Månebarnet – veganske opskrifter

Myter om veganisme (Gæsteindlæg af Thomas Erex)

7 kommentarer


(Dette indlæg er inspireret af adskillige samtaler, jeg har haft på det sidste, og er på ingen måde ment som en provokation, og der skal ikke læses fordømmende undertoner i teksten. Jeg vil aflive myter – ikke være fordømmende.)

Myter om veganisme:

–         Det er dyrt.

–         Det er svært.

–         Det er usundt.

–         Det er ekstremt.

–         Det er unaturligt.

 .

Det økonomiske aspekt er hurtigt overstået, for eftersom jeg fører regnskab over mit forbrug, kan jeg allerede nu se, at jeg på ingen måde kommer til at bruge flere penge som veganer, end jeg gjorde som altspisende. Vegetabilsk mælk koster 15-20 kroner for en liter, hvor en liter mælk fra en ko koster bare en femmer, men du vil spare penge så mange andre steder (kød er dyrt!), at det ikke vil påvirke den endelige udgiftstotal, selv hvis du bruger mælk hver dag.

 .

Svært er det heller ikke. Internettet er din ven i mange henseende, og når man skal gå fra en livsstil til en anden, er internettet det perfekte sted at finde råd og vejledning om sin nye livsstil. Grundlæggende er der tre gode råd til veganere, men kun et af dem er særligt gældende for veganere: Spis varieret, lyt til din krops signaler og sørg for at få B12. Alle bør spise varieret for at få opfyldt deres behov for næringsstoffer, så det siger sig selv, at det samme er gældende for veganere. Din krop reagerer på din behandling af den, og den vil reagere, hvis du gør noget forkert, så lyt til den – det gælder for altspisende såvel som vegetarer og veganere. B12-vitamin er det eneste, som veganere skal tage et kosttilskud for at få på en sund måde (mere om det senere).

 .

Om veganisme er usundt kommer an på, hvad du vælger at spise. Det har intet med veganismen at gøre, men afhænger helt af, hvad du vælger at spise af sunde/usunde fødevarer. Der er, udover vitamin B12, ikke noget du ikke kan få via en vegansk kost, som du kan som altspisende. Til gengæld slipper veganere blandt andet for et sundhedsskadeligt indtag af kolesterol – risikoen for at dø af et hjerteanfald som veganer er blot en tiendedel af risikoen som altspisende.

 .

Ekstremt er det vel kun set i forhold til normen. Normen er at være altspisende med alle de ulemper, der følger med det for miljøet, klimaet, sundhed og dyrenes velfærd. At afvige fra normen er ikke nødvendigvis en dårlig ting, og hvis man ser det som ekstremt, er det højst sandsynligt fordi man ikke ved særlig meget om det.

.

Er det så unaturligt at være veganer? Man kan jo ikke få B12, er det ikke et klart bevis på, at naturen ikke har designet os til en vegansk livsstil? Nu kan vi jo heldigvis få B12 på pilleform (lavet ved fermentering – altså af bakterier, ikke udvundet af dyr), så det er ikke noget problem – og nej, det er heller ikke mere unaturligt end den altspisende livsstil. Altspisende får dækket deres B12-behov gennem de animalske produkter de spiser, men B12-vitaminet kom ganske unaturligt ind i disse animalske produkter. Dyrene i den industrielle produktion (det er dem, du kan købe produkterne af i dit supermarked) får tilført B12 via et vitamintilskud. Så om det er dyret eller dig, der spiser pillen er vel uvæsentligt i forhold til, at du skal have dækket dit behov for vitaminet.

.

Men for mig at se, er det ikke vigtigt, om det kan kaldes naturligt eller ej. Vi har mulighed for at leve vegansk. Uden at slå ihjel. Uden at udnytte andre levende, bevidste væsner med evnen til at føle smerte. Spørgsmålet er helt enkelt:

.

Mad med eller uden lidelse?

.

.

 

.

.

Forfatter: Luna Månebarn

Mor, bonusmor, mentor, blogger på Månebarnet, madaktivist, medstifter og aktiv i Mad med Medfølelse - Danmarks veganske forening. Vær forandringen! ♡

7 thoughts on “Myter om veganisme (Gæsteindlæg af Thomas Erex)

 1. Har lige været på Taiwan en uges tid. Et vegansk paradis. Chou Doufu er veganismens trumfkort 🙂

 2. Hej Thomas (og Luna)

  Jeg er meget begejsret over indlægget her, for jeg vidste ikke, at B12 kom via pilleform ind i dyret. Vil det så sige, at der overhovedet ikke er noget B12 i kød fra oprindelig vis – hvis dyret levede under naturlige forhold i naturen? Jeg er bare så begejstret, for jeg har tit fået at vide, at det er da unaturligt at få B12 via pilleform, og at det er et argument for, at mennesket oprindeligt er kødspisere. Og derfra har jeg stået af med mine vegetariske/veganske argumenter. Jeg mener dog også, at når vi lever i sådan en moderne verden, hvor der er mulighed for at få B12 uden at udøve skade på naturen, så er det da klart det bedste og den bedste argumentation i stedet for at argumentere for, hvad hulemennesket gjorde for millionere af år siden. For vi er trodsalt ikke hulemennesker længere – heldigvis!

  Hilsen Helle

  PS. Luna, din blog er virkelig god, og jeg har fået meget inspiration. Tak. 🙂

  • Hej Helle,

   mange tak for din kommentar og dine spørgsmål! Jeg skal forsøge at svare så godt som muligt, og så må du endelig spørge igen, hvis det er 🙂

   B12 bliver produceret af bakterier som findes overalt i naturen. I jord, dyr og mennesker. Dyr og mennesker laver altså selv B12, og lagrer det også, men vi har brug for at få en lille mængde (2 my-gram om dagen) tilført gennem vores kost. Dyrene i den industrielle produktion får tilført dette og øvrige vitaminer gennem vitamintilskud. Dyr der lever frit i naturen får deres B12 gennem både det vand de drikker, og de planter de spiser. På samme måde kan det lade sig gøre for mennesker, men det er ikke ønskværdigt, fordi det vil kræve, at man spiser og drikker ting, der er uvaskede, og i det følger der selvsagt en del skadelige stoffer og skidt.

   Så det der med det naturlige, det er vi langt forbi – både altspisende, vegetarer og veganere. Der er ingen af os, der får B12 på samme måde som hulemenneskerne, og det ville heller ikke være ønskværdigt.

   Jeg tror, og mener, at du har fat i det helt rigtige, når du hiver fat i, at vi har mulighed for at leve uden at skabe unødig lidelse. Vi, her og nu i Danmark, får B12 enten ved at spise dyr, som har fået det som tilskud, eller ved at spise det tilskud selv. Med mindre man selvfølgelig lever af at spise vilde fødevarer og dyr, men sådan nogle vilde typer er der vist ikke mange af 😉

   Du kan finde mere information om B12 på det her link: http://www.vegetarforening.dk/content/b12-vitamin-cyanocobalamin

   Love and peas (den er god nok),
   Thomas

 3. Ih Luna (og Thomoas) jeg er simpelthen viild med det her indlæg! Og blev nødt til at linke til denne side fra min egen blog, så folk kan læse og forstå! Jeg er efterhånden så pisse træt af at tage den diskussion ..
  Tak for gode opskrifter og indlæg, Luna.

  Hilsen Cecilia (CeciliaN på veg.kon.) 🙂

 4. Pingback: Veganisme er usundt! | Greenguts

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s