Månebarnet – veganske opskrifter

(Klima-venlig mad, guides, information og inspiration!)

Børn & veganisme


Denne side er til dig der er veganer eller som går og overvejer det – med børn, børn på vej, bonusbørn eller børn i tankerne. Der kan nemlig være rigtig mange overvejelser forbundet med dét at være veganer som forælder, og jeg ønsker med denne side at bidrage med nogle af de overvejelser og erfaringer jeg selv har gjort mig i forbindelse med, at jeg blev mor til Juno i 2012, og bonusmor til Satya som er fra 2008. Jeg har ikke alle svarene, men jeg har nogle bud på, hvordan den veganske livsstil forenes med en dagligdag med børn i familien, så de får de bedste betingelser for at udvikle sig til sunde, glade og bevidste individer.

 

Kan børn være veganere? 

Børn forstår ikke hvad det betyder at være veganer på samme måde som voksne, og (med undtagelser) er det ikke dem selv der har truffet valget.

Børn kan identificere sig med at være veganer (på samme måde som børn kan identificere sig med ikke at være veganer – “jeg spiser kød fra grisen”, “koen laver mælk til os” osv), ved at vi som veganske forældre lærer dem de dyreetiske leveregler vi selv følger.

Vi overfører som forældre vores ønske om respektere dyr til vores børn. Men i modsætning til ikke-veganske børn, der lærer det er sundt og helt i orden at spise nogle dyr og ikke andre, lærer veganske børn, at det er unødvendigt og ikke i orden at spise nogen dyr.

I lang tid vil børn blot spise vegansk, og ikke være bevidste om forskellen på en falafel og en frikadelle, eller kunne skelne hakket oksekød fra den hakkede fra Naturli’.

Mange retter afslører ikke noget om, hvad den består af. Børn får serveret frikadeller med karrysauce og kartofler, en gryderet, brød med pålæg eller lasagne.

Det gør veganske børn også, bare i vegetabilske udgaver. Et barn ved ikke det spiser noget der engang har været en ko eller en gris. I starten af et barns liv, er mad bare mad. Senere lærer vi som forældre vores børn, hvad mad er, og hvorfor vi spiser som vi gør.

Da min søn var lille og vi spiste med altspisende venner eller familie var jeg altid opmærksom på ikke at sige “nej, det må du ikke få” men derimod “vi drikker ikke komælk, vi drikker plantemælk“, eller “det kommer fra et dyr, vi spiser ikke dyr, men du må gerne spise denne her” og derefter tilbyde ham det veganske alternativ.

At jeg formulerede mig på dén måde betød, at han accepterede mine anvisninger og han blev ikke frustreret over at få et nej.

Hvornår kan børn høre sandheden?

Børn er meget forskellige, og det er op til dig at vurdere, hvordan dit barn vil reagere på at høre de bagvedliggende årsager til dit veganske valg. Det er generelt vores ansvar som forældre at vurdere, hvad vores børn alders- og udviklingsmæssigt er parate til at blive inddraget i. Dette gælder for sandheden om udnyttelsen af dyr, såvel som de mange andre sandheder barnet endnu ikke er indviet i.

Men uanset hvad indholdet af den svære snak består af, må du huske på, at når barnet når en vis alder, vil du ikke være den eneste omsorgsperson der vil være omkring det til at tale med det om svære ting, eller fortælle det ting der kan være svære at forstå eller høre om. Så om muligt vil du sikkert gerne være formidleren af informationerne i disse samtaler, eller inddrages i samtaler efterhånden som svære spørgsmål dukker op i barnets liv.

Veganske børn og omverdenen

Børn er generelt meget optaget af hvad der er “rigtigt og forkert” og “godt og ondt” når de når en vis alder. “Man må ikke gå over for rødt!” “Det er ikke godt at slå nogen, for det gør ondt” osv… Børn fortæller meget gerne både hinanden og voksne hvad der er rigtigt og forkert, og veganske børn taler derfor selvfølgelig også om det ikke at spise dyr som en, for dem, helt naturlig moralsk opdagelse de har gjort sig.

