Månebarnet

…mad med medfølelse ♡

Det veganske Berlin!

21 kommentarer


.

Såfremt man er bare en lille smule madinteresseret skal man ikke have været veganer særligt længe før man hører folk “i miljøet” tale om Berlin som the-place-to-go. Jeg har derfor sukket efter at komme derned i flere år nu, og endelig lykkedes det! Turen var en gave fra mig til min kæreste, og vores sidste mulighed for at komme ud at rejse sammen som par inden den lille kommer til sommer.

Vi havde stor gavn af denne engelske guide som beskriver en række både veganske og veganer-venlige spisesteder i Berlin, samt ikke mindst anmeldelser fra vores venner og bekendte som har været dernede. Her anmelder vi fire af de steder vi besøgte.

.l

.

Veganz – et vegansk madmarked mekka!

.

Den første morgen vi vågnede i Berlin tog vi straks hen og besøgte Veganz, det veganske supermarked beliggende i Kreuzberg.

…og Veganz var virkelig super, men meget supermarked var der imidlertid ikke over det. Med det mener jeg, der var ingen stressede ansatte, ingen neongule papskilte i loftet, ingen blændende lysstofrør, ingen hysterisk popmusik – kun afbrudt af  meddelelser fra mekaniske stemmer. Der var en hyggelig helsekost stemning, som jeg kender, elsker og værdsætter når jeg handler ind her i Danmark.

Det første vi så da vi trådte ind i Veganz var en indbydende lille cafe! Glasmontrerne lokkede med forskellige lækkerier såsom store grøntsags rösti, sprøde stænger med fyld af champignon, tomat eller spinat. Forårsruller, smurte bagels, og overdådigt lækre kager. Af drikkevarer bød caféen på diverse typer kaffe, te, varm chokolade, friskpressede smoothies og juices. Personalet så ud til at nyde deres arbejde, atmosfæren var rolig og varm. Vi spottede ejeren der blev glad og stolt da vi fortalte vi var fra Danmark og at vi havde glædet os meget til at besøge stedet.

Selve butikken bugnede af 100 % veganske varer! En stor og lækker frugt og grønt afdeling fyldte det ene hjørne godt ud, men det var selvklart ikke dén vi fandt mest interessant på vores besøg. Langs hele den ene væg stod en lang række af køle og fryseskabe spækket med veganske pølser, ost, pizzaer, is, schnitzler og meget meget mere. Kort sagt, vegansk junk food – men det var et fantastisk syn, og det var dér jeg brugte længst tid på at stå og kigge. Når man er vant til at mejeri og kødafdelingen samt store dele af frostvarerne er nærmest “ikke eksisterende” for ens handle ærinde i et almindeligt dansk supermarked, eller at hylde op og hylde ned af kager, slik og chokolade skal granskes nøje med øjne lavet af lup – sætter man i sandhed pris på at kunne besøge et sted som Veganz.

Især var vi glade for at finde is fra Purely Decadent, veganske oste fra VeGourmet (kan bestilles hjem via Vegan Wonderland) og ikke mindst Daiya (hvad der er bred enighed om er den absolut bedste veganske ost på markedet) samt chokolade og is fra Booja-Booja som laver økologiske, veganske, raw eller næsten raw, glutenfrie lækkerier. I min færden på nettet har jeg en del gange set folk omtale Booja-Booja med ikke så få udråbstegn og rester af savl i mundvigen. Vi valgte at købe “Pompompous Maple Pecan” og “Hunky Punky Chocolate” is samt trøflerne “Dark Ecuadorian” og “Raspberry Ecuadorian”. Nu er det også os der savler og tilføjer udråbsregn i lange baner! …og lige nu går vi rundt og siger en del ord eller navne to gange – i bedste Booja-Booja stil.

Veganz havde også en stor samling veganske kogebøger og bøger med veganske temaer. Jeg kunne genkende “The China study”, “About eating animals” samt “This is why we don’t eat animals”. Sidstnævnte er en børnebog skrevet og illustreret af Ruby Roth. Desværre var den oversat til tysk, ellers havde jeg købt den!

