Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

B-12 til børn


Så længe dit barn bliver ammet er det ikke nødvendigt at give tilskud af B-12, såfremt du som mor selv er godt dækket ind, under graviditeten såvel som under ammeperioden. Et ph.d.-studie fra Aarhus Universitet (2013) viser imidlertid, at modermælk formentlig ikke kan opfylde behovet for B-12 når børnene runder fire måneder. Molekylærbiolog Eva Greibe der har foretaget studiet mener derfor, at man bør overveje, at supplere modermælken med modermælkserstatning (baseret på komælk som frarådes af Sundhedsstyrelsen op til et år, og helt frarådes af førende plantebaserede læger og fagfolk) eller ‘almindelig føde’ fra de er ca. fire måneder, men understreger dog, at konklusionerne skal dobbelttjekkes i større studier og af andre forskere inden hun foreslår, at man ændrer på anbefalingerne. (Kilde)

Anbefalingerne er ifølge både Sundhedsstyrelsen, WHO, Unicef, American Academy Of Pediatrics, den norske sundhedsstyrelse m.fl. fuldamning (dvs. ingen anden føde) de første 6 måneder. Det er der adskillige fysiologiske, psykologiske og neurologiske fordele ved at fastholde. Jeg fuldammede selv min søn til han var 6 måneder, og startede først med at give ham b-12 tilskud da han så småt begyndte at fravænne. Er du imidlertid i tvivl om, hvorvidt dit barn får b-12 nok gennem modermælken, kan du sagtens starte med at give et tilskud (det er nemt med en b-12 spray) inden dit barn er delvist eller helt fravænnet. Som før nævnt er der ingen risiko for overdosering, da overskydende b-12 blot udskilles vi urinen.

Vegansk b-12

Mine børn er store nok til at sluge piller, og det er ofte dem vi bruger. Men da b-12 optages godt gennem slimhinden i munden er det en god idé at supplere med en spray. Der findes flere veganske b-12 spray på markedet. Jeg kan dog rigtig godt lide dennne b-12 fra den danske webshop KoRo (som jeg har et samarbejde med) da man kun behøver en enkelt dråbe af den. I modsætning til f.eks b-12 der kan købes som spray, er den derfor meget drøj i brug. Den er også nem at dosere, med pipetten der sidder i skruelåget.

Se også min side generelt om b-12 tilskud, hvor jeg fortæller om, hvorfor vi har brug for det, og hvor meget vi har brug for.