Efterhånden som barnet begynder bedre at kunne forstå hvorfor det er forkert at spise dyr, dukker nogle vigtige spørgsmål og refleksioner, som noget helt naturligt, sandsynligvis op. Hvad med barnets altspisende venner, pædagoger eller bedsteforældre? Hvorfor ønsker de ikke at gøre alt hvad de kan for ikke at påføre dyr smerte og lidelse? Eller i tilfælde af, at kun den ene forælder er veganer. Hvorfor spiser far leverpostej, når han ved det kommer fra en gris? Eller hvorfor drikker mor komælk som kalven skulle have haft?

Disse refleksioner kan være svære for barnet at forholde sig til, og her er det vigtigt at du som forælder forklarer barnet at de fleste mennesker ikke tænker om landbrugsdyr som I gør, men at det ikke gør dem til hverken onde eller dårlige mennesker. Hvis du selv har spist kød og animalske produkter engang, kan du jo fortælle hvordan du også engang selv så verdenen anderledes end du gør nu. Lad også barnet selv reflektere over den måde I spiser på, ved f.eks at spørge barnet om hvad han/hun bedst kan lide ved at være veganer. Tal også åbent med barnet om hvornår det kan være svært at spise som I gør.

.

Vegansk netværk

Hvis I savner et netværk af andre veganere med børn, er der masser af mulighed for at skabe et. Det er min oplevelse, at veganere ofte er meget sociale og nyder at kunne dele deres glæde over den dyrevenlige livsstil med andre. Der arrangeres årligt adskillige store og små fællesspisninger under Dansk Vegetarforening og Mad med Medfølelse, hvor der næsten altid er børn med. I kan selv prøve at arrangere et arrangement, en fællesspisning eller måske en skovtur, en strandtur eller en dag i parken sammen med andre grønne børn og deres forældre.

 

Skole og daginstitution

Blog billedeMen, hvad så når barnet skal i daginstitution, i skole eller til børnefødselsdag? Er det ikke synd for barnet at det skal føle sig anderledes end de andre – pga. vores valg om at leve vegansk?”

Der er mange børn der spiser anderledes end deres kammerater. Tænk bare på de mange muslimer der ikke spiser svinekød eller slik med gelatine i? Børn med glutenallergier, mælkeallergier eller nogle af de mange andre allergier og overfølsomheder forældre bliver mere og mere opmærksomme på og handler ud fra?

Uanset om disse valg, eller fravalg, er helt bevidste fra forældrenes side (som ved religiøse eller etiske overbevisninger) eller det mere eller mindre skyldes en nødvendighed af sundhedsmæssige årsager (allergier og overfølsomhed), er børn i dag mere end nogensinde vante til, at der er forskel på hvad deres kammerater spiser, og de accepterer denne forskel.

Børn med anderledes spisevaner kan dog godt føle det som noget negativt at deres mad ikke er helt ligesom deres kammeraters. Måske bliver de forlegne over den ekstra opmærksomhed de får i spisesituationer? Måske synes de der stilles for mange nysgerrige spørgsmål til deres mad eller de bliver ekskluderet fra fællesskabet når der er noget de ikke kan spise?

Under alle omstændigheder er det vigtigt at barnets pædagoger eller omsorgspersoner er villige til at takle de praktiske udfordringer der kan være i forbindelse med jeres veganske valg. Det kan derfor være vigtigt for dem at vide hvorfor I har valgt at spise som I gør. At I forklarer jeres værdier, etik og overbevisninger, og dermed skaber grobund for en sund dialog og et godt samarbejde imellem jer.

.

Helt normal?

Til ethvert valg hører der nogle konsekvenser, og jeres veganske valg er selvfølgelig ingen undtagelse. Er konsekvensen, at dit barn oplever at føle sig anderledes eller ikke bliver forstået af omverdenen, er det rigtig vigtigt at du som forælder ikke føler skyld. Husk på at valget du har truffet hviler på et ønske om at ville tage vare på dyrene, miljøet og dit barns helbred. Det er ikke synd for dit barn, det er en konsekvens af et rigtig godt valg du har truffet, som I sammen må håndtere på bedste vis. Og der er heldigvis langt flere fordele og mere livsnydelse end der er udfordringer og forhindringer forbundet med at leve vegansk.

