Månebarnet – veganske opskrifter

(Inspiration til klima – og dyrevenlig mad)

Sundhed


Plantemad til børn – et forsvarligt valg?

Veganske forældre kan opleve at blive kritiseret for deres valg, når dette valg også omfatter de yngste i familien. Sundhedssystemet, herunder mange læger, sundhedