Månebarnet – veganske opskrifter

Farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Nemme og sprøde majspandekager

8 kommentarer


Opskriften på de majspandekager jeg nu vil give jer, har i virkeligheden ligget lige her på Månebarnet helt tilbage siden 2008. For en uges tid siden hev jeg opskriften frem igen, og jeg har nu lavet pandekagerne tre gange siden, hver gang med forskellige variationer! Første gang fulgte jeg opskriften et godt stykke af vejen, men tilføjede dog både hvidløgspulver og nogle flere gærflager. Anden gang forsøgte jeg med en glutenfri variation – som lykkedes godt, bortset fra at de manglede noget “ziing!”. Dette fik de i den grad da jeg lavede dem i forgårs til en fællesspisning jeg holdte i anledning af min 1 års dag som veganer. Også denne gang valgte jeg at lave dem glutenfri da to af mine gæster var glutenallergikere. (Psst! Jeg lavede i øvrigt også Verdens Bedste Squashkage i en glutenfri variation! Opskriften finder du her!) Pandekagerne fik en god omgang ziing i form af 2-3 tsk. karry, et par spsk. tomatpesto (hakkede soltørrede tomater vil også kunne anvendes), tandoori masala, et fed presset hvidløg, et finthakket løg,  et par tsk. saft fra noget spicy pickled ginger, samt en rest vandstegte løg jeg havde til overs fra dagen før. Pandekagerne er meget taknemlige, som jeg kalder det, dvs. at de kan tilføjes alverdens krydderier alt efter smagspræference. Forsøg dig frem! Med fx hakkede oliven, kapers, friske krydderurter, ristede svampe. Fyldet jeg har brugt til pandekagerne på billederne var: Bagt butternut squash i skiver, letmoste og brugt som spread. Stegte svampe – jeg brugte en blanding af østershatte og portobello svampe. Stuvning af stegte pastinakker, ærter, løg, cherrytomater og lidt sojafløde. Drys rundhåndet med friskhakket persille!

.hakket

.

Ingredienser (til ca. 8 små pandekager)

 • 2 dl *grove majsgryn
 • 2 ½ dl hvedemel
 • 3 dl vegetabilsk mælk
 • 2 dl koldt vand
 • 2 tsk. havsalt
 • ½ tsk. urtesalt
 • 1 knivspids karry
 • ½ tsk. hvidløgspulver
 • evt. ½ tsk. løgpulver
 • evt. 1 knivspids tandoori masala
 • evt. 2 spsk. gærflager*

* Det kan klart anbefales at skifte en dl majsgryn ud med en dl kikærtemel!

*Et smugkig i mit køkken

.

.

Ingredienser – glutenfri variation (til ca. 8 små pandekager)

 • 2 dl *grove majsgryn
 • 1 ½ dl. rismel
 • ½ dl. boghvedemel
 • 3 dl vegetabilsk mælk
 • 2 dl koldt vand
 • 2 tsk. havsalt
 • ½ tsk. urtesalt
 • 1 knivspids karry
 • ½ tsk. hvidløgspulver
 • evt. ½ tsk. løgpulver
 • evt. 1 knivspids tandoori masala
 • evt. 2 spsk. gærflager

* Det kan klart anbefales at skifte en dl majsgryn ud med en dl kikærtemel!

*Et smugkig i mit køkken

.

.

Fremgangsmåde

Bland først alle de tørre ingredienser i en skål, derefter de våde. Idet dejen ikke indeholder æg, kan du smage den til og evt. tilsætte mere salt eller krydderier efter eget ønske! (Læs evt. hvilke jeg foreslår i starten af indlægget) Pisk dejen godt med et piskeris til alle klumper er ude. Den skal være ret tyk, men vurder selv om den skal have en lille smule mere vand eller plantemælk. Lad gerne dejen stå og hvilke i ca. 10 min. Start evt. med at tilberede fyldet til pandekagerne imens.

Pandekagerne steges på en god varm pande tilsat en smule olie. De må gerne være lidt tykke, og kan fint laves som mindre pandekager hvor fyldet lægges ovenpå ved servering.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

Forfatter: Luna Krause

Mor, bonusmor, blogger på Månebarnet, madaktivist, ildsjæl, medstifter af Danmarks veganske forening ♡

8 thoughts on “Nemme og sprøde majspandekager

 1. Hej Luna.
  Læste om dig i Samvirke. Din blog er en gave 🙂
  Der er så meget godt at gå i gang med – og en uhøjtidelighed som jeg godt kan lide.
  Mange hilsner
  Lene

  • Hej Lene

   Mange tak! Ja, jeg føler jo også den er en gave i mit liv, da den skaber kontakt til så mange gode ting i mit liv, og så mange mennesker som gerne vil livet det godt. Bestemt en gave ja! 🙂

   ~Luna/Månebarnet

 2. Så fik jeg fat i Samvirke! Og sikke en fin artikel med dig Luna, så fin du er og så udogmatisk du udtaler dig, det er meget befriende at læse. Jeg kan se at det er Kåre som har taget fotos af dig? Han er en af min mands venner, så det var helt sjovt at se hans navn ved siden af dit. Ting går i ring….

  • Dejligt at høre! Ja, det har du nok egentlig ret i at jeg gør. Jeg tænker ikke om mig selv som én der gør, men det kan jeg jo læse sort på hvidt flere og flere steder. 😉 Sjovt at du/I kender Kåre! Han var super god at arbejde sammen med, jeg følte mig meget tryg ved ham og hans idéer til billeder/opstillinger osv.

   ~Luna

 3. Vi har spist dem tre gange på en 5 dage de er bestemt et hit med vegefyld, selv hos kødspisende eksemplarer. Tak for opskriften og (næsten) fornemmelsen af mexico på tungen 🙂 og generelt bare tak for inspirationen

 4. Pingback: Lækre majspandekager kontra Brun sovs | Fru Tvile's Blog

 5. Pingback: Lækre majspandekager | Fru Tviles Blog

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s