Månebarnet – veganske opskrifter

Farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Hvad du ikke vidste om ost


Har du nogensinde set, hvordan babyer kan se tilfredse, trygge men også nærmest “skæve” ud efter de har fået brystmælk? Det kan skyldes, at modermælk indeholder et protein der hedder kasein, som vi pattedyr producerer og afgiver i mælken til vores afkom. Under fordøjelse omdannes det til kasomorfiner. Et vanedannende stof der menes at skulle sikre, at afkommet har lyst til at blive ved med at drikke sin mors mælk. Det har også en beroligende effekt, og er et vigtigt element i mor/barn forholdet. Kemisk ligner stoffet ikke morfin, men molekylet kan binde sig til de samme receptorer, som kroppens celler binder til morfin, og derved har det en morfin-lignende virkning. (Kilde: Ingeniøren)

Der er altså en grund til, at babyer fravænnes eller afvænnes modermælk, og at det er godt at gøre i deres tempo, og over lang tid. For de er faktisk, helt bogstaveligt afhængige af den.

Men denne viden får et vegansk twist, når man tænker på, i hvor stort et omfang komælksprodukter fylder i vores madkultur. Køer producerer ligesom alle andre pattedyr også kasein i mælken til deres afkom, og dette kan meget vel være en del af årsagen til, at det kan være svært for mange mennesker at (af)vænne sig fra mejeriprodukter i voksenlivet. På et tidspunkt, hvor vi for længst er stoppet med at drikke vores mors mælk, drikker vi det i stedet fra en anden art, der producerer mælk til afkom der skal vokse sig meget meget større end os, og i enorme mængder. Tal over danskernes mælkeforbrug fra 2012 viste, at danskerne i gennemsnit drak 93 kilo mælk om året. (Kilde)

Ost jeg vil ha’ ost, jeg må ha’ ost!

De fleste spiser ost, fordi de elsker smagen, og man skal ikke undervurdere vanens magt, der gennem kulturelle normer og årelange traditioner har skabt en stor smagspræference og et nært kærlighedsforhold (Sebastian beskriver dette bedre end nogen anden i denne sang) for denne besynderlige spise, der jo, lad os bare være ærlige, i virkeligheden er hengemt brystmælk der lugter af sure sokker.

Men, da ost er koncentreret komælk indeholder det meget mere kasein end andre mejeriprodukter. Når mælk laves til ost, fjernes det meste af vandet, proteinerne fra vallen og laktosesukkeret, hvilket efterlader rigtig meget fedt og – kasein. En kvart liter sødmælk indeholder 6-7 gram kasein.

Har du lyst til at læse mere om kasein, kasomorfin og fødevareafhængighed, kommer Dr. Neal Barnard ind på emnet i bogen: Breaking the food seduction, som kan købes på saxo.dk, og du kan se dette spændende foredrag med ham.

Et liv uden ost?

Det kan godt tage et stykke tid at vænne sig til ikke at spise ost af komælk. For nogle tager det et par måneder, for andre sker det hurtigere. Men når man beslutter sig for at blive veganer, betyder det ikke, at man ikke længere kan spise og nyde ost. Det kan man sagtens! De er bare lavet på planter.

Se min guide til vegansk pålæg samt min store guide til vegetabilske mælkeprodukter, hvor du også finder et afsnit om vegansk ost ♡

Luna/Månebarnet (anno 2021)

Fetaost