Månebarnet – veganske opskrifter

Farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Myten om calcium – mere er ikke bedre


(Siden her er oversat fra engelsk via The plantbased pharmacist: The calcium myth – more is not better)

Calciums rolle i menneskekroppen

Calcium spiller flere roller i den menneskekroppen, udover at have ansvar for i at opretholde stærke, sunde knogler. Calcium hjælper med at regulere muskelsammentrækninger, blodpropper, celle til celle signalering, og med at bevare et velfungerende nervesystem (nerveimpulstransmissioner) [1,2] . Mens under end én procent af calcium anvendes til ikke-skelet funktioner, kan mere end 99 % af calcium findes på hårdt arbejde i knoglerne. Calcium giver vores knogler styrken den har brug for, til at støtte den menneskelige ramme. Uden den, ville vi være slatne nudler ude af stand til at stå op og gå rundt oprejst. Calcium er absolut et afgørende mineral.

.

Hvor meget calcium har vi brug for?

Anbefalingerne for calcium er et kontroversielt emne i de medicinske, ernæringsmæssige og politiske kredse. Videnskaben er imidlertid ikke kontroversiel. Den mest presserende bekymring fra både eksperter og den brede offentlighed er, at få nok calcium for at forebygge knogleskørhed.

De fleste eksperter, og helt sikkert den brede offentlighed, forstår imidlertid ikke rigtigt, hvordan calcium-regulering fungerer i den menneskelige krop, og fører til ostesporose i første omgang. Derfor kræver de nuværende anbefalinger, at folk sætter forbruget af mejeriprodukter og kalktilskud op, for at forebygge frakturer senere i livet. Denne fremgangsmåde er unødvendig. Men ikke alene er den unødvendigt, den er også skadelig og i mange tilfælde årsagen til, hvorfor mange kroniske sygdomme udvikler sig i første omgang, på grund af forbruget af usunde fødevarer.

The Institute of Medicine angiver den nuværende anbefalede daglige kosttilførsel (ADT) for calcium i USA. ADT er defineret som den gennemsnitlige daglige niveau af indtag, tilstrækkeligt til at opfylde de næringsstoffer krav i næsten alle ( 97% -98 %) raske personer. ADT for calcium hos voksne i USA er afhængig af alder og køn [3]:

Kvinder (alder 19-50 år ) – 1.000 mg /dag
Kvinder (alder >50 år) – 1.200 mg /dag
Mænd (alder 19-70 år) – 1.000 mg /dag
Mænd (alder >70 år) – 1.200 mg /dag

(Tallene svarer nogenlunde til de danske anbefalinger hvor voksne anbefales: over 800 mg, ældre over 65 år 1200 mg, patienter med knogleskørhed: 1200 mg, gravide: 1000 mg og ammende: 1500 mg)

Disse værdier er ganske generøse, og de overstrider, hvad de videnskabelige beviser fortæller er påkrævet, for at opnå en neutral calciumbalance i den menneskekroppen (dvs. at tillade den samme mængde calcium at komme ind i kroppen, som der går tabt fra kroppen på en daglig basis). Disse anbefalinger er baseret på en 2007 undersøgelse offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition (AJCN), der fandt en “neutral calcium balance på calcium indtag af 741 mg/dag for raske personer, uanset alder eller køn.” [4] Regeringen kom op med de ovennævnte RDA-værdier ved at runde op, og tillod et »sikkerhedsnet« uden nogen videnskabelig grund til at støtte dette højere indtag af calcium.

2007 AJCN-undersøgelsen fortsatte med at vise, at “homeostatiske mekanismer for calcium metabolisme, synes at være funktionel på tværs af en bred vifte af typiske kostmæssige calciumindtag, at minimere calcium tab og ophobninger” og at “mætning af den aktive transportkomponent af calcium absorbering sker ved indtagelse af ≈ 500 mg/dag.” Med andre ord, har den menneskelige krop kompenserende mekanismer til at regulere kalciumbalancen korrekt, uanset hvor meget calcium du spiser eller ikke spiser i din daglige kost. Dette foregår via tarmene, nyrerne og knoglerne [2].