.

Veganz – Schivelbeiner Straße 34. 10439 Berlin

(Læs mere om Veganz på deres hjemmeside eller på deres Facebookside)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Yellow Sunshine – sprød og velsmagende vegansk fastfood 

.

Restauranten er 100 % vegetarisk og økologisk men ikke vegansk. Det var dog mere end nemt at se hvilke retter der var veganske på spisekortet, og der var mange af dem! Navnene på de veganske burgerne var skrevet med grønt og ud fra de øvrige veganske retter og diverse tilbehør stod “vegan” – ligeså i grøn skrift. Lokalet var rent og pænt i en smuk og glad orange farve, små løbende mænd prydede væggene, en stor sol kiggede ned fra loftet og stedet virkede familievenligt. Stedet lugtede af fastfood (ikke af kød dog, selvklart), hvilket i virkeligheden ikke burde have overrasket mig, men det gjorde det. Måske fordi det var første gang jeg besøgte en vegetarisk fastfood restaurant.

Jeg fik en Double Chicken Cheeseburger og Allan fik en Mac Wheaty Cheeseburger. Begge dele rigtig lækre, jeg kunne især godt lide “kyllingefileten” (der i virkeligheden var ét eller andet tofu gejl) i min burger. Den smagte super godt. Vi delte en bakke pomfritter som var sprøde med skræl på. Til at dyppe dem i fik vi ketchup og to slags vegansk mayonnaise. Den ene skulle dog forestille en “dansk remoulade” – meen det var altså i virkeligheden en mayonnaise med dild. Vi delte også en vegansk “Curry Wurst” som på ingen måde var en fryd for øjet, men den smagte fantastisk!

Man kunne også købe veganske desserter, blandt andet en tiramisu, men vi kunne ikke få en bid mere ned, så det må blive næste gang.

Det er helt sikkert et sted vi vil anbefale!

.

Yellow Sunshine – Wiener Straße 19. 10999 Kreuzberg

(Læs mere om Yellow Sunshine på deres hjemmeside)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Goodies – hyggelig veganervenlig café 

Caféen var ikke én vi havde læst om inden vi tog af sted. En af de ansatte som stod i caféen hos Veganz fortalte os derimod om stedet da de laver nogle af deres kager til dem. Han fortalte os hvor den lå og hvordan vi kom derhen.

De ansatte var søde og selve caféen var lille men rummelig og med en behagelig og hyggelig stemning. Det var sådan en slags café man godt kunne blive siddende på et par timer en grå og smådryppende eftermiddag mens man overvejede om man også skulle købe sig en kop kaffe, eller bare skynde sig at gå inden kagestykke nr. 3 havnede på bordet. Vi købte imidlertid hverken kaffe eller kage der, da vi netop havde spist kage på Veganz, men vi bestilte et par skønne sandwiches som vi spiste derinde. Den ene med et lækkert tempeh/butternutsquash fyld og den anden med grillet zucchini og pesto i lækkert groft brød. Alle de forskellige typer sandwiches stod i en glasmontre men blev serveret frisk smurte. En grøn mærkat for de veganske, en rød for de vegetariske og en blå for dem med kød i – gjorde det nemt og overskueligt at bestille. (*Pssst* Goodies havde i øvrigt også en fryser med køb-med-hjem isbægere fra Booja-Booja)

Et super anbefalelsesværdigt sted!

.

Goodies – Warschauer-Str. 69. 10243 Berlin

(Læs mere om Goodies på deres hjemmeside)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

YoYo Foodworld – snusket vegansk fastfood og bedstemor med heavy metal tendenser

.

Som 100 % vegansk spisested, havde vi både hørt og læst om YoYo Foodworld inden vi tog af sted. Blandt andet via Berlin-Vegan som kun har positivt at sige og blandt andet nævner at spisestedet modtog PETAs pris for bedste veganske snackbar i 2009. Vi havde flere gange været inde på deres hjemmeside – som er holdt i hvidt med tre glade farver der går igen på deres finurlige logo der danner et smilende ansigt af stedets navn. Vi havde nærstuderet deres spisekort og glædet os til at smage deres mad.

