Månebarnet – veganske opskrifter

(Inspiration til klima – og dyrevenlig mad)

Plantesmør


Undertegnede med Nutanas plantesmør anno 1989

Plantesmør anvendes i alle retter og sammenhænge, hvor du normalt ville anvende animalsk smør, og det fungerer perfekt som brug i en lækker hvidløgssmør, i småkager, andet bagværk eller let smeltet på lune, friskbagte boller.

I Danmark kaldes smør baseret på vegetabilsk fedt for “plantemargarine”, og det må ikke hedde smør. Men smør laves ikke kun animalsk. Tænk bare på nøddesmør, kakaosmør og sheasmør? Så selvom virksomheder ikke må kalde deres produkter for smør, er det dét vi kalder det i folkemunde.

Til trods for det tilsyneladende åbenlyse ved navnet ‘plantemargarine’, indeholder de desværre ofte mælkeprodukter, som man skal være opmærksom på. Derudover tilsættes ofte d-vitamin der udvindes af uld. Dette gælder blandt andet samtlige produkter fra Becel, der ellers tidligere lavede deres flydende (Original) margarine uden d-vitamin.

Følgende plantemargariner er 100 % vegetabilske:

FRI Margarine (Coop)
100 % vegetabilsk. Smørbar. Indeholder ingen animalske ingredienser og indeholder RSPO certificeret palmeolie. Er smørbar men med en blød konsistens, også ved køleskabstemperatur.

.

Nutana plantemargarine (Dansk Supermarked)
100 % vegetabilsk. Nutanas plantemargarine har været på markedet i rigtig mange år, og deres design har ikke ændret sig siden jeg var barn i 80’erne. Total oldschool plantesmør, som dog synes er noget ‘margarinet’ i smagen og desværre indeholder palmeolie der ikke er RSPO certificeret.

.

Flydende Ama (Dansk Supermarked)
100 % vegetabilsk. Flydende plantesmør som, ved skriftlig henvendelse til producenten, bekræftes ikke at indeholde animalske ingredienser. Kan bruge til stegning og bagning. Indeholder ikke palmeolie.

.

X-tra plantemargarine (Coop)
100 % vegetabilsk. Smørbar. Denne margarine anvender RSPO certificeret palmeolie. Vær opmærksom på, at denne plantemargarine har en ikke-vegansk “tvilling”, der minder om den til forveksling, men som ideholder skummetmælk. Den hedder “X-tra Plantemagarine 60 %” og har ikke den gule stribe på låget. (Kilde: Veganer.nu)

Vitaquell (Findes i visse helsekostbutikker)
100 % vegetabilsk. Smørbar.

Ama’s Økologiske (Dansk Supermarked)
100 % vegetabilsk. Smørbar og indeholder RSPO certificeret palmeolie.

Naturli’ smørbar (Kvickly, SuperBrugsen, Meny, Kiwi, Føtex og Bilka)
Markedets bedste smør – uden tvivl. Naturli’s plantesmør er økologisk og uden palmeolie, og smager fuldstændig som Kærgården.

Naturli’ smørbar blok (Kvickly, SuperBrugsen, Meny, Kiwi, Føtex og Bilka)
En mere fast udgave af Naturli’s smørbar, perfekt til bagning og stegning. Ligesom den smørbare version er den økologisk og uden palmeolie.

8ac07e6776cd91df606f87084f7263db

naturli_smorbar_blok

Supermarked oversigt

Coop
Kvickly – SuperBrugsen – Dagli’Brugsen – Fakta – Irma

Dansk Supermarked
Bilka – Salling – Netto – Føtex

Hvad er problemet med palmeolie?

Selvom de vegetabilske plantemargaringer ER veganske, indeholder de desvære palmeolie, som findes i rigtig mange produkter, og hvis problematiske produktionsform jeg vil opfordre alle til at være bekendt med og forholde sig aktivt til.

Kokosmør

Vil du gerne undgå at støtte palmeolieindutrien, og er du vild med smagen af kokos, kan jeg anbefale denne økologiske kokosmør fra Cosmoveda, som ikke må forveksles med kokosolie. Den er lavet af den hele kokosnød og smelter let på brødet, har en mild, let sødlig smag og en cremet konsistens.

Lav din egen plantesmør

Du kan også, og med ganske få ingredienser, selv lave din egen plantesmør. Denne plantesmør fra Plantepusherne tager kun 3 minutter og er lavet med koldpresset olie. Se også denne oversigt over plantesmør på veganer.nu