Månebarnet – veganske opskrifter

Et liv forbundet

3 kommentarer


Veganer

…for menneskene …for planeten …for dyrene

Jeg har flere gange anbefalet veganer-nysgerrige at se videoen A Life Connected som er lavet for NonviolenceUnited.org, en organisationen der søger at forandre verden, til en bedre verden, via opfordring til medfølelse og personligt ansvar. Jeg har nu oversat teksten fra videoen til dansk, med ønsket om at budskabet vil nå ud til endnu flere.

 

Forord

»Mennesker overalt træffer valg der er mere forbundet med deres værdier. Vi forenkler vore liv, køber mindre og lever mere. Fordi vi ved, at Jorden giver os nok til at tilfredsstille alles behov, men ikke alles grådighed. Vi genbruger, fordi vi ved at jordens ressourcer er begrænsede, og vi må dele disse ressourcer med dem, der endnu ikke er kommet. Vi køber fair arbejdskraft og Fairtrade varer med henblik på at … Ja, være fair. Vi køber økologisk, for at holde kemikalier ude af vores jord og ude af vores vand, for at beskytte dyrelivet, for at holde landmænd og deres børn sikre, og for at holde vores kroppe sunde. Vi sparer på vandet, sparer på energien, og tapper kraft fra Moder Natur. Fordi vi indser, at vi ved at træffe forbundede valg, ikke kun skaber en bedre tilværelse for os selv – vi skaber en bedre verden for alle.

.

Men der er ét sammenhængende valg, der sommetider bliver overset. Det er en af de mest vidtrækkende, personlige, praktiske og etiske valg, vi kan tage. Med dette valg kan vi hjælpe med at:

.
… brødføde os selv og alle sultne mennesker på kloden

… stoppe skovrydning, genopbygge de dybe skove i nord og redde vores forsvindende regnskove

… genoplive landdistrikterne og bevare familielandbrug

… stoppe den største årsag til forurening og den største årsag til vandspil

… give vores oceaner tilbage til blomstrende undersøiske verdener, fyldt med liv og forundring

… gøre kræft og hjertesygdomme til en sjældenhed i stedet for en udbredt forekomst

… og give de vilde landskaber tilbage, til deres retmæssige ejere

.
Dette kraftfulde valg kan træffes af alle! Hver dag… Af dig… Lige nu… Med denne!«

 .

Veganer

…for menneskene

Vi er alle forbundet. De valg vi træffer, påvirker ikke kun vores liv, men livet for andre mennesker. Hvis vi bruger mere end vores andel, tager vi fra andre mennesker og fra dem, der endnu ikke er kommet.

.

 • I denne tid, i en verden med overflod, er det svært at forstå hvordan der, over hele verden, er næsten en milliard mennesker der sulter, og 40.000 vil sulte ihjel, hver eneste dag. Dette sker ikke, fordi der ikke er nok til alle. Dette sker fordi, mens mennesker sulter, spilder vi enorme mængder af korn for at fodre køer, grise, høns og andre dyr, så vi kan tilfredsstille vores ønske for kød, mælk og æg.

.

 • Jorden kun kan give en vis mængde mad. Mens den menneskelige befolkning vokser og vokser, gør den lille mængde jord vi kan dyrke mad på, ikke. Fordi opdræt af dyr til fødevarer, optager så meget jord, vand og andre ressourcer, vil Jorden kun være i stand til at opretholde omkring 2 milliarder mennesker på en kød-og mejeriprodukt baseret diæt. Med en verdensbefolkning på næsten 7 milliarder mennesker, er det nemt at se, at vi bliver nødt til at finde en bedre vej.

 .

 • Veganske valg støtter en verden, hvor ALLE kan brødfødes. Veganske valg kræver kun en brøkdel af jorden og langt færre ressourcer end hvad der er nødvendigt for at producere animalske produkter. Ligningen er enkel: Jo færre animalske produkter vi indtager, jo flere mennesker kan vi brødføde. Hvis vi ignorerer denne simple kendsgerning, vil flere og flere mennesker sulte, i takt med at verdens befolkning fortsætter med at vokse.

.

 • De primære  årsager til hjertesygdomme og kræft er endegyldigt forbundet med indtagelse af animalske produkter. Veganske valg gør disse sygdomme til en sjældenhed, og nægter at bidrage til deres eskalerende vækst rundt omkring i verden, efterhånden som animalsk baserede kostvaner påtvinges andre lande, og på de fattige..

.

 • I stedet for at støtte eksport af sygdom og sult, tager millioner af mennesker, personligt ansvar. De bliver den ændring, de ønsker at se i verden. Deres veganske valg forlænger og forbedrer deres egne liv, letter byrden for planeten, og laver en livsopretholdende forpligtelse til kommende generationer.

.

.

…for planeten
Veganske valg skåner jord, vand og energi. Faktisk bruger opdræt af dyr til mad, så mange ressourcer, at det gør et vegansk valg til et af de mest magtfulde ting, du som enkeltperson kan gøre for at hjælpe med at redde planeten.

.

 • En af de største bidragere til de globale klimaforandringer er: Opdræt af dyr til fødevarer! Det er rigtigt. Mens vi opfordres til at skifte vores el-pærer og køre hybrid-biler fandt FN ud af, at dyr opdrættet til menneskeføde bidrager til den globale opvarmning mere end alle fly, biler og lastbiler på planeten. Tilsammen! 40% mere!

.