Noget overrasket blev vi dog da vi trådte indenfor. Et øjeblik virkede det som om vi var gået forkert. Det indtryk vi havde fået af stedet passede overhovedet ikke overens med virkeligheden. Stedet var mørkt og virkede snusket, bordene var slidte og vi kiggede på et spisekort der var godt fedtet ind i én eller anden pomfrit dressing. Musikken var høj og så var det metalmusik af alle genre! Der var en sær kontrast mellem de lidt punker-agtige rammer og kunder (bortset fra os der var klædt i hippie og én af kokkene der havde lange dreads med rastafari hue) og musikken, en stor tallerkenrække i aller bedste mormor-stil på væggen og den høje metalmusik fra højtalerne.

.

…eller som Allan så smukt formulerer det:

“Det virkede lidt underligt at se halvpunkere sidde og headbange til Megadeath Symphany Of Destruction mens de spiste fritter.

.

.

De ansatte var venlige men ikke specielt imødekommende. Måske dog fordi de havde lidt travlt. Vi besluttede os trods alt at bestille hos dem da vi var sultne, og alt var jo vegansk. Desuden var vejret fint nok til at sidde ude foran ved én af deres borde så vi dermed slap for den høje musik og det indelukkede mørke lokale. Jeg bestilte en spinatpizza og Allan bestilte en Hawaiiburger. Osten i burgeren var desværre ikke smeltet, men ellers var den ret god. Den første bid jeg tog af pizzaen var den bedste da den lige var kommet ud af ovnen og osten var godt smeltet. Efterfølgende blev den ret kedelig idet det blev tydeligt at spinaten var smagløs og optøet fra frost samt at tomatsaucen sagtens kunne havde været kommet direkte fra en dåse, med en hurtig tur i en blender, inden den landede på pizzaen.

Ikke et specielt anbefalelsesværdigt spisested, men besøg det eventuelt for oplevelsens skyld.😉

.

YoYo Foodworld –  Gärtner-Str  27. 10245 Friedrichshain

(Læs mere om YoYo Foodworld på deres hjemmeside)

.de

.

.

.

.

.

.

…og en tak!

.

Til slut, en stor tak til Rose der lod os låne sin lejlighed mens vi var dernede. Det var lækkert også at kunne købe og tilberede mad mens vi var dernede. Vi håber du kunne lide isen vi efterlod til dig i fryseren! Varme kram♥

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

.

Forfatter: Luna Månebarn

32-årig livsnyder, madblogger, madskribent, mor og veganer...

21 thoughts on “Det veganske Berlin!

 1. Åh misundelse!! Det ser ud til at I har haft en rigtig dejlig tur, jeg bliver helt sulten af at se billederne fra Sunshine, hvornår får vi dog sådan en lækker vege-fastfood restaurant I Århus?

  • Det var en rigtig dejligt tur!🙂

   Ja, Yellow Sunshine var én af favoritterne – men Veganz…?? Vi drømte os lidt væk i at åben nogen lignende her i Århus. Eller bare ét eller andet 100 % vegansk.

 2. Årh suk. Det ser ud til at have været en skøn tur.🙂
  Drømmer også om at noget lignende Veganz åbner i Danmark.

 3. Takk for et fantastisk innlegg! Berlin skal oppleves, og jeg skal ta med guiden din🙂

 4. Uhmm det ser lækkert ud..

  Håber det er i orden at spørge, for jeg er virkelig nysggerig, men fik du måske taget nogle billeder af de der drømme kølebokse i veganz? Hvis du har ville jeg i hvert fald være meget interesseret i at se dem og falde ldit i staver..

  • Hej Katja🙂

   Jo jeg tog et par stykker med min telefon, men de blev ikke særligt gode og fangede ikke essensen af de mange vidunderlige fryse og køleskabe. Det skal vist opleves.

