som om kød smager mig så… ja ad agtigt, og har gjort det længe, spiser mindre og mindre kød, men det er bare som om de få gode veggie retter jeg selv har digtet, er begyndt at blive lidt kedelige. så nu skal der handles, jeg må kaste mig ud i det, og prøve krafter med de mange indbydende opskrifter jeg falder over. Nå nu kom jeg vist lidt væk fra emnet.

 14. Hej Pia

  Jeg bruger altid kun økologiske kikærter jeg selv har kogt til at lave hummus af, jeg har derfor ingen erfaring med dåsekikærter, men jeg ved at mange gerne bruger dem 1) fordi det er nemt 2) fordi strukturen ofte bliver blødere – hvilket nogle foretrækker. Jeg synes du skal prøve der frem, og eksperimentere med kikærter fra dåse! Når du er helt ny “begynder-vegetar” kan det godt være demotiverende hvis det virker for besværligt eller uoverskueligt at lave fx hummus helt fra bunden. Ikke fordi det er svært når du først har prøvet det nogle gange – så virker det faktisk forbløffende nemt – men fordi al begyndelse er svær, og kræver en omstilling af vaner.

  Det er muligt at du allerede har opdaget Danmarks førende vegetarforum vegetarkontakt.dk, men i tilfælde af at du ikke har, smider jeg lige linket til dig. 🙂

  http://vegetarkontakt.dk/

  Selvom du endnu ikke er 100 % vegetar, er du mere end velkommen derinde – folk er super venlige og villige til at hjælpe med spørgsmål du måtte have omkring vegetarisme.

  Held og lykke med at afprøve en nyere og grønne livsstil – skriv endelig hvis du har flere spørgsmål!

  Mvh Luna/Månebarnet

 15. Tak for opskriften! Jeg havde ikke prøvet med karry i humus før, men det er ganske vellykket. Jeg plejer at bruge denne opskrift http://www.her-er-svaret.dk/116/mad-drikke/humus-af-kikaerter-opskrift men udskiftede så spidskommen med karry – det er super!

 16. Behøves der komme tahin i ?

 17. Perfekt opskrift! Jeg fik hummus til pitabrød med salat, lidt kartoflter & nogle grønsager – lækkert!

 18. Jeg har aldrig selv været fan af Hummus. forstod faktisk overhovedet ikke det der nærmeste hysteriske “jeg må ha hummus nu” jeg oplevede hos flere venner. men så var det at jeg smagte den hummus de sælger i madmarked i svendborg. MED Tahin i. WOOOOOW og nu er jeg så med i fanklubben. så tak for opskrift. så snart bøtten er slikket tom fra madmarked går jeg selv i krig med at prøve og se om jeg kan hitte ud af at lave en ligeså god hummus ❤

 19. Min første hjemmelavet hummus. Og den smagte herligt! Jeg er glad for den første gang, blev lavet på din opkrift. Den bruger jeg fast fremover! 🙂 Tak for dig

  Kh Gabriella

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s