Månebarnet – veganske opskrifter

Hvorfor køerne danser

Skriv en kommentar


I morgen d. 19. april åbner 75 økologiske gårde for tusindvis af dyreglade besøgende – når Økologisk Landsforening endnu engang arrangerer Økodag. Dagen hvor økologiske malkekøer lukkes på græs efter den lange vinter.

Kritik af Økologisk Landsforening
Dyrerettighedsforeningen Go Vegan retter imidlertid skarp kritik af Økologisk Landsforening, som bryder reglerne der påkræver, at de økologiske køer er på græs i perioden 15. april – 1.november. Men køerne holdes altså inde 4 dage længere end tilladt. Dette sker for at imødekomme tidspunktet for arrangementet, der er vokset år for år.

Kritikken afvises af Økologisk Landsforening, som bakkes op af Dyrenes Beskyttelse, og deres eneste fokus er, et ønske om at dele den fantastiske oplevelse det er at se de mange glade køer blive lukket ud på den udvalgte dag.

Og det ER et fantastisk syn. Køerne hopper, springer og viser tydelig glæde over at have græs under fødderne igen, eller måske, for aller første gang? Længe leve den økologiske mælkeproduktion! Og hvad gør 4 dage i grunden fra eller til? Køerne er glade. De økologiske landmænd er glade. Økologisk Landsforening er glad. Er dette ikke bare én stor omgang vegansk propaganda? En petitesse der blæses op? Kritik for kritikkens skyld? Hvorfor kan veganerne (for en gang skyld!) ikke bare smile og være glade for en god ting?

Der kan være andre aspekter der spiller ind ift, at køerne opfører sig som de gør. (Kilde: Videnskab.dk – hvorfor danser køerne, når de kommer ud på græs?) Men lad mig lige endnu engang slå fast, at køernes glæde ER en god ting. 75 % af malkekøerne i Danmark kommer aldrig nogensinde ud på græs. Køer på græs ER bedre, end, ikke køer på græs. Alligevel vil jeg aldrig selv deltage i et arrangement som Økodagen. Økologisk Landsforening ignorerer de fastsatte regler og tilsidesætter derved køernes behov for egen vinding skyld. Men hvorfor? De 4 dage er ikke problemet. De 4 dage illustrerer problemet.

Arrangementet lægges en søndag, da det derved vil trække flest muligt mennesker til. Flere mennesker, mere omtale, flere medlemskaber, flere penge, mere indflydelse. Sidste år var over 193.000 mennesker på besøg på de udvalgte økologiske gårde for at se “køerne danse”.

Hvorfor danser køerne?
Forstå mig ret. Økologisk Landsforening bruger deres flere penge og større indflydelse på det DE mener er bedst for dyrene, og det bifalder jeg. Jeg bifalder ikke den udnyttelse af dyrene der finder sted, og jeg kæmper for alle dyrs ret til liv og frihed, på samme vis som Go Vegan. Mælkeindustrien, uanset produktionform er stærkt kritisabel, og involverer stor lidelse og uretfærdighed for dyrene i fødevareindustrien. Men intet er sort/hvidt, og jeg tror oprigtigt talt, at Økologisk Landsforening ønsker at tale dyrenes sag. Det gør jeg også, og jeg mener, at Økologisk Landsforening med Økodagen og den glorificerende markedsføring af den svigter både deres ansvar og dyrene stort.

De økologiske malkekøer har krav på at komme på græs fra d. 15. april, og lukkes ikke ud et eneste sekund før (se Go Vegans besøg på en økologisk gård d. 15. april) “den store dag”. Fordi det øjeblik, hvor deres store glæde kan opleves af store menneskeskarer må fastsættes og skemalægges. Der skal være badutsprings-garanti. Det har underholdningsværdi.

Køerne er mere end bare glade. De er overvældet og “danser” af lykke over endelig at komme på græs, FORDI de holdes inde næsten 200 dage resten af året. FORDI de 4 dage lægges til de mange øvrige dage, hvor de reelt set kunne have været blevet lukket ud, men ikke blev det. Hvorfor? Fordi reglerne ikke påkræver det? Eller, fordi køerne (og de mange tusinde gæster) venter på økodagen?

Jeg ved godt, at glade køer sælger bedst. Og det ved Økologisk Landsforening også. Det er derfor de nemt kan slippe afsted med ikke at give et reelt svar på Go Vegans kritik, men udelukkende vælger at lægge vægt på, at Økodagen er en festdag, for alle, og at vælge økologi gør en forskel. Og er man uenig i dette kan man jo pænt stille sig over og stå ved siden af de andre party poopere.

Dyrevenlige værdier
Min hensigt med dette indlæg er ikke at ødelægge en festlig dag. Jeg hverken ser ned på eller ønsker at shame de mange velmenende mennesker der deltager i arrangementet i morgen. Rigtig mange tager deres børn og børnebørn med, for at lære dem gode værdier vedrørende dyrevelfærd. Usagt omhandlende empati og medfølelse. Værdier som de fleste mennesker besidder og ønsker at folde ud.

Vi gør alle det bedste vi ved, indtil vi ved bedre. Men det ER svært at gennemskue, hvad mælkeindustrien gør, der er så uetisk og uforsvarlig, set udfra et vegansk perspektiv. Især den økologiske! Jeg har brugt mange år på at diskutere og reflektere over emnet dyr og etik med antispeciesistiske briller på, og jeg forstår godt, hvis man efter at have læst min kritik af Økodagen alligevel vælger at tage ud og deltage i arrangementet.

Jeg håber dog det sætter nogle tanker i gang, og om ikke andet giver et andet og mere nuanceret perspektiv end det kampagne-pudsede billede som landbruget (selvfølgelig) udelukkende ønsker at vise. Jeg håber også, at alle I der vælger at købe økologisk komælk fordi det gør en forskel, vil være lydhøre overfor, at I faktisk kan gøre en endnu større forskel. At I kan folde jeres dyrevenlige værdier endnu mere ud, og leve i overensstemmelse med jeres sande værdier af empati og medfølelse, ved ganske simpelt at vælge plantebaserede mælkeprodukter fremfor animalske.

Det er nemlig (ve)ganske simpelt, og i morgen lægger jeg endelig min STORE guide til mælk med medfølelse ud her på bloggen. En omfattende vejledning til brug af vegetabilske mejeriprodukter, med masser af fantastiske opskrifter på alt lige fra ost til is til smør og flødeskum på vegansk – fra både min egen og en håndfuld andre veganske madbloggere.

Så hæng på, og tak fordi I læste med ♡

Med kærlig hilsen
~ Luna

Forfatter: Luna Månebarn

Mor, bonusmor, mentor, blogger på Månebarnet, madaktivist, medstifter og aktiv i Mad med Medfølelse - Danmarks veganske forening. Vær forandringen! ♡

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s