Månebarnet – veganske opskrifter

(Inspiration til klima – og dyrevenlig mad)

Hvordan veganer?


1) Enhver rejse starter med det første skridt

Jeg var selv længe undervejs i mit ønske om at blive veganer, og jeg forstår hvis det kan virke lidt overvældende at ændre ikke blot den måde man spiser på, men også hele sit tankemønster vedrørende sit forbrug der omhandler produkter af animalsk oprindelse. Og fordi veganisme ikke kun omhandler en vegansk  diæt, er dét at blive veganer for mange mennesker, en rigtig stor “bid” at tage. Derfor er mit aller første og bedste råd, hvis du er VIP (veganer i proces), at du starter med kosten, og lader resten af den veganske livsstil komme lige så stille, og undervejs. Hvis du er helt ny og stadig i overvejelsesfasen, eller mangler den sidste motivation til hvorfor og hvordan, vil jeg anbefale dig at bestille dette vegetariske starterkit, som er en stor, flot og udførlig guide til vegansk levevis fra dyrerettighedsorganisationen Anima, og de sender det til dig gratis. Du kan også læse det lige her med det samme online.

Selvom det kan virke enormt stort at ændre sin kost, er den kostmæssige del den nemmeste del, ift. gennemskuelighed. Samtidig er det også den vigtigste del, fordi dyr i så massivt et omfang udnyttes, lider og slås ihjel i kød, æg og mælkeindustrien, og ved at spise vegansk, kan du direkte og lige nu være med til at stoppe dette. Jeg håber derfor, at denne side vil hjælpe dig godt på vej, til at begynde at spise vegansk, og dermed være en aktiv del af løsningen. Fra holdning til handling.

2) Omfavn din madglæde

Med maden som primære fokus opdager mange en helt ny form for madglæde. Deres smagsløg og præferencer forandrer sig, og de begynder at kunne lide fødevarer de ikke tidligere har brudt sig om. At give afkald på animalske fødevarer kan godt føles som et tab i starten, lige indtil man erfarer, at man kan spise alt det man kunne spise førhen, bare i veganske versioner.

Der ligger en anden nydelse i at tilberede og spise vegetabilsk fremfor animalsk mad. Det skyldes blandt andet bevidstheden om, at mad ikke længere bare er mad, men en daglig påmindelse om det kærlige og dyrevenlige valg man har truffet. Mit andet råd til dig er derfor, at du nyder din veganske mad med største velbehag og god samvittighed, og lader den være en hyldest til dyrenes liv, i dit liv.

3) Brug de mange danske veganerblogs

Hvis Månebarnet er den første veganske blog du er faldet over, har du rigtig meget godt i vente! Mit tredje råd er, at du besøger de mange dygtige og passionerede veganske madbloggere, hvoraf flere har udgivet veganske kogebøger, eller har bøger på vej. Nogle bloggere er mere aktive end andre, men tøv ikke med at gå “om bord” i alle vores skønne opskrifter. Hos hver og én af os, har den veganske madglæde nemlig kammet over, så vi ikke har kunnet gøre andet end at omfavne den fuldt ud, og dele den med andre.

4) Udvid dit netværk

Mit fjerde råd er, at du søger og finder, eller udvider din vennekreds eller dit netværk af mennesker, der ligesom du har valgt at leve som veganere. Veganere er fortsat en minoritet, og mange kan føle sig alene med deres valg, blandt altspisende familie, venner og bekendte. Men veganismen verden over er i massiv fremgang, og i Danmark er vi nu en støt voksende befolkningsgruppe. Så hvad end du er veganer på vej eller blot har brug for at udvide dit veganske netværk, er der mere end mulighed for at blive en del af et spændende og givende fællesskab. Du kan bruge det online fællesskab på Facebook til at møde mennesker i dit lokalmiljø, eller selv arrangere at mødes.

5) Veganske forbilleder

Mit femte råd er, at du omgiver dig med inspirerende og passionerede veganere. Ser op til dem, lærer fra dem og spejler dig i dem. Det kan sagtens være personer fra din vennekreds eller dit netværk, og du kan være en ligeså stor en inspiration for dem, som de er for dig. Jeg vil fremhæve Colleen Patrick-Goudreau som én af mine egne helt store forbilleder. Colleen er en fantastisk foredragsholder, udgivet forfatter og en dedikeret fortaler for dyrene, deres liv og rettigheder. Hendes hjemmeside, Joyful Vegan, er en guldgrube af information og inspiration til, hvordan man lever (med glæde) i overensstemmelse med sine sande værdier. I disse  mange og lange podcasts taler hun om de stadier vi går igennem, når vi stopper med at spise dyr, og det er en uundværlig kilde af information til nye veganere, såvel som de af os der ikke er helt “grønne” i faget.