Månebarnet – veganske opskrifter

Noget om valg, nærvær & nødvendig distance

5 kommentarer


Som flere af jer sikkert allerede har set mig skrive, har det været med blandede følelser jeg har færdiggjort min uddannelse. (Jeg er netop færdig som pædagog) Jeg havde ingen venner og familie stående vinkende og flagrende ude foran døren da jeg blev færdig, og jeg mødtes ikke med nogen fra mit studie for at fejre begivenheden efterfølgende. Da jeg havde fået min karakter og mit: “Tillykke, du er pædagog!” tog jeg direkte på arbejde – mit nye arbejde – på Café Gaya som tilfældigvis, men meget symbolsk, fejrede 1 års fødselsdag. Billedet her ved siden af, har jeg taget til festen af den smukke Mirella som opfører en meget speciel dans, og jeg synes billedet viser essensen af en aften som summede af glæde, mangfoldighed, musik, latter, af nærvær og af kærlighed – og jeg følte mig ganske hjemme i alt dette. (I er velkommen til at se alle billederne fra fødselsdagen her)

I torsdags lyste den vej jeg tydeligvis skal gå på, endnu engang op for mig, idet jeg valgte at tage til Vegansk Landkøkken i Humlebæk i stedet for at tage til dimission og afslutningsfest på mit seminarium. Dvs. jeg ville egentlig gerne have været med, ikke mindst for at føle at jeg virkelig var færdig, samt ønske alle tillykke, farvel og tak for 3 ½ år på seminariet. Men da jeg fik et brev med datoen for hvornår arrangementet fandt sted, havde jeg på datoen for længst planlagt at lave vegansk landkøkken sammen med Sanne Venlov fra Aarstiderne. Så et enkelt træk på skulderen og en finurlig følelse af, at der også i dette sammenfald lå en symbolik jeg næppe kunne vælge at overse, var alt jeg kunne føle omkring det. Taknemlig for mit valg var jeg imidlertid, da jeg dagen efter dimissionen havde fundet sted, kunne logge på Facebook og se at temaet for festen, som havde været en hemmelighed, tilsyneladende var spansk svinegilde. Jeg kunne derfor se billeder af en helstegt gris i selskab med mine glade forhenværende medstuderende. På nogle af billederne havde nogle af kvinderne til arrangementet,  valgt at posere med trutmund umiddelbart ud for grisens forbrændte snude og halvspiste krop. Til at starte med, var jeg ganske forfærdet, og jeg havde lyst til at skrive mine umiddelbare tanker under billederne. Men jeg kunne ikke finde på én eneste kommentar som ikke ville bære præg af at jeg forholdt mig følelsesladet til situationen, og jeg ønskede slet ikke at frarøve nogen den glæde over færdiggørelsen af uddannelsen, som albummet i sin helhed var et udtryk for. Så jeg undlod at kommentere, og huskede i stedet mig selv på, at disse unge kvinder, befinder sig et helt andet sted end jeg gør, og har gjort længe. At deres optrin ikke er et udtryk for bevidst disrespekt, men snarere for noget helt andet. Jeg har netop i min bachelor skrevet om humor, og berørt emnet humor som forsvarsmekanisme. En yderligere refleksion over situationen, har fået mig til at spørge, om begivenheden ikke netop er et udtryk for en humoristisk distance man som altspisende, nødvendigvis må opretholde, når man konfronteres med, at dét man netop skal til at indtage på sin tallerken, engang har været et levende, lidende og legende væsen? En; “Nu får vi kylling til aften i dag, så skal vi have bamse i morgen” håndtering af virkeligheden? Jeg lo meget af min fars kommentar inden lørdagskyllingen blev sat på bordet som barn, og langt ind i mit voksenliv. Men jeg kan nu se hvad det er for nogle mekanismer der er på spil, og “latteren” er ophørt. Til gengæld føler jeg oprigtig glæde i mit sind, ved tanken om den kærlighed jeg føler til dyr, en kærlighed jeg ikke så sjældent får tilbage i tifoldig styrke.

Jeg føler at tiderne er ved at skifte, men at der er lang vej endnu. Jeg tror vi skal starte med at vælge nærvær & kærlighed. Til alle væsner, ikke kun dem som ligger trygt og beskyttet i kurven under trappen, eller som vi freder og værner om via love i naturen.

.

Ahimsa

~Luna

.

.

Forfatter: Luna Månebarn

Mor, bonusmor, mentor, blogger på Månebarnet, madaktivist, medstifter og aktiv i Mad med Medfølelse - Danmarks veganske forening. Vær forandringen! ♡

5 thoughts on “Noget om valg, nærvær & nødvendig distance

 1. Hej Luna.
  Rigtig dejligt indlæg.
  Hvor meget interesserer fødevareproduktion dig egentlig? Sådan rent politisk med at fravælge producenter som bruger produktionsmetoder du ikke kan stå inde for.
  Jeg startede faktisk med at blive vegetar fordi jeg ikke kunne stå inde for kødproduktionen i Danmark (eller andre steder) og politik er stadig mit stærkeste argument i forhold til det jeg indkøber
  Hvis det er noget du interesserer dig for eller har gjort nogle tanker om, må du da meget gerne lufte dem i et indlæg på et tidspunkt 🙂

  Når det er sagt, så vil jeg da lige nævne, at Herbamare bouillon er på tilbud i Kvickly extra til 25 kr. for 250 g. bøtten i øjeblikket. Er det ikke billigt! Bare et lille fif.

