Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Traditionelle whopper burgere – vegan style!

20 kommentarer


“Der er ét eller andet som smager af kød i de her burgere…”

.

Disse burgerbøffer af de første jeg har lavet, som har haft smag og konsistens næsten som kød. Jeg kan virkelig godt lide burgerbøffer lavet på fx. rødbede, kartoffel/selleri eller måske nogle røde linser tilsat løg og en masse dejlige krydderier. Disse grønne bøffer forsøger ikke at lade som om de er noget de ikke er, men er lækre på deres helt egen måde – med deres bløde strukturer, og smagen af grønt. Men det ER nu lidt sjovt at kunne lave og konsumere en “rigtig”  traditionel burgerbøf, som jeg husker den fra mine altspisende dage. …og det er sjovt at se mine altspisende gæsters ansigtsudtryk, når de sætter tænderne i, hvad de netop har fået fortalt er en vegansk burger. Det bekræfter dem i, at vegansk mad er mere end “bare” rødbedebøffer.

Hemmeligheden bag bøfferne, er gluten melet. Gluten findes blandt andet i hvede, og vil man fx selv forsøge at lave seitan uden det smarte mel, er tricket at man nænsomt vasker al stivelse ud af en dej, hvorefter kun gluten er tilbage. Glutenmel kan på nuværende tidspunkt (bare rolig jeg arbejder på sagen!) ikke købes i Danmark, men må bestilles via nettet, fx via Vegan Wonderland. Men har man først prøvet at lege med glutenmel, er der ingen vej tilbage.

.

Ingredienser (til 4 personer)

  • ½ dl. tørristede pinjekerner
  • 1 rødløg (ca. 100 g.)
  • 150 g. champignon
  • 4 spsk. tomatpesto eller 4-5 soltørrede tomater
  • ½ tsk. chilipaste (eller ¼ frisk rød chili)
  • 3 tsk. almindelig paprika
  • ½ tsk. røget paprika
  • 2 tsk. gærflager
  • 2 spsk. tomatpure
  • 2 spsk. citronsaft
  • 2 fed presset hvidløg
  • ½ tsk. stødt allehånde
  • 3 tsk. havsalt
  • Friskkværnet peber
  • 1 ½ dl kogt vand
  •  ½ dl. olivenolie
  •  2 tsk. Marmite*
  • 250 g. gluten mel
  • 2 spsk. kikærtemel
  • 2 spsk. No Egg
  • Evt tandoori masala

.

* Alternativt kan anvendes urtebouillon (Gerne Herbamare urtebouillon)

.

Fremgangsmåde

Pil løget. Blend det sammen med de tørristede pinjekerner, chilipaste/chili, salt, peber, gærflager, allehånde, almindelig samt røget paprika og tomatpesto i en blender eller minihakker. Blend også champignonerne fint og tilsæt massen i en skål. Tilsæt kogt vand, olie og urtebouillon og smag til. Massen må gerne smage “af meget” da glutenmel og No Egg stjæler en del af smagen. De to ingredienser blandes inden også de tilsættes farsen som nu bliver meget fast og lettere “gummi agtig”. Skær farsen ud i fire store stykker og form dem med en kniv ved skiftevis at hakke riller på kryds og tværs på begge sider. Kværn evt. noget mere peber ud over dem, og drys dem evt. også med lidt tandoori masala. Steg bøfferne ved jævn varme af 5 minutter på hver side, læg dem derefter i et fad og sæt dem i ovnen yderligere 10 min ved 200 grader.

.

.

.

De fire bøffer som de ser ud inden stegning...

.

.

.

Efter stegning og en tur i ovnen...

.

.

.

Traditionel whopper...

.

.

.

Vegan style!

.

.

.

.

20 thoughts on “Traditionelle whopper burgere – vegan style!

  1. Det må jeg altså prøve! Ser rigtigt godt ud. Må have en eller anden til at hjælpe mig med den tyske hjemmeside 🙂

    Like

    • Hej Nina

      Ja, jeg skal også have noget hjælp, fra tysk-kyndige hvis ikke Google Translate kan klare mosten. Har nemlig lige brugt det sidste glutenmel. Jeg arbejder på at kunne få glutenmel, samt en række andre produkter, i de danske butikker, men indtil da, må vi ty til internettet. Vegan Wonderland ser ud til at have nogle ret lækre sager. 🙂

      Like

  2. Er du lykkedes med at få glutenmel til Danmark (Aarhus)? Synes Vegan Wonderland er for dyr i forsendelse. Desuden kan man ikke betale med kort medmindre man køber for mere end €25.