Lad os tage et kig på, hvad dette betyder. Hvis du for eksempel indtager en lav mængde calcium (lad os sige 400 mg/dag), så vil din krop fortælle dine nyrer, at de skal tilbageholde calcium i stedet for at filtrere det ud i urinen, dine tarme kommer til at arbejde for at absorbere mere calcium fra den mad du spiser, dine knogler vil frigive opbevaret calcium ud i blodbanen, og derved øge serum-calcium niveauet. Hvis du indtager for meget calcium i din kost (lad os sige 2.000 mg/dag), så vil det modsatte finde sted. Nyrerne filtrerer mere calcium ud i urinen, tarmen absorberer ikke så let calcium fra de fødevarer du spiser, og knoglerne holder på det calcium der allerede er opbevaret i dem.

I 2011 blev en anden calciumbalance undersøgelse foretaget på voksne mænd. Undersøgelsen blev også offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition. Resultaterne afspejlede den tidligere undersøgelse fra 2007 og fandt, at en neutral calciumbalance blev opnået ved indtagelse af 750 mg/dag calcium [5]. Vær opmærksom på, at de to forskellige neutrale calciumbalance-værdier på 741 mg/dag og 750 mg/dag blev fundet i den almene befolkning, der typisk spiser en usund kost af animalsk-baserede (kød, mejeriprodukter og æg) og forarbejdede fødevarer.

Calciumbehovet for mennesker der spiser en sund kost har sandsynligvis behov for meget mindre calcium, tættere på 500 mg/dag. Dette var også påpeget i AJCN artikel 2007, som erklærede, “at personer med lav, men ernæringsrigtig, indtag af natrium og protein kan have calcium krav så lave som 500 mg/dag.” [4]. Lav, men et ernæringsrigtigt indtag af natrium og proteiner er præcis, hvad en whole-foods, plantebaseret kost er. Til den ernæringsmæssigt uvidende forbruger eller medicinske professionelle (dog er det ikke deres skyld på grund af nuværende reklame- og markedsførings-indsatser for mejeriindustrien), er denne ernæringsmæssige terminologi næsten umulig at dechifrere på en praktisk måde, så status quo står tilbage. Upassende råd gives til forbrugerne til at forbruge store mængder calcium, ved at øge deres indtag af mejeri og tage kalktilskud.

.

Kan for meget calcium gøre skade? 

Indtagelse af for meget calcium, i sig selv, medfører ikke nødvendigvis skadelige virkninger, afhængigt af, hvor det kommer fra (tænk på mejeri versus grønne bladgrøntsager). Husk, at hvis nyrer, tarme og knogler arbejder i harmoni, bliver alt stramt reguleret for at opretholde calciumbalancen i menneskekroppen.

Men der er negative sundhedsmæssige konsekvenser ved at indtage en kost bestående hovedsagelig af animalsk-baserede og forarbejdede fødevarer, og også ved at tage kalktilskud. Lad os først tage et kig på osteoporose statistikker rundt omkring i verden.

 .

Indtag af mejeriprodukter og osteoporose 

Man skulle tro, at som forbruget af mejeriprodukter gik op, ville forekomsten af osteoporose og knoglebrud gå ned. Dette sker ikke. Mælkeforbruget i kinesiske landdistrikter er gennemsnitlig på 0,6 kg per person per år. (Det er lidt mere end en ½ liter sodavand!) Men kineserne har en af de laveste hoftefrakturer i hele verden, med kinesiske kvinder, der har seks gange færre knoglebrud end deres amerikanske modparter[6].

I en AJCN artikel med titlen, “Brud, calcium, og den moderne kost”, erklærede forskerne at “Vestlige diæter også har et højt proteinindhold, især animalsk protein. De internationale epidemiologiske data viser en sammenhæng mellem proteinforbrug og osteoporotiske frakturer. Der er nu betydelig data der viser, at et højt indtag af frugt og grønt beskytter imod knoglebrud.”[7]

Du har måske hørt, at forbruget af animalsk protein har en forsurende effekt i menneskekroppen, og at kroppen er nødt til at fungere som en “buffer” ift. denne syredannende effekt, for at kunne vende tilbage til en tilstand af alkalinitet (kroppens foretrukne metaboliske tilstand. Denne buffervirkning består af calcium der bliver taget fra knoglerne for at neutralisere disse syredannende animalske proteiner.

