Månebarnet – veganske opskrifter

Farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Palmeolie


Det findes i alt lige fra shampoo, sæbe og kosmetik, til romkugler, is og færdigretter. Ligesom kokosolie er palmeolie rig på mættet fedt. Det er gør at olien er fast ved stuetemperatur og det bruges derfor i rigtig mange fødevarer, som f.eks margarine og kage. Men det udvindes som oftest på stor bekostning af regnskoven og dens beboere. Det er især tigre, elefanter og orangutanger der lider under palmeolieproduktionen.

Denne lille pige hedder Cinta. Jeg har adopteret hende/støtter hende og de mange andre forældreløse aber på rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng i Borneo, hvor hun bor. En rydning til fordel for en ny oliepalmeplantage havde efterladt hende moderløs, skrigende og rystende inden hun blev reddet og bragt til centeret. (Læs mere om, hvordan du også kan hjælpe de truede orangutanger på redorangutangen.dk)

Andre negative konsekvenser af palmeolieproduktionen tæller også brud på arbejdsrettigheder, fortrængning af landbefolkningen og indfødte folk, ulovlige jordopkøb og en voldsom brug af kemikalier. (Kilde: U-landsnyt.dk)

Så, selvom alle ingredienser i et produkt er af 100 % vegetabilsk oprindelse, som f.eks margarine, kan det altså godt være så etisk problematisk, at man kan stille spørgsmålstegn ved, om det reelt kan kaldes vegansk. Læs meget mere om problematikken med palmeolie på hjemmesiden say no to palm oil. Kontakt evt. også producenten bag de individuelle produkter og forhør dig om, hvorvidt de indeholder ikke-certificeret palmeolie, og forhold dig generelt kritisk overfor vegetabilske olier som desværre ofte dækker over ingrediensen palmeolie.

En positiv dansk nyhed er, at Rema1000 i løbet af 2015 udelukkende vil handle med varer af certificeret palmeolie, men initiativet kritiseres og der stilles spørgsmålstegn til, hvorvidt denne certificering er god nok. (Kilde: Økoliv.dk)