Men det er meget forskelligt hvordan børn oplever det at være anderledes. Mange børn nyder den ekstra opmærksomhed de får omkring deres kost og overbevisning. De er stolte og glade over at vide, at de gør noget godt, og de fortæller med glæde deres kammerater og andre voksne i deres liv om hvorfor det er aller bedst at være veganer! Denne naturlige glæde bør vi ikke tage fra vores børn, selvom vi som voksne måske kan føle at en given situation ikke er helt så velegnet til at bringe veganismen “på bordet”.

Vær dog også opmærksom på at formidle, at jeres familie er speciel og unik på mange andre måder end lige det at I er veganere. …og på rigtig mange måder, er I lige præcis som alle andre mennesker I kender. I kan lide at lege, grine, spise god mad, tage på ture og holde fester!

.

Fest & fødselsdag

Bliver dit barn inviteret til børnefødselsdag, og kender de i forvejen ikke til jeres veganske valg, er det en god idé at ringe eller tale personligt med forældrene til barnet der holder festen. Du kan spørge ind til, hvad menuen skal stå på samt fortælle værten, hvad han eller hun skal tage højde for/være opmærksom på, så der også er et vegansk alternativ jeres barn kan spise.

Suppler hellere end gerne fødselsdagsbarnets forældre med spændende, men overskuelige, veganske opskrifter. Det vil de fleste tage imod med kyshånd, da de jo kun ønsker at alle børn for en god oplevelse på dagen.

Du kan også foreslå, at I selv kommer med f.eks veganske pølser til pølsehornene et par dage forinden, medbringer en skål veggie-deller eller en tomatsauce til spagettien ved ankomsten.

Når jeres barn selv skal holde fest, har I en kærkommen mulighed for at invitere hans eller hendes venner og deres forældre indenfor, og vise dem hvordan I spiser. Dermed kan I skabe en bedre forståelse for jeres livsstil blandt de forældre der ikke kan forestille sig, hvordan man kan lave mad uden kød, æg og mælkeprodukter.

Jeg synes det er vigtigt at vise, at man i et vegansk hjem sagtens kan drikke varm kakao, spise lagkage med flødeskum, kagemand, svensk pølseret osv osv. Bare på vegansk. At maden derudover smager fantastisk, er blot en ekstra bonus, og noget der måske kan være med til at inspirere jeres gæster til selv at eksperimentere med vegansk mad derhjemme.

Kagemand 3

.

Afsluttende ord

Her til sidst vil jeg gerne indrømme, at jeg på visse punkter får det hele til at lyde lidt nemt og ligetil. Jeg ved at det langt fra er sådan for mange. Du har måske truffet valget om at blive veganer efter du har fået børn og skal til at lægge familiens kost om, måske ikke med den største opbakning som følge? Måske er din tidligere partner, barnets anden forælder, hverken vegetar eller veganer, og kan ikke se noget galt i at stikke jeres søn eller datter en pølsemad eller en flødeis om sommeren? Dette kan være årsag til mange frustrationer, konflikter og kvaler, ikke mindst for jeres barn der gerne vil gøre hvad både mor og far synes er rigtigt.

Det er altid nemmere når man kan gå på kompromis med sine overbevisninger. Men kan man det…? Jeg har stor respekt for jer veganske forældre der forsøger at få det hele til at op i en højere enhed! …og jeg håber at denne side kan give jer både inspiration og gå-på-mod til at leve vegansk i en ikke så vegansk verden.

Mit bedste råd er, at imødekomme andre med venlighed. Det vil kunne mærkes på den respons I får tilbage ♥

7 thoughts on “Børn & veganisme

 1. Sikke en dejlig side om veganske børn! Som vegansk mor kan jeg genkende mange af de ting, du skriver, og jeg vil give dig helt ret 🙂

 2. Wow Luna, hvor er det et godt indlæg! Det er hermed delt på andre sites! 🙂 …
  Held og lykke med det hele, når du og Allan får den lille 😉 Kæmpe krammer herfra!

