Månebarnet – veganske opskrifter

Vis mig din veganisme!

3 kommentarer


(Oprindeligt postet på forummet Vegetarkontakt.dk)

Dette indlæg er henvendt til jer, vegetarerne. Jeg kender mange af jer, har stiftet bekendtskab med endnu flere, og I skal vide, at jeg synes I gør det rigtig godt. Det er ikke altid tydeligt nok, men vi er mange veganere herinde som gerne vil sætte et godt eksempel, gerne vil tale om hvorfor man vælger at blive veganer, men først og fremmest hvordan man bliver det.

 

Jeg hørte for nylig én sige, at der er meget længere fra vegetar til veganer, end der er fra altspisende til vegetar. Min første indskydelse var blankt at afvise idéen, men så huskede jeg min egen rejse, som jeg nu gerne vil fortælle lidt om. Ikke mindst i håbet om, at den kan være med til at bygge bro mellem os. Vegetarerne og veganerne her på forummet.

 

Jeg blev vegetar i 2007, og fandt kort tid derefter Vegetarkontakt, som har fulgt mig trofast lige siden. Det var heldigvis slet ikke svært for mig at undvære kød, men jeg kan tydeligt huske de kvaler jeg, allerede meget tidligt i min vegetariske karriere, havde omkring det at spise æg og mælkeprodukter. Mest ost. Det smagte jo virkelig virkelig godt! Men, så var der alle argumenterne imod det at spise det. De sundhedsmæssige argumenter trak i mig, men det var de etiske argumenter der gjorde størst indtryk. Jeg husker det var svært for mig at vurdere hvorvidt det, i sidste ende, var mine egne etiske overvejelser som drev mig mod ønsket om at spise vegansk, eller om det skyldtes påvirkninger fra mennesker her på forummet som var veganere, mennesker jeg så op til, og som var varme fortalere for veganismen.

 

Overbevidst var jeg i hvert fald, og jeg husker at jeg i forsommeren 2008, ca. ½ år efter jeg først blev vegetar, sprang ud som nyslået, idealistisk og meget passioneret veganer! Det foregik i højt gear. Min vegetariske madblog, som jeg havde oprettet i starten af det år, fik sig en vegansk makeover, jeg tjekkede systematisk fødevarer for animalske e-numre, og jeg drømte om en vegansk verden, for alle! …men det endte brat, og jeg måtte smide håndklædet i ringen efter et par måneder. Jeg var ikke klar. Jeg var ikke klar til at give slip. Jeg vidste ikke nok om hvordan jeg kunne spise for ikke at lide afsavn, og jeg var ikke klar til at tage ansvar for min nye livsstil i sociale sammenhænge. Jeg husker følelsen af nederlag. Jeg frygtede at de mennesker jeg havde set op til på forummet, som nu også var blevet til flere nye bekendtskaber, ville se ned på mig. Og hvad med de mennesker som fulgte min blog? Men der skete intet… Jeg oplevede ingen fordømmelse. De mennesker jeg havde lært at kende, holdte af mig for mig, og det var en stor befrielse.

 

Jeg omfavnede min gamle livsstil som vegetar. Jeg tillod mig selv at spise æg og mælkeprodukter når jeg havde lyst til det, og når jeg var ude. Det gav mig ro til at fokusere på nogle andre vigtige ting i mit liv, og det gav mig, pussigt nok, en fornyet passion for at dyrke vegansk mad, og det at finde på veganske opskrifter. Jeg fortsatte med primært at lægge veganske opskrifter ud på min blog, som voksede… Og voksede. Og jeg voksede.

 

Jeg lærte af mine erfaringer… Hvordan fortæller jeg nye mennesker i mit liv om vegetarisme og veganisme? Hvordan reagerer de? Hvordan reagerer jeg? Hvad kommer jeg i indkøbskurven nede i en overfyldt Føtex onsdag kl. 17.00 når køleskabet gaber, mit blodsukker er lavt, jeg er præmenstruel og mest af alt bare har lyst til at fråde en hel pakke blå Castello?

 

Jeg var nysgerrig! Hvordan kan man lave en kyllingesalat vegansk? Hvordan undgår man at en pizza uden ost bliver kedelig? Hvad dælen er agar-agar? Vaniljekorn i tomatsauce?

 

…og jeg delte min passion for vegansk mad endnu mere med min omverden. Jeg ville bevise at vegansk mad var spændende og kunne smage fantastisk!

 

Sommeren 2010 var jeg klar til at blive veganer igen. Jeg havde erfaringen, jeg havde passionen, og jeg havde en mission! Men jeg har flere. Én af dem er, at fortælle om veganisme, fra mit eget ståsted.
Kærligt og ærligt, men uden fordømmelse…

 

Ahimsa
~Månebarnet

 

Forfatter: Luna Månebarn

Mor, bonusmor, mentor, blogger på Månebarnet, madaktivist, medstifter og aktiv i Mad med Medfølelse - Danmarks veganske forening. Vær forandringen! ♡

3 thoughts on “Vis mig din veganisme!

 1. Jeg er vegetar, men laver ofte veganske retter i tiltro til at et skridt af gangen fører mig og andre i den rigtige retning.

  Men jeg forsøger næsten aldrig at lave en kyllingesalat eller en pizza vegetarisk/vegansk. Mad der er sat sammen for at lave en dejlig ret smager bedre end wanna-be ikke-vegetarisk mad… jeg forsøger kun at imitere fx kyllingekød, hvis jeg ved jeg får gæster der er meget glad for kød. Så gør jeg det for deres skyd!

  Jeg vil hellere lave et tomatbrød med grøntsager end en pizza uden ost 😉

  Ahimsa

 2. Jeg er veganer. Ikke af sundhedsmæssige årsager – det er blot en behagelig sideeffekt – men af etiske årsager. Jeg var først vegetar, men det varede kun 1-2 uger, før jeg helt skippede animalske produkter. For mig var det ikke noget stort spring – det kom helt naturligt: Hvis jeg ikke ville spise kød af hensyn til dyrene, følte jeg, at det var dobbeltmoralsk af mig at spise mælkeprodukter og æg, når malkekøer og æglæggende høns faktisk er de mest udnyttede, udbyttede og mishandlede dyr i landbruget.
  Jeg vil meget anbefale denne video: http://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4. Det er en tale af Gary Yourofsky, den er på amerikansk og varer lidt over en time. Den handler om veganisme og er simpelthen suveræn. Overskriften på Youtube er ”Best speech you will ever hear” – og helt ærligt – det er ikke løgn 🙂

 3. Jeg er veganer af etiske årsager og selvfølgelig også sundheden.Jeg startede som vegetar i 2007 og i 2009 som veganer.Grundet allergier blev jeg veganer og føler også at det er det bedste valg.Der er også nogle veganer som jeg ser op til bla på et forum som jeg nogle gange kikker forbi og blogs som jeg læser.Du er bare super Luna + dit indlæg.Veganisme er vejen frem…

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s