Månebarnet – veganske opskrifter

(Inspiration til spiselige dyre- og klimavenlige løsninger!)

Den bedste deo jeg nogensinde vil eje

13 kommentarer


Efter at have set DR1 dokumentarfilmen “The age of aluminium”, som afslørede, hvad der skidt ved indholdet af min forhenværende “perfekte” deo. Jeg vil anbefale dig at se filmen her. Den varer lige knap 50 minutter.

Filmen overbeviste mig i dén grad, og samtidig blev jeg bevidst om, hvor omfattende brugen af aluminium i deodoranter, rent faktisk var og er. Jeg fandt omsider en deo som profilerede sig med at være “uden aluminium” men med “naturligt alun” som jeg købte og brugte. Og den fungerede ok. Jeg fandt aldrig ud af, hvorvidt deo’en var vegansk eller ej, og jeg var frustreret over at måtte købe et produkt jeg måske ikke kunne stå inde for på dét område. Men kort tid efter jeg købte denne deo læste jeg Rebecca Perssons blogindlæg: Hvad damen i Matas ikke fortæller dig om din deo og jeg fandt derved ud af, at alun eller pottasium alun (som den krystal-deo jeg tidligere brugte indeholdt) også er aluminium, så den deo røg også ud. I indlægget fandt jeg derudover ud af, hvordan aluminium og alun i deodoranter blokerer for svedkirtlerne evne til at udskille affaldsstoffer i armhulen, hvorfor de i stedet bliver i og hober sig op i ens krop. Skræmmende ikk? Heldigvis, indeholdte selv samme blogindlæg et link til en opskrift på en helt naturlig deo, 100 % vegansk, og med kun TO ingredienser som jeg allerede havde i mit køkkenskab. Yes. Det var ganske simpelt bare, natron og kokosolie.

Jeg har nu brugt den i 3-4 måneder. Det er virkelig dejligt at tænke på, at jeg ikke længere smører giftige stoffer på min hud, som samtidig forhindrer min helt perfekte maskine af en krop i at gøre dét den er designet til at gøre. Natron neutraliserer blot bakteriernes lugt og kokosolien virker bakteriehæmmende. Men først og fremmest er jeg BLOWN AWAY over, hvor godt den virker! Jeg er helt tryg ved, at den forhindrer mig i at lugte af sved, og faktisk, er jeg helt stoppet med at vaske mig med sæbe under armene. Det er simpelthen slet ikke nødvendigt længere. Skal I have opskriften? JA I skal da!

Ingredienser

 • 3 spsk. økologisk koldpresset kokosolie
 • 1 spsk. natron

Bland ingredienserne og gem creme deo’en i en lille bøtte på badeværelset, klar til brug. (Den smelter ikke ved stuetemperatur på mit badeværelse, heller ikke nu hvor det er sommer. Men måske vil du opleve, at du er nødt til at opbevare den køligere hvis dit hjem er varmere.) Du skal bare bruge en mængde ca. svarende til en ært. Nemt ikk?

Jeg har fortalt rigtig mange mennesker om denne deo, og jeg har klappet i mine små hænder hver gang jeg hørte, at vedkommende allerede kendte til den og brugte den med lige så stor begejstring som jeg, og min kæreste bruger den også.

