Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Hvad er veganisme?


Den over 70 år gamle forening, The Vegan Society, definerer veganisme som: “en måde at leve på, der søger at ekskludere, så vidt det er praktisk muligt, alle former for udnyttelse og mishandling af dyr til mad, tøj og alle andre formål.(Det er også denne definition Danmarks veganske forening læner sig op ad, læs mere her.)

En veganer indtager derfor f.eks ikke:

    • Kød, fisk, skaldyr og fødevarer udvundet heraf (f.eks gelatine, fiskesauce osv.)
    • Æg og fødevarer med æg i
    • Animalske mælkeprodukter og fødevarer med animalsk mælk i
    • Honning og fødevarer der indeholder honning samt bivoks
    • Insekter, herunder farvestof udvundet fra insekter (f.eks carminer/rød 120)

Kort sagt spiser en veganer 100 % vegetabilsk.

Simpelt nok, ikk? Veganisme er dog ikke en diæt, men et omfattende dyreetisk fokus, indeholdende en vegetabilsk diæt, og udover at spise vegetabilsk køber eller anvender veganere heller ikke tøj, sko eller produkter, herunder plejeprodukter, kosmetik, husholdningsartikler osv,  hvor dyr er blevet udnyttet eller dræbt for deres uld, dun, pels, silke, blod, hud, fjer, horn, bivoks. Osv. osv…

Endvidere omhandler veganismen en anerkendelse af dyr som individer, med ret til forvaltning af egne liv og frihed, og den afviser menneskets ret til at behandle dem og deres kroppe som objekter eller varer der kan købes, sælges og ejes. Med henblik på dette ønsker veganere derfor heller ikke at støtte f.eks cirkus og underholdning med dyr, zoologiske haver, avl og salg af kæledyr.

Nå, men.. Er det så meningen man skal kunne sætte kryds ud for hvert punkt på “listen” for at kunne kalde dig veganer? Nej. Selvfølgelig ikke. Udnyttelsen af dyr er enormt omfattende, og derfor er det også omfattende at blive bevidst om og implementere nye vaner samt foreholde sig eller tage stilling til (og potentielt tage afstand til) de utallige måder hvorpå dyr udnyttes for menneskets profit eller fornøjelse.

At være veganer handler ikke om perfektion, men om dedikation, og The Vegan Societys definition (“en måde at leve på, der søger at ekskludere, så vidt det er praktisk muligt, alle former for udnyttelse og mishandling af dyr til mad, tøj og alle andre formål.“) giver masser af plads til, at du som veganer selvfølgelig altid ‘bare’ gør dit bedste.