  • Hej Line

   Jo, jeg interesserer mig for fødevareproduktion, og ikke blot i forhold til hvorvidt denne er vegansk/ikke vegansk. Men fødevareproduktioner er ofte ikke særlig gennemskuelig synes jeg, så det er et område jeg ofte føler jeg kommer til kort i. Ofte hører jeg ting om måder at producerer fødevarer på, men kan ikke få nok information omkring hvorvidt der er hold i det eller ej. Jeg er fx netop kommet mig for øre, at konventionelt dyrkede bønnespirer vandes med “hønsevand” – dvs det vand som kyllingerne har ligget i efter de er blevet slået ihjel for at deres fjer kan løsnes. Personen som fortalte mig det, bevæger sig inden for økoverdenen, men det lyder virkelig langt ude, og jeg ved umiddelbart ikke hvordan jeg finder ud af om det er sandt. Men hvis det er, så er det jo netop sådan en måde at producere fødevarer på, jeg bestemt ikke kan stå inde for. …og disse spirer kan næppe betegnes som værende veganske. Er det mon noget DU har lyst til at hjælpe med at finde ud af?

   Hey! Tusind tak for tippet. Jeg spotter ofte ikke tilbudene fordi jeg ikke får reklamer – og jeg har heller intet fjernsyn. Men så er der søde folk som dig der kaster de gode tip min vej, og jeg sender dem selvfølgelig videre via min facebook side – sidst jeg fortalte om et tilbud på røget paprika var der flere der efterfølgende fortalte mig at de havde været nede at købe det, men ikke ville have vidst det var der, hvis de ikke havde læst det på Månebarnets side. 🙂

   Alt godt
   ~Månebarnet

 2. Kære Luna, tak for dine livsbekræftende, rent ud sagt vitale, blogindlæg. Vores lokale sportsfest, mest for børn, serverer osse helstegt pattegris efter kampene og medaljerne. Det er festens højdepunkt hvert år, og grisen hænger og drejer rundt over grillen under kampene. Vi har derfor kun deltaget en enkelt gang og gik, da vi fik øje på grisen!
  Er det ikke tankevækkende, at lige netop nyslåede pædagoger, som er uddannet til at tage sig af de næste generationer, ikke kan se det groteske i at spidde et grisebarn med hoved og hale og riste det over en sagte ild.

  • Hej Kirsten

   Jo, det er tankevækkende. Vi må desværre nogle gange sande, at mange menneske ikke ser ligheden mellem vores art, og andre arter. Ser de fællestræk som vi, indenfor vores egen art værner om, men ignorerer hos andre. Jeg har et spædt ønske om at være med til at ændre på dette. Dog ikke blot gennem mad… 🙂

   ~Luna

 3. Hej Luna.

  Mange tak for dit svar.
  Jeg har læst Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, men stoppede netop af etiske grunde. Måske var det forkert, men jeg kunne bare ikke se mig selv som en del af hele det univers. Det er kun store virksomheder i Danmark som ansætter kandidater i Fødevarevidenskab, så havde svært ved at se hvordan jeg skulle kunne snige mig uden om det. Fødevarevidenskab og industrien har godt fat i hinanden, hvilket er meget ærgerligt, da uddannelsen netop kunne bruges til noget godt (hvorfor jeg også startede på den).
  Derfor fik jeg også et godt indblik i hvordan mange ting bliver produceret (havde jo ligesom Fødevareproduktion) på skemaet og derfor blev min interesse vakt. Jeg interesserer mig stadig rigtig meget for det, men som udestående er det jo en rimelig lukket verden. Har dog stadig en del venner inden for “verdenen”, som jeg tit forhører mig hos. Skal prøve at spørge dem om sagen med bønnespirerne.
  En anden sag er konventionelt dyrket olie. Kan ikke lige huske hvilket typer olier eller hvad det lumske var. Må lige finde ud af det 🙂

  Og ang. Kvickly. Jeg var netop dernede for at finde røget paprika! hvor jeg så fandt tilbuddet. De havde desværre ikke røget paprika. Derfor tog jeg i dag i en anden Kvickly, de havde den dog heller ikke og heller ikke Herbamare på udsalg.
  Derfor. Det er åbenbart ikke alle Kvickly’er der har Herbamare til 25 kr. Men Kvickly på Nørrebrogade i Kbh. har i hvert fald (så det kan du skrive på facebook) Ved ikke om andre også har det, men Kvickly på Falkoner Allé har ikke.

  Hvor finder jeg røget paprika når nu Kvickly er dømt ude?

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s