Men men. Før du nu går i gang med at anvende denne, den (måske?) bedste deo DU nogensinde vil eje, er jeg nødt til at fortælle, at nogle mennesker desværre ikke kan tåle natron, samt at andre oplever irritation af huden. Hvis førstnævnte er tilfældet vil jeg anbefale, at du prøver at bruge kokosolien alene uden natron. Til sidstnævnte vil jeg sige, at jeg endnu ikke har kunnet koble de to ting, men der er muligvis en sammenhæng mellem barbering af armhulen og irritation af huden ved anvendelse af deo’en. Jeg selv har ikke barberet mig under armene i et par år nu, og den eneste gang jeg har oplevet let irritation af huden var da jeg for nylig prøvede at fjerne hårene med en skraber. Det kunne huden ikke specielt godt lide (og jeg oplevede faktisk også for aller første gang, at jeg lugtede af sved efter at have anvendt deo’en), så nu har jeg ladet hårene vokse ud igen. Jeg ved selvfølgelig ikke om huden også var blevet ligeså irriteret, hvis jeg ikke havde anvendt min (helt perfekte) hjemmelavede deo. I hvert fald vil jeg anbefale jer der oplever irritation, at lade hårene vokse lidt ud for at give huden mulighed for at beskytte den naturligt. Det virker i hvert fald for mig, og jeg er SÅ glad for at have fundet denne løsning som jeg nu håber der er endnu flere der opdager og får ligeså stor glæde af.

Forfatter: Luna Krause

Mor, bonusmor, blogger på Månebarnet, madaktivist, medstifter af Danmarks veganske forening, og mentor i VeganerUdfordringen. Vær forandringen! ♡

13 thoughts on “Den bedste deo jeg nogensinde vil eje

 1. Jeg vil helt klart prøve. Min veninde havde set dokumentaren og gjorde mig opmærksom på. Jeg var nok godt klar over, at det ikke var det sundeste, men når hun er blevet så skræmt, som hun blev, så må den dokumentar (skal nok se den!) virkelig gøre indtryk. Jeg har førhen prøvet de der krystaldeo’s og det har slet, slet ikke virket på mig, men din opskrift skal bestemt have en chance. Du plejer jo at komme med gode tip 😉

 2. TAK for dit indlæg, Luna!
  Jeg så dokumentaren i går, og skyndte mig ud at kigge på ingredienslisten i min svanemærkede, allergitestede, parfumefri deo fra Änglemärk. Og den består sørme af aluminium i store mængder. Jeg forstår slet ikke, hvordan man kan putte noget så skidt i noget, der er mærket på den måde. Hvad kan man så bruge de mærker til?
  Natron skulle i øvrigt også være en rigtig god (og sund og mere miljøvenlig) erstatning for shampoo og til meget andet, fx rengøring. Jeg har dog ikke prøvet det (endnu), men det virker i hvert fald rigtig effektivt til at fjerne te-skjolde fra tekander og -kopper.

  Endnu engang tak for tippet. Det må jeg virkelig prøve.
  Bedste hilsner
  Luna Bærmonster

 3. Tusen takk for at du delte både video, tanker og oppskrift 🙂 Dette skal jeg prøve, jeg må bare tømme den deodoranten jeg har nå, så jeg kan bruke beholderen til min hjemmelagede 🙂

 4. Kære månebarn :0))

  Ja … Også jeg oplever at det er den bedste og behageligste deo ever ;0) ….ikke brugt andet i flere mdr …også til tandbørstning .

  Tak for video om aluminium …. Frygteligt at fylde dette stof i blodet på selv helt små 3 mdrs børn

 5. Jeg vil rigtig gerne prøve opskriften, men kom til at tænke på, om den mon giver fedtpletter i tøjet?

  • Hej Rebecca

   Det synes jeg ikke den gør nej, men jeg går ikke i tøj der er super sart da jeg er mor. 😉 Men du skal jo heller ikke bruge særligt meget, bare lige nu til at din hud kan absorbere olien.

 6. Dagen efter jeg havde læst dit indlæg, købte jeg ind for selv at prøve, om det nu også kunne passe. En uge er gået, hvor det har været varmt, trykkende vejr, ren sommer, og det virker perfekt! Jeg har udbrud af psoriasis og vil gerne skåne min hud mest muligt, det kan jeg nu. Tak, for deling af et godt tip:)

 7. Prøvet og godkencdt. Tak! :-d

 8. Hejsa jeg fandt lige dette og ville lige sende dig den.

  Alternativerne: Natron, zinc ricinoleate og æteriske olier
  Som i historien med parabenerne er problemet igen: Hvad bruger vi i stedet? Hvis vi nu bare kunne smøre lidt vaseline under armene og fjerne lugten af sved, så ville alt være godt. Men hvis vi også vil opnå en effekt, så er det en mere kompliceret historie.

