Månebarnet – veganske opskrifter

Farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Sundheden


Mange veganere interesserer sig ikke for kost og sundhed, men fokuserer på det etiske aspekt i deres veganske valg, som er udgangspunktet for veganisme. Alligevel vil man som veganer der ikke går op i sundhed, skåne sin krop for indtagelse af animalske produkter, som er forbundet med utallige sygdomme og problematikker.

Men mange er bevidste om og interesser sig for et sundhedsmæssigt aspekt som veganere. De ser deres egen og deres families sundhed som en naturlig del af “pakken”, og træffer hele tiden sundere valg, efterhånden som de bliver klogere på området.

Hvad er sund vegansk kost?
Sund vegansk kost består af en varieret, fiberrig, fedt-, sukker-, og saltfattig plantekost, uden raffinerede produkter. Vælger man at spise mange forarbejdede og raffinerede veganske fødevarer (såsom erstatningsprodukter, margarine, olie, sukker mv.) og ikke nok (økologiske/sprøjte/pesticidfrie) frugter og grøntsager, med deres nærende, forebyggende og helbredende egenskaber, vil man også på en vegansk kost kunne få diverse “livsstilssygdomme”. Indtager man flere kalorier end man forbrænder, f.eks via mange forarbejdede, fedtholdige og raffinerede fødevarer, tager man på. Og bliver man overvægtig kan det, også som veganer, have nogle sundhedsmæssige konsekvenser.

Hvad siger sundhedsmyndighederne?
I Danmark tøver sundhedsmyndighederne af flere årsager med at anbefale ren plantemad. Deres primære fokus er ikke at højne sundheden hos den enkelte borger, men hos den brede befolkning. At højne folkesundheden i et land med ét af verdens største indtag af kød, æg og mælkeprodukter. Økonomiske og politiske interesser spiller ind, og vi må derfor skæve til vores sundhedsmyndigheders kollegaer over atlanten som udtaler, at:

»Det er the American Dietetic Associations holdning, at ordentligt planlagte vegetariske kostformer, inklusiv strikt vegetariske eller veganske kostformer, er sunde, ernæringsmæssigt tilstrækkelige og kan give sundhedsmæssige fordele i forbindelse med forebyggelse imod og behandling af visse sygdomme. Velplanlagte vegetariske kostformer er passende for personer i alle stadier af livet, inklusiv gravide, spædbørn som får modermælk, småbørn, børn, teenagere og atleter.« (Kilde)

13138958_987374241317992_4904920562406119492_n