 3. Meget spændende indlæg, men jeg synes der er brug for endnu mere debat.

  Du behandler ikke hele sundhedsspørgsmålet i diskussionen, altså om hvorvidt børn fysisk kan tage skade af ikke at spise kød i de tidligste år. Dette er et argument jeg som vegetar (som engang gerne vil have børn der også skal leve som vegetarer) ofte hører, og jeg har svært ved at svare ordentligt på det. Jeg synes bl.a. at jeg meget hører, at hvis man ikke har fået proteiner fra kød som lille, så har man svært ved at optage protein senere i livet, at dette kan føre til overvægt og forskellige følgesygdomme. Jeg håber ikke jeg går for tæt på, men har du haft sådanne samtaler med din læge, eller har du selv undersøgt sagen – jeg tænker på, om du har nogle videnskabelige artikler eller indlæg du kan henvise til?

  Jeg synes, at det super sejt at du fører din tilgang til mad videre til dit kommende barn, og jeg vil selv gerne kunne gøre det samme engang, men jeg savner lidt mere viden om emnet.

  • Hej Tea 🙂

   Mange tak for din kommentar! Du har fuldstændig ret i at jeg slet ikke er inde på det sundhedsmæssige aspekt af børn og veganisme på denne side. Det er dog helt bevidst idet jeg ønsker at afskille den del fra det sociale og etiske aspekt. Sundhedsdelen vil jeg komme ind på, på en anden side hvor jeg også vil linke og referere til en masse kilder om emnet. Jeg har allieret mig med en bekendt der er veganer der har en professionsbachelorer i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring i den forbindelse.

   Jeg har aldrig hørt påstanden om at vegetarisk levevis som barn kan føre til overvægt som voksen, faktisk tvært imod. Jeg har ikke talt meget om det sundhedsmæssige aspekt med min læge, da hun kan høre jeg har styr på hvad jeg skal have, og i øvrigt er sund og rask. 🙂 Jeg har haft B-12 mangel, men det har vi rettet op på sammen.

   Jeg glæder mig meget til at dykke ned i sundheden vedrørende den veganske livsstil, da veganere skal lægge øre til rigtig mange myter og fejlinformationer vedrørende deres kost. Der er det rart at kunne bakke sine påstande op med nogle koldt facts! Både overfor velmendende venner, men også overfor f.eks læger der har autoriteten men ofte ikke den store viden indenfor området kost og ernæring.

   Venligst
   ~Luna/Månebarnet

 4. jeg har selv et vegetar barn, og det var med ramaskrig fra omverdenen jeg tog beslutningen ..som jo er helt naturlig i min verden som vegetar, men da jeg ventede min søn brugte jeg meget tid på at undersøge kost behov og udvikling , et barn har brug for lidt anden kost end voksne da de jo vokser og spiser meget lidt i forhold til den energi de brænder af… og da vi og den energi der er i maden dækker ikke barnets fulde behov hvis man ikke er meget opmærksom… jeg overvejede meget hvordan jeg skulle få de rigtige fedtsyrer k vitamin b og b 12 vitaminer og hem jern… protein er det mindste problem… plus alt det andet man ellers skal have ..men jeg opdagede at skulle han dækkes ind skulle jeg virkelig være opmærksom på hvad han fik…slapper lidt mere af med noget af det nu i perioder…hvor han er 5 år..og jo jeg syntes det har været lidt svært…da han jo også er kræsen…. men alt sødt erstatter sund energi,,så det er det nemmeste at forholde sig til.. hver gang han fik sukker så fik han ikke de sunde ting..og som vegetar barn skal du spise meget større mængder mad for at opnå samme energi i maden som når du spiser kød.. derfor erstattede jeg feks sødt med hjemmelavet figen kugler med valnødder og lidt mørk chokolade , evt lidt kokos eller fin knuste mandler nødder og dadler fintsnittet abrikoser… hver gang jeg tænkte snaks var det med tanke om at få lidt af det han havde brug for puttet ind i den snaks 🙂 …. ellers er det at være vegetar helt naturligt for alle de andre børn, som ofte pludselig er blevet vegetarer derhjemme,… 🙂 forældrene er mere skeptiske og lidt usikre på hvad min søn så lige er for en dims 🙂

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s