  Du kan selvfølgelig bare vælge at lugte af gnu, så er du på den sikre side og skal ikke høre et ondt ord fra mig. Problemet er nemlig, at der ikke er et godt alternativ til aluminiumsaltene. Det er dem, der virker i deodoranter. De er effektive og med minimal risiko for irritation.

  Natron er hverken naturligt eller sikkert
  Hjemmelavede natron-deodoranter florerer på internettet nu. Men det er IKKE det naturlige og sikre valg, det bliver fremhævet som.

  Natron er et husholdningskemikalie. Det bliver brugt i industrien til alt lige fra at slukke ildebrande til at fjerne maling med. I køkkenet bruger vi det som et hævemiddel. Og det er ikke mere naturligt end aluminium er.

  Natron er et bestemt ikke farligt, problemet er, at det ikke er skabt til at blive brugt på huden. Samtidig bruger de anvisninger vi ser på internettet til hjemmelavede deodoranter nogle voldsomt høje koncentrationer af ren natron på huden. Og natron kan irritere huden og især øjnene i dets rene form. Du kan se mere her på en producents produktsikkerhedsdatablad.

  Dertil er natron basisk. Det har en ph-værdi på over 8. Vores huds naturlige ph-værdi ligger omkring 5,5 med nogen variation. At bruge en base på huden vil kunne både irritere den og skabe grobund for infektioner. Læs mere om vigtigheden af at opretholde hudens naturlige ph-værdi her. På huden har vi en beskyttende syrekappe, der holder infektioner og andet skidt væk. Det kan du fjerne ved at bruge en kraftig base som ren natron.

  Natron er selvfølgelig ikke farligt som sådan, men det er altså et husholdningskemikalie, der ikke er beregnet til at blive brugt på huden i så høje koncentrationer. Vær søde at love mig, at I stopper prompte med det, hvis I oplever reaktioner på huden. Jeg kan læse mange historier om folk, der oplever udslæt, og det er altså IKKE meningen. Og det er i særdeleshed ikke fordi din hud ‘detox’er’ giftige aluminiumsalte ud!

 9. Hej, jeg har nu i noget tid brugt kombinationen af natron og kokosolie. Det fungerede utrolig godt, ingen lugt. Desværre oplevede jeg efter et par måneder kløe og udslæt i venstre armhule. Nu er jeg gået over til at stryge en skive citron i armhulerne hver morgen. Det fungerer! Jeg vil bare gøre opmærksom på at natron ikke nødvendigvis kun er godt – natrons basiske og kan godt give udslæt og kløe som i mit tilfælde. Nu er jeg så spændt på om min hud også vil reagere på citron, da det er meget syrligt i modsætning til natron der basisk.

 10. Den største bestanddel i kokosolie er laurinsyre, som i følge databladet er stærkt sundhedsskadeligt ved indtagelse og sundhedsskadeligt ved kontakt med hud og øjne (irritation). Natron (natriumbicarbonat) er “kun” let hudirriterende. Det anbefales at man bruger plast eller gummihandsker ved håndtering.

  Det er sikkert helt fint at bruge denne det, men det er en illusion at naturen ikke indeholder skadelige kemiske stoffer

 11. Hej. Har prøvet nu i 3år at finde en deo der virker uden alu. Efter en masse indkøbte deo, og uden virkning har jeg nu i en uge prøvet din opskrift. Den virker!!! Er dog nervøs for natronens evt bivirkning.

 12. Jeg har brugt denne deo og det virker perfekt, jeg har ellers tendens til at få svedlugt hvis jeg bruger forkert deo, så jeg har altid brugt 48 timers beskyttende deo, men den her opskrift med kokusolie og natron virker ligeså godt.

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s