Månebarnet – veganske opskrifter

Farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Mælkeindustrien


Hvorfor ikke bare være vegetar? Hvorfor vælge sådan en ekstrem livsstil som veganisme, hvor også mælkeprodukter undgås? Køerne dør jo ikke af at blive malket. Tværtimod får de ondt i deres yvere, hvis de ikke bliver malket. …gør de ikk’?

Nej, køerne dør ikke af det, og ja, det gør selvfølgelig ondt på dem og frustrerer dem, hvis de ikke får trykket i deres yvere lettet. Ligesom det kan gøre ondt eller frustrerer en kvinde, hvis hendes bryster bliver spændte med mælk når hun ikke har ammet i lang tid. Men i modsætning til menneskemoren, får koen slet ikke lov til at amme sit afkom, og det gør mælkeproduktionen til den direkte årsag til lidelse for omkring 583.000 mødre, hvert år, i Danmark. (Kilde) Det kommer underligt nok bag på nogle mennesker, men for at en ko kan producere mælk, må hun først føde en kalv. Præcis ligesom en kvinde først må føde et barn for at kunne laktere, og ikke konstant går rundt med mælk i brysterne.

Kan jeg ikke bare vælge Økologi?

Alle mælkekøer, uanset produktionsform, befrugtes kunstigt og deres kalve tages fra dem, kort tid efter fødslen. Dette er nødvendigt fordi mælken drikkes og laves til ost og yoghurt som spises af mennesker, og i dén ligning er der ikke plads til mælkens retmæssige ejer. Kalven. Økologi eller ej.

I det konventionelle landbrug får kalve lov til at blive hos deres mor i blot 12 timer, og i det økologiske landbrug, i kun 24 timer. (Kilde) Selvom mor og kalv endnu ikke har fået mulighed for at lære hinanden så godt at kende, er adskillelsen ofte til stor sorg for dem begge.

Køerne i mælkeindustrien er avlet til at kunne producere enormt store mængder mælk. En ko i dag producerer dobbelt så meget mælk som en ko i 1980. 10.000 kg om året imod 5.000 kg om året. (Tal fra Dyrenes Beskyttelse)

Alle køer befrugtes kunstigt, hvilket forudsætter et fysisk indgreb via køernes endetarm og skede.

Pga. de store mængder mælk udvikler mange køer yverbetændelse (hvis du er mor og har haft brystbetændelse ved du, at dette kan være en meget smertefuld og stressende oplevelse) og får antibiotika for at bekæmpe den. Men der er flere etiske årsager til, at veganere vælger ikke at drikke mælk, spise ost eller produkter der indeholder mælk.

Go Vegan(Go Vegan sætter dyrenes rettigheder på dagsordenen i Danmark – april 2015)

Mere om mælk og etik

Mælkeindustriens skjulte ofre – det “forkerte” køn

Tyrekalve har stort set ingen værdi i det danske mejerilandbrug siden landbrugsstøtten til tyrekalve, den såkaldte “handyrspræmien” er halveret, og politikerne overvejer endda helt at stoppe støtten. Tidligere blev tyrekalve fedet op og spist, og nogle få landmænd fortsætter da også ufortrødent, men grundet de lave priser på kød og mejeriprodukter, er der ikke meget økonomi i det længere. Selvom industrien anvender kønssortering for at forhindre fødsler af tyrekalve, er teknikken ikke 100 % sikker (kilde), og som resultat heraf, bliver 20.000 tyrekalve hvert år slået ihjel straks efter de er blevet født. (Kilde)

Tyrekalvene anses, præcis ligesom hanekyllingerne i æggeindustrien, som et spildprodukt i mælkeindustrien, også i den økologiske mælkeindustri. Ca. 20.000 af de kalve, der aflives hvert år, stammer fra det konventionelle landbrug og omkring 2.000 fra det økologiske. (Kilde)

De tyrekalve der ikke slås ihjel bliver sent til Holland, hvor de opdrættes som såkaldte “sødmælkskalve”. Kalvene får næsten udelukkende en kost bestående af en jernfattig modermælkserstatning. Dette resulterer i at de bliver anæmiske, og det kan ses på kødet som bliver meget blegt.  Metoden er blevet forbudt herhjemme, men fortsætter altså blot i et andet land, hvorefter kalvene slagtes og kødet derefter kan købes i danske butikker. (Kilde: Madmagasinet Bitz & Frisk)

I naturen kan en ko blive 20-25 år, men i landbruget er malkekøerne både fysisk og psykisk nedslidte efter kun 3-4 år, og de producerer, ifølge den store efterspørgsel, ikke længere nok mælk. (Kilde) Disse store og venlige væsner sendes derfor til slagteriet. Kødet havner i den præcis samme køledisk som det kød vegetarer, af etiske årsager, ikke køber eller spiser.

 

Se også min guides:

(Månebarnet anno 2019)