Månebarnet – veganske opskrifter

(Inspiration til spiselige dyre- og klimavenlige løsninger!)

Fedtfri chutney med æble, rødløg og aubergine

1 kommentar


Da jeg første gang hørte om “vandstegning” må jeg blankt indrømme at jeg tænkte det lød en smule fedtforskrækket, klidmoster og som noget der hørte 80’erne til. Dette havde sikkert noget at gøre med at den herre som i sin tid introducerede mig for fænomenet, ikke alene konsekvent vandsteger, men i øvrigt slet ikke anbefaler olier som en del af en sund kost. (Yikes! Det strider jo imod hele min generations lære om olier og sundhed!) I stedet mener han at frø, kerner og nødders sunde egenskaber bør stamme fra: Ja… Frø, nødder og kerner – dvs. indtages i deres naturlige form. Læs meget mere om emnet på hans, i øvrigt meget spændende og veldokumenterede, hjemmeside plantemad.dk.

Nu forholder det sig således, at jeg ikke udelukkende indtager olie for sundhedens skyld. Jeg steger i olivenolie, men tager ingen kosttilskud i form af olie lige nu. Men mht. olie i madlavning, handler det ofte om at jeg bruger det for smagens og konsistensens skyld, samt ikke mindst pga. vanens magt. Men nu hvor jeg har haft succes med at vandstege, er det helt sikkert noget jeg vil eksperimentere meget mere med i fremtiden.

.

Denne chutney er frisk og sprød fra løgene og æblet, men også blød og “fed” fra auberginen og tomaterne. Løgene karamelliserer en smule under tilberedningen, og jeg ville aldrig have gættet på at denne ret var fedtfri hvis jeg fik den serveret.

.

Ingredienser (til 2 personer)

  • 1 lille syrligt æble
  • 2 rødløg
  • ½ lille aubergine
  • 2 tomater
  • Havsalt
  • Sojasauce eller tamari

.

Fremgangsmåde

Skær auberginen i skiver og derefter i tern. Ligeledes skæres rødløg, tomater samt æble i tern. Auberginen kommes på en pande tilsat lidt kogende vand samt et drys havsalt og steges ved høj varme i et par minutter. Tilsæt lidt mere vand når det fordamper fra panden så aubergineternene ikke sætter sig fast.  Tilsæt derefter rødløg og æbletern, og vand om nødvendigt. Efter yderligere et par minutter tilsættes tomatternene og en lille sjat sojasauce/tamari. Drys med frisk hakket timian inden servering.

.

.

.

.

Server chutneyen sammen med fx ris, quinoa, en perlebyg eller en kikærtesalat, til veggie-deller, til brød, i wraps – eller bare som den er!

.

.

Forfatter: Luna Krause

Mor, bonusmor, blogger på Månebarnet, madaktivist, medstifter af Danmarks veganske forening, og mentor i VeganerUdfordringen. Vær forandringen! ♡

One thought on “Fedtfri chutney med æble, rødløg og aubergine

  1. Hvor ser det bare lækkert ud. God ide med æblet, for at give det lidt syrlighed. Ideen med at stege i vand er desuden slet ikke så tosset endda. Og SÅ lige til noget helt andet; TAK fordi du (via dine blog-indlæg) introducerede mig for røget paprika. jeg ❤ ❤ <3'er det! Det er så meget mit nye yndlingskrydderi!

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s