 5. Wow jeg får bare så meget lyst til at ta´ til Berlin og opleve det hele – tak for det!🙂

 6. Åh, det så ud til at være en super oplevelse. Tak for at du deler! Blev så sulten og rejselysten af at læse dit indlæg. Ja! Vi mangler sådanne steder. Også i Århus. Var det ikke noget du skulle sætte i gang?!

  • Åh jo, jeg har hovedet fyldt med idéer til hvordan man kunne starte noget lignende op i Århus. Men, tror lige jeg nupper dét at blive mor inden jeg kaster mig ud i et større projekt.🙂

 7. Jeg har været i Berlin flere gange, men har endnu ikke indtaget det vegetariske/veganske Berlin (muligvis fordi min kæreste og jeg er eneste vegetarer i vores omgangskreds og derfor ikke er med på beatet når det kommer til veggie-shopping) … men så er det heldigt, at jeg kan blive “oplyst” på din blog.
  Eneste minus … med de beskrivelser bliver jeg jo nødt til at tage til Berlin indenfor nærmeste fremtid!
  Jeg er ret forelsket i din beskrivelse af Booja Booja … hvad koster det monstro? Og hvad var prisniveauet de forskellige steder (særligt Veganz) generelt?
  For når jeg er udenfor Danmark, skal der veggie-shoppes i stor stil. Det ér nemlig en helt særlig følelse pludselig at have SÅ mange indkøbsmuligheder. …Og så er det meget godt, at kende prisniveauet på al den is, man drømmer om at slæbe med hjem.

  …Synes forresten endelig du skal falde for “åben-et-vegansk-supermarked-eller-lignende”-fristelsen, det tror jeg vi er mange, der ville sætte pris på. ;P

  • Hej Frøken P🙂

   Jeg synes helt sikkert en tur til Berlin må stå højt på din liste over ting du snart må gøre!

   Booja-Booja var ret dyrt. Men bestemt hver en krone værd!

 8. Waw, jeg får lyst til at tage til Berlin lige NU!🙂 Var der i vinteren 2010 og nåede kun at prøve Yellow Sunshine. Men nu ved jeg da at der skal spares op til en tur derned igen.😉 Jeg undrer mig altså igen og igen over at DK ikke kan følge med i udbud af vegansk/vegetarisk mad, ikke engang i en by som Kbh.

  • Ja, det er jo allerede længe siden så. Veganz åbnede i efteråret 2011 så spar du bare op til turen. Tro mig, du får brug for det derinde!😉

   Jeg undres også, meen det kommer. Jeg kan mærke det!😀

 9. Hej Luna!

  Jeg er ved at arrangere en tur til Berlin her til sommer, fordi jeres tur virkede så fantastisk! Hvor længe var I afsted og hvordan var priserne der hvor I spiste, sammenlignet med danske cafeer?

  • Hej Martin

   Fantastisk!😀

   Vi var der i 3 hele dage og prisenerne var generelt en del billigere end herhjemme. F.eks kostede vores sandwiches på Goodies omkring 30 kr. Det var altså virkelig nogle gode sandwiches så 30 kr. er jo ingenting i forhold til hvad vi er vant til herhjemme.

 10. Pingback: Vegansk madtur til Berlin – helsekostbutikker « mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog

 11. Tak for guiden, jeg sidder lige nu i Berlin og spurgte mig selv om jeg mon kunne få en vegansk curry wurst et eller andet sted. Så jeg skal helt klart aflægge Yellow Sunshine et besøg.

  Jeg kan også kun anbefale Samâdhi på Wilhelmstrasse 77 (Ubahn: Mohrenstrasse). Det er en vegetarisk og asiatisk restaurant, men man kan sagtens få flere af retterne lavet vegansk. Maden smager i hvert fald herligt!

 12. Pingback: Gode restauranter i Berlin - tips fra madbloggere | Vild med Berlin