Denne teori har vist sig at have lille, hvis overhovedet nogen, gyldighed i flere undersøgelser i løbet af det seneste årti. [15,16,17] Ethvert calciumtab fra knoglerne på grund af animalsk proteinforbrug er ubetydelig. Snarere, hvad der er blevet bevist er, at kost rigt på kød (og andre syredannende animalske proteiner) forårsager en stigning i optagelsen af calcium fra fødevarer der indtages. Dette fører igen til overskydende calcium i blodet, som nyrerne så skal filtrere ud af kroppen (se forklaringen af calciumbalancem i den menneskelige krop ovenfor) Resultatet er en stigning i udskillelsen af calcium niveauer i urinen.

Så hvad er det så der sker? Hvordan øger indtagelse af komælk, mejeriprodukter, og andre animalske fødevarer risikoen for knogleskørhed? Svaret kan stadig være i gang med at folde sig ud. Osteoporose, og knoglesundhed generelt, er en sygdom med flere dimensioner til sin kompleksitet. Fødevarer er kun en del af billedet. Anden livsstil, genetiske og miljømæssige faktorer kan også spille en rolle i denne sygdom.

Når det er sagt, er der nogle undersøgelser der nu implicerer, at animalsk baserede og forarbejdede fødevarer, fører til et overindtag af fosfor. Overskydende indtag af fosfor i kosten har vist sig, at øge knogletab og risikoen for osteoporose. [18,19] Det forholder sig således, at fosfor kommer i en mere absorberbar form, når det kommer pakket ind i animalske fødevarer, sammenlignet med uforarbejdede (hele) vegetabilske fødevarer; ost og forarbejdet kød er især kendt for høje mængder af absorberbart fosfor. [20,21] Soda er også fyldt med fosfor i form af fosforsyre. Et skift til en whole food, plantebaseret kost, og ved at fjerne eller reducere dit forbrug af animalsk baserede og forarbejdede fødevarer, vil hjælpe med at sikre en kost der indeholder en lav men tilstrækkelig mængde fosfor i kosten.

Budskabet er, at højere kalcium, fosfor, og proteinindtag fra mejeriprodukter (og kød) øger din risiko for knogletab over tid, og dermed fører til højere risiko for forekomst af osteoporose.

 .

Calcium indtag og prostatakræft 

Prostatacancer er den mest almindelige kræftform hos mænd i USA, bortset fra hudkræft. Et højt mejeri- og calciu indtag hos mænd er forbundet med en større procentdel af prostatakræft.

I “The Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial” fandt forskere, at “et større indtag af calcium og mejeriprodukter, især fedtfattige typer, kan være bundet forbundet med øget risiko for ikke-aggressiv prostatakræft.” [8] Fedtfattige produkter omfatter skummetmælk og yoghurt. Ikke-aggressiv prostatakræft er, hvad de fleste mænd har i USA. Det er en langsom voksende kræft, der ofte spores hos mænd i halvtredserne og tresserne.

Flere oplysninger kommer fra Health Professionals Follow-up Study der ser på calciumindtag og risiko for prostatacancer i løbet af en periode på 16 år hos 47.750 mænd uden baggrund med prostatakræft. Forskere udtalte at: “Vores resultater tyder på, at calcium indtag på over 1.500 mg / dag kan være forbundet med et fald i differentiering i prostatakræft, og i sidste ende med en højere risiko for avancerede og dødelig prostatakræft.” [9]

En artikel offentliggjort i 2014 i European Journal of Cancer Prevention fortæller, at: “Epidemiologiske undersøgelser viser, at der generelt er det sædvanlige forbrug af en kost med højt indhold af mættet fedt, stegt kød, og calcium, forbundet med en øget risiko for fremskreden prostatakræft.”[10]

Disse data bør fungere som et stort, rødt flag, hvis du er mand. Mælk, ost, yoghurt og andre mejeriprodukter gør dig ikke en tjeneste, når det kommer til din prostatas sundhed. Anse dette som en advarsel, og undgå mejeriprodukter helt.

.

