Månebarnet – veganske opskrifter

(Inspiration til spiselige dyre- og klima-venlige løsninger!)

Introduktion til carnisme


Vi mennesker er i stand til at danne livslange relationer med nogle arter i form af kæledyr, og beskytte og værne om at andre arter får lov til at leve i fred frit i naturen. Men for at kunne spise dyr, er vi nødt til at distancere os følelsesmæssigt fra de arter af dyr der slås ihjel til mad.

Dyr diskrimineres ikke kun på baggrund af, at de er en anden art end mennesket. (Se speciesisme/artschauvanisme) De diskrimineres også på baggrund af deres art. Ud af over 7 millioner forskellige dyrearter, er det kun en brøkdel af dem mennesket klassificerer som værende spiselige. Og i de lande der spiser flest dyr, er det blot en håndfuld dyrearter der accepteres som menneskeføde. Mange vil aldrig reflektere over hvorfor, men det er grundet kulturelle omstændigheder, forårsaget af nogle  psykologiske mekanismer der er grund til, at hunden ligger og sover fredeligt under bordet, og grisen ligger død på tallerkenen ovenpå bordet.

Dette kultur- og traditionsformede fænomen defineres af Dr. Melanie Joy med begrebet carnisme. (Se evt. hendes tankevækkende TED Talk om emnet: Beyond Carnism and toward Rational, Authentic Food Choices)

Carnisme eksisterer i hele verden, og det er det skjulte paradigme der fortæller os, hvilke dyr vi spiser, og hvilke vi ikke spiser.

Mere om carnisme