Månebarnet – veganske opskrifter

(Inspiration til spiselige dyre- og klimavenlige løsninger!)

Veganske sandwich spreads fra Urtekram & 100.000 besøgende!

14 kommentarer


Så rundede min blog 100.000 besøgende! (og lidt til) Fantastisk! I betragtning af at kun ca. 1-2 % af den danske befolkning anslås til at være vegetarer, er det helt vildt at så mange mennesker har været inde på en vegetarisk hjemmeside for at finde opskrifter og inspiration. Det er kun et godt tegn – og jeg er lykkelig over at flere og flere får øjnene op for sund, vellavet, hjemmelavet grøn mad! Jeg selv har været vegetar (med en stor kærlighed til det veganske køkken) i over 2 år. Jeg har været meget opsøgende mht. til fx at søge inspiration i form af opskrifter på diverse hjemmesider, selv eksperimentere med ingredienser hjemme i mit eget køkken eller gå på opdagelse i de mange skønne helsekostbutikker Århus har at byde på. Men jeg opdager stadig nye, spændende produkter som åbner mine øjne endnu mere i forhold til hvor skøn det er at leve uden animalske fødevarer! F.eks disse sandwichspreads fra Urtekram. De er uden uden æg, mælk og kornprodukter – og så er de økologiske.

Jeg er sikker på at de har stået på hylderne i mange helsekostbutikker rundt omkring længe, men som det gælder med så mange andre ting her i livet, skal ting undersøges og prøves af for virkelig at vække opmærksomhed. Sådan havde jeg det f.eks med Hokkaido… Jeg kan slet ikke tælle hvor mange gange jeg er gået forbi et hokkaido græskar i supermarkedet, haft lyst til at købe det og tilberede det, men undladt at gøre det fordi det var noget fremmed og ukendt.  Da jeg imidlertid fik serveret den lækreste cremede hokkaidosuppe hjemme hos en veninde,  var det definitivt slut med blot at kigge på den smukke runde grøntsag. Jeg laver nu selv suppen jævnligt og eksperimenter også gerne med andre slags græskar.

… Men tilbage til sandwich spreaden fra Urtekram! De fås i fire forskellige varianter: Basilikum, Rødbede/peberod, Karry, og tomater/urter. Jeg købte den med tomat og urter. Ikke i en helsekost, men i Føtex! Simpelthen… Dejligt at de førende supermarkeder får øjnene op for ikke kun økologi, men også vegetariske produkter. Vil minde mig selv om at skrive til Føtex og takke dem. I samme omgang kunne jeg jo forhøre mig om hvorvidt de har planer om at skaffe de sidste to varianter – de havde nemlig kun tomat/urter og basilikum. Jeg købte den med tomat og urter.

Ingredienserne er: Solsikkekerner* (37%), tomatpure* (27%), solsikkeolie*, tomater* (9%), citronsaft*, vand, rørsukker*, havsalt, sojasauce* (vand, sojabønner*, havsalt) , krydderurter* (0,8%), løg*, paprika*, hvid peber*. Intet andet.

* = Økologisk.

Konsistensen minder om smørerost, og smagen minder da også om en smørerost med soltørret tomat, dog mere frisk og smagfuld! Jeg smurte den på et stykke pita som jeg havde skåret helt over på langs så det fungerede som burgerbolle, derudover kom jeg løgringe, skiveskåret syltet agurk, rød peber, og salatblade i. MUMS! Prisen er i den pebrede ende  – 30 kr. for et noget lille glas. Så jeg overvejer (selvfølgelig 😉 ) at forsøge at lave den selv. Lykkedes det – er I selvfølgelig de første som får det at vide så I selv kan komme i gang med at lave den.

 

Forfatter: Luna Krause

Mor, bonusmor, blogger på Månebarnet, madaktivist, medstifter af Danmarks veganske forening, og mentor i VeganerUdfordringen. Vær forandringen! ♡

14 thoughts on “Veganske sandwich spreads fra Urtekram & 100.000 besøgende!

 1. Tillykke med de mange besøgende! Og smørelsen ser god ud 🙂 Jeg har selv været meget til den de har i Egefeld (Zwergenwiese), men det lyder som det samme koncept. Og det er faktisk billigere, tro det eller ej.

 2. Det lyder rigtig spændende. Jeg er simpelthen så træt af tartex og jeg har aldrig været særlig vild med streich. Derfor vil jeg glæde mig til at smage denne nyhed fra Urtekram. Jeg har ikke set den nogen steder, men jeg vil prøve at kigge efter den næste gang jeg kommer i Føtex.

  Tak for tippet! 😀

 3. Åhhhh, TILLYKKE, Luna !!!!!
  Og tak for tippet med Spreaden. Vi er mange, der lissom Jens, altid er på udkig efter andet end Tartex, Streich og Nutanas Grov Bønnepostej (den sidste kan jeg nu altid spise, men der er jo desværre æg i). Godt nok er der ingen Føtex her i byen, men det kunne være, jeg er heldig, det findes et andet sted…vil holde øjnene åbne. Tak !
  Kilroy/Per.

 4. Mange tak for lykønskningerne! 😀

  Selvom jeg er sikker på at man selv kan lave noget der ligner det købefærdige smørrepålæg (jeg har netop fundet nogle spændende opskrifter på vegkon som skal afprøves!) er det nu altså bare super rart at have muligheden for blot at putte et glas med lækker vegansk (økologisk) pålæg i indkøbskurven i Føtex når man er træt efter en lang dag og ikke orker at tage andre steder hen for at handle. (hvis man vel og mørke bor i nærheden af en sådan! Der er en pris for at bo så lækkert Per 😉 ) Nej – nu må jeg simpelthen have skrevet til Føtex… De skal lige ha’ lidt ros. Hvordan ved de ellers at de gør det godt? 😉

 5. Urtekrams sandwich spread er så lækker!
  Jeg er selv ved at forsøge at bikse en opskrift sammen, og det er slet ikke så problematisk når de nu har været så venlige at angive procentandelen.

  og så vil jeg lige minde folk om at Føtex sælger pels! Og det er bestemt ikke fordi de er uvidende, Anima har i mange år forsøgt at forklare dem problemerne med pels.
  Hvad har Føtex som Kvickly ikke har? (Kvivkly har også sandwhich spread’en – køb den der i stedet og vis Føtex din utilfredshed!)

  Læs mere her:
  http://anima.dk/kampagner/fotex.html

 6. Hej Louise

  Skriv endelig igen når du får bikset den færdig. Min stakkels SU lider under min nye veganske sandwich spread besættelse. 😉

  Tak for info’en omkring Føtex’ salg af pels. Jeg kan godt huske at have set blandt andet kaninpels og ræv i min tidligere lokale Føtex! Efterhånden er mange af deres varehuse dog blevet til såkaldte “Føtex-food” butikker, det er derfor svært at holde øje med om der fortsæt sælges pels i Føtex’ øvrige butikker. Nu kan jeg se via det link du sendte, at kampagnen mod Føtex salg af pels har stået på i nogle år, jeg ville egentlig have spurgt dig om hvorvidt du vidste om deres salg endnu var aktuelt, men kom hurtigt frem til, at man da stærkt må formode at de med jævne mellemrum vil fortsætte med at have pels på bøjlerne når de jo IKKE, i modsætning til så mange andre butikker og varehuse, har meldt ud at de vil stoppe.

  En decideret boykot bliver det ikke til for mit vedkommende – denne gang. Man må vælge sine kampe… Har tidligere boykottet Salling for deres salg af Foie Gras, indtil de stoppede med deres salg af det. Men jeg vil gerne skrive til Føtex og fortælle dem om min “utilfredshed” som det så pænt hedder. Og Kvickly har også sandwich spreaden siger du – det skal tjekkes ud.

  Mvh & god weekend!
  Luna/Månebarnet

 7. Har ikke set siden her før, tillykke med de mange hits 🙂
  Har selv prøvet at eksperimentere med at lave spread selv, derfor jeg fandt siden. det kræver nok en del forsøg før den er perfekt. glæder mig til at høre opdate.

  De har alle varianter i Super Brugsen hvis den ikke er boykottet 🙂

 8. Hej Marc

  Tak – er glad for at du fandt min side. 😀

  Ja, nu har jeg også forsøgt selv at lave spread. Jeg startede ud med at veje og måle af med henblik på at ville poste opskriften herinde. Men der skulle så mange forskellige justeringer til før jeg var tilfreds med resultatet, og så havde jeg ikke styr på hvor meget der var kommet i. 😉 Men det blev faktisk ret godt! Både min kæreste og min veninde smagte det, og syntes det smagte bedre end det færdigkøbte. Jeg synes selv den blev lidt for syrlig – men skal helt sikkert lave det igen snart.

  SuperBrugsen siger du? Nej, den er ikke boykottet. 😉 Det må jeg ha’ tjekket ud. Der ligger en lige i nærheden af hvor jeg bor.

  Hilsen Luna/Månebarnet

 9. Jeg faldt også for den spread med tomat og har fået lavet en udgave, der minder ret meget om den. I er velkomne til at smage med 🙂

  http://fenjasmad.wordpress.com/2011/08/18/cremet-tomatpalaeg/

 10. Kom tilfældigt ind her og vil bare fortælle at netto vist nok havde den i denne uge til 30 kr. 10 kr. at spare er også lidt.

  • Hej Mette

   Mange tak for informationen! Jeg mener dog at Føtex sælger den til 29 kr. Så der er måske ikke så meget at spare ved at gå i Netto? Men dejligt at høre at de sælger dem der! Lad os håbe de bliver så glad for dem, at de vælger at have dem som en del af deres faste sortiment. 🙂

   ~Luna/Månebarnet

 11. Hej Luna

  Noget tid siden du skrev dette indlæg, men prøver alligevel. Jeg har her til aften søgt nettet rundt for at finde en opskrift på en tomat spread. Jeg har en lille afhængighed af Urtekrams tomat spread, den smager jo forrygende. Så vil høre om du er kommet nærmere en opskrift? Jeg prøvede her til aften, den blev god, men ikke nær så god som Urtekrams,

  Mvh
  Maya

  • Hej Maya
   Jeg har også prøvet at efterligne den, men uden det blev helt så godt som jeg havde håbet. Jeg har haft nogenlunde succes med en solsikke/karry/æble spread, men den sad ikke lige i skabet. Jeg skal nok snart prøve at eksperimentere noget mere. 🙂

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s