Negative sundhedsvirkninger ved kalktilskud 

Så hvorfor ikke bare supplere med kalk for at forebygge knogleskørhed? Det er, hvad farmaceuter og læger fortælle dig at gøre, ikke sandt? Dette er, hvad jeg selv fortalte patienterne lige efter jeg blev færdiguddannet, indtil jeg lærte bedre.

Det viser sig, at calciumtilskud indebærer sine egne risici. De seneste data er nu kommet frem i løbet af de sidste mange år, og viser en række negative sundhedsmæssige effekter fra kalktilskud. Den mest alarmerende effekt er forbindelsen mellem kalktilskud og hjerteproblemer.

I 2008  rapporterede British Medical Journal (BMJ), at der var en øget risiko for hjerteanfald, slagtilfælde og pludselig hjertedød hos kvinder i overgangsalderen der tog kalktilskud, i forhold til kvinder der fik placebo [11].

I 2010 advarede BMJ igen imod kalktilskud, baseret på en omfattende gennemgang af de videnskabelige data. De konkluderede at: “Kalktilskud (uden samtidig tilførelse af d-vitamin) er forbundet med en øget risiko for hjerteanfald. En nyvurdering af den rolle kalktilskud i forvaltningen af osteoporose har, er berettiget.” [12]

Et år senere, i 2011, kiggede BMJ igen på flere data om kalktilskud og fandt, at “kalktilskud med eller uden d-vitamin moderat øger risikoen for hjerteproblemer, især hjerteanfald. En revurdering af den rolle kalktilskud i forvaltningen af osteoporose har, er berettiget.”[13]

I 2013 konstaterede Journal of American Medical Association (JAMA) Intern medicin, at kalktilskud (> 1.000 mg / dag) hos mænd, forhøjede risikoen for hjerte-kar-dødsfald signifikant, inkluderet både hjerteanfald og slagtilfælde [14]. Forskere udtalte i denne undersøgelse, at tidligere data havde vist, at kalktilskud gav stigende vaskulære forkalkninger som kan føre til blodpropper, der forårsager hjerteanfald og slagtilfælde.

Som tiden går, kommer mere data til overfladen, der forbinder kalktilskud med hjerteproblemer. Hvis du vil gøre dit hjerte en tjeneste, er det måske tid til at lægge kalktilskuddet fra dig.

.

Opsummering 

God knoglesundhed opnås ved at spise en sund, plantebaseret kost, bestående af hele fødevarer og motion (styrke/modstandstræning). Tænk frugter og grøntsager! Denne måde at spise på giver beskyttelse mod knogleskørhed, og ophæver behovet for skadelige kalktilskud. At undgå kød og mejeriprodukter vil yderligere forbedre knoglesundheden som påpeget i ovennævnte undersøgelser. Mælk, fløde, ost, yoghurt og andre mejeriprodukter bidrager kun med overskydende calcium, fosfor og protein udover kroppens behov. Konsekvensen er, at det lægger en ekstra arbejdsbyrde på dine nyrer ift. at fjerne dette overskud.

Gør din krop en tjeneste og tro ikke på mælkeindustriens salgsfremmende markedsføring, for at få dig til at købe flere af deres produkter. De ønsker blot at øge deres bundlinje, ikke dit helbred. Mejeriindustrien har narret offentligheden og professionelle indenfor sundhedsområdet til at tro, at en kalkmanglende kost vil føre til en større sundhedskrise af brækkede knogler. De bruger millioner af dollars om året på lobbyarbejde i regeringen, for at få dem til at lave kostråd og marketingskampagner der fremmer deres skadelige fødevarer. (Egen tilføjelse: I Danmark er der også store penge og interessekonflikter involveret) Disse bestræbelser har intet at gøre med at forbedre menneskers sundhed.

Ved at gøre dit hjemmearbejde og oplyse dig selv med den videnskabelige dokumentation om calcium og dens rolle i menneskers sundhed vil du opleve, at en whole food, plantebaseret kost giver den største fordel, og absolut ingen bivirkninger. Kast i en lille øvelse på siden, og du har selv en vindende slagplan. Hvis du ikke har givet denne livsstil en chance, skulle du tage at prøve. Der vil kun komme positive ting ud af det.

Smid komælken væk, elsk dine knogler!

(The plantbased pharmacist: The calcium myth – more is not better)

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s