    Like

  3. Hvor fik du glutenmelet fra Luna?

    jeg vil også meget gerne prøve at lege med seitan, man må ikke bestille fra tyskland (jeg er 15 og bor hjemme, så det er mor der har magten 😉 )

    tusind tak for en super inspirerende hjemmeside!

    Like

    • Hej Anna! 🙂

      Jeg fik glutenmelet foræret af én som flyttede udenlands. Hun havde selv bestilt det hjem fra Tyskland tror jeg. Jeg så meget gerne at melet var til at købe i de danske butikker!

      …og jeg har været med til at starte en lille aktion som måske kan få det til at ske? Jeg skal ha’ skrevet et blogindlæg om det, men du må meget gerne tyvstarte og hjælpe til ved at skrive dit navn på denne liste. 🙂

      http://vegetarkontakt.dk/?-mission-stik-os-vores-veganerost=82216

      ~Luna/Månebarnet

      Like

  4. Hej Luna, sikken fantastisk side du har lavet! Jeg er allerede blevet meget inspireret (er selv lacto-ovo-vegetar ;-)) og har været det hele livet. Dog spiser jeg ikke ost hvor der er kalvemave i aka. osteløbe.

    Men jeg har set din lækre opskrift på burgere og mht gluten mel så har Urtehuset 2 forskellige mel blandinger

    http://www.urtehuset.dk/Default.aspx?ID=186&ProductID=PROD1272

    http://www.urtehuset.dk/Default.aspx?ID=186&ProductID=PROD1271

    Tænker om disse ikke kan bruges? 🙂

    Mange varme tanker herfra
    – Maria

    Like

    • Hej Maria

      Mange tak! 🙂

      De to melblandinger du foreslår er glutenfrie, så nej, de vil desværre ikke kunne bruges da melet jeg efterlyser består af ren gluten. 😉 Men mange tak for forslaget!

      Varmer hilsner

      ~Luna/Månebarnet

      Like

  5. Kan man mon bruge HUSK istedet for glutenmel, da jeg er glutenallergiker?

    Like

    • Hej Alice

      HUSK vil desværre ikke kunne give bøfferne den samme struktur som glutenmelet. Men måske du kan prøve dig frem med HUSK som bindemiddel sammen med f.eks. noget sojamel/rismel/nødder osv? Det vil blive nogle helt andre bøffer, men det gør jo heller ikke noget. Så længe de smager godt. 🙂

      Jeg har i øvrigt flere gange lavet disse rødbede/quinoa bøffer glutenfrie, og de bliver super gode!

      Mvh
      ~Luna/Månebarnet

      Like

  6. Jeg har fundet og købt glutenmelet i Norge – det blev dobbelt så dyrt som planlagt, p.gr.a. told og skat og porto. Jeg kom til at betale 350 kr for 2 kg! Av.
    Men det er rigtig godt, det mel. Er der nogen der er kommet længere med at få det til Denmark?

    Like

  7. Hej Luna

    Vil bare lige sige, at de her burgere hitter for vildt! Normalt er jeg ikke så vild med køderstatninger, men lige dem her er altså rigtigt gode. Måske endda “better than the real thing” 🙂

    – Trine

    Like

  8. Sig mig mangler der ikke noget i den her opskrift????? Det forvirrer mig at der mangler en knivspids karry:)

    Stort knus
    Eline

    Like

  9. Hej Luna

    Lige et tip til de lækre vegan-whoppers!! I stedet for glutenmel kan man jo anvende seitan, som også består af gluten…Seitan fåes i enhver helsekostbutik og måske også i Orientalske supermarkeder…:)

    Go green burgers!

    Like

    • Hej Christine

      Det er rigtigt, det kan være jeg skal skrive det i opskriften. Jeg har selv fået bestilt glutenmel hjem fra Vegan Wonderland, men det er jo ikke alle der lige er nået dertil. 🙂

      ~Luna/Månebarnet

      Like

  10. Uh, ser virkeligt godt ud. Glæder mig til at prøve. Tak for at dele dine opskrifter, god inspiration og hjælp til variation.

    Like

  11. Jeg har lige fundet et sted, hvor man kan få glutenmel:

    http://veganlife.se/product.html/vantastic-foods-glutenmjol-1kg?category_id=22

    Men om det er dyrere end det andet sted, du har nævnt, kan jeg ikke gennemskue. Men umiddelbart en mere overskuelig mængde.

    Like

Skriv en kommentar!