 • At opdrætte dyr kræver enorme mængder vand. Til foder og vand. For at producere bare 400 g. kød kræves i gennemsnit næsten 10.000 liter vand. En liter komælk, næsten 4000 liter vand. Ved blot at træffe veganske valg, kan du spare over 1,3 millioner liter vand hvert år! Det er så meget vand, at du som veganer kunne lade dit brusebad løbe 24 timer i døgnet, 365 dage om året og du kunne stadig ikke spilde så meget vand som en person der indtager en animalsk baseret kost.

.

 • Mange af os genbruger papir, fordi vi ønsker at redde træer. Men den primære årsag til at træfældning, herunder ødelæggelsen af regnskoven, er at jord ryddes til dyrkning af foder til opdrættede dyr. På bare ét år, sparer en veganer en hel hektar træer. Som løber op i millioner af stykker papir.

.

 • De milliarder af dyr vi opdrætter til mad, bruger ikke kun det meste af vores vand og spiser de meste af vores mad. De skider også det meste af det ud! I USA producerer opdrættede dyr 130 gange flere ekskrementer end hele den samlede befolkning – 39 kg. pr. sekund! Pr. sekund! Det er nok til at genopbygge Denver Skyline hver dag, af bæ! Dette koncentrerede slam forurener vores vand, ødelægger vores muldlag, og forurener vores luft.

.

 • Vi har glemt, at verdenshavene engang vrimlede med liv. Hvaler, delfiner og havskildpadder var almindelige og mangfoldige. Stimer af fisk var overalt, så vandene skummede med liv. Men nu er vores oceaner døende. Industrifiskeriet har medført en global tilbagegang i fiskebestande, til nær udryddelse i de fleste dele af havet. Massive net, kilometer lange, skraber havets dyb, i flæng øser de deres fangst op og kvæler skildpadder, sæler, delfiner, hvaler og milliarder af kæmpende fisk. Industriel fiske- og reje produktion er ved at skabe miljømæssige døds zoner, idet massive mængder af koncentreret affald fra disse dyrefabrikker kvæler havbunden og tager livet af den.
  ..
  …men det er ikke for sent! Forestil dig en verden med ren luft, rent vand, millioner og atter millioner af hektarer genplantet skove og blomstrende græsarealer, blomstrende oceaner med liv, og enorme vidder af vilde landskaber, givet tilbage til naturen, og de vilde dyr der plejede at kalde det hjem. Veganske valg bevirker, at alt dette måske en dag igen være den verden, vi alle deler.

t

.
…for dyrene

For at brødføde hundreder af millioner af mennesker med animalske produkter, er fabriksindustrien nødt til at bevæge sig hurtigt. Meget hurtigt!

Rundt om i verden, dræber vi hvert år over 50 milliarder opdrættede dyr og 100 milliarder havdyr. Vi dræber 10.000 millioner af bange og hjælpeløse dyr hver eneste time, hver eneste dag.

Hvordan kan det være, at de fleste mennesker føler, at det er forkert og unødigt at såre og dræbe hjælpeløse dyr, men de fleste mennesker fortsætter med, unødigt at såre og dræbe hjælpeløse dyr? Så de kan spise dem! Hvorfor denne frakobling?
Det er tid til at forbinde!

.

 • Når du foretager et vegansk valg, forsvarer du de mest sagtmodige blandt os. Dem, der udelukkende er afhængige af din evne til at vise medfølelse. Du forsvarer opdrættede dyr, og nægter at betale nogen for at skade dem på dine vegne. Du forsvarer millioner af vilde dyr, der er fordrevet og brutalt slået ihjel for at gøre plads til opdrættede dyr og profit, og du hjælper med at genopbygge den vilde natur de kalder hjem.

.

 • De fleste af os har haft mulighed for at kende et dyr. Når du kommer til at kende dem, opdager du hurtigt, at de hver især har deres egen personlighed, deres egne særheder, deres egne veje. Du kan se når de er glade, eller triste, eller bange. Nogle gange glemmer vi, at dette gælder for alle dyr.

.

 • …og de fleste af os har følt den ubetingede kærlighed til et dyr. Det dybe bånd, der synes at nå ud over vore menneskelige forbindelser. Vi taler med vores hunde og katte, og nogle gange er vi dybere forbundet med dem end med menneskelige kontakter. De elsker os, og vi elsker dem.

.

 • Du kan mærke denne forbindelsen igen og igen, ved at give din kærlighed til alle dyr! Dem vi kalder vores kæledyr, vilde dyr, og dem der lider i landbruget og på dyrefabrikker. Træf et vegansk valg og foren dig med din sande kærlighed til dyr. Udvid din cirkel af medfølelse og kærligheden vil komme tilbage til dig tusind gange.

.

 • Hvert et valg i fortiden hjalp med at opbygge den verden, vi lever i, i dag. Og hvert et valg i dette øjeblik vil hjælpe med at opbygge en verden i morgen.

.

 • Der er en måde at bygge en bedre verden. En verden, vi alle gerne vil leve i. En verden styret af medfødt godhed af mennesker og deres værdier for retfærdighed, venlighed og medfølelse for andre mennesker, for planeten og for dyrene.

.

.

Veganer

Hver dag er du inviteret til at træffe et valg

…lev dine værdier

…forandr verden

.…det er så simpelt

.

.

.

.

Forfatter: Luna Månebarn

Mor, bonusmor, mentor, blogger på Månebarnet, madaktivist, medstifter og aktiv i Mad med Medfølelse - Danmarks veganske forening. Vær forandringen! ♡

3 thoughts on “Et liv forbundet

 1. fedt initiativ ! 🙂 Synes ligesom dig også at det nok er den bedste video der beskriver hvorfor det er awesome at være veganer ! 🙂 props til dig !

 2. En varm kærlighedsklapsalve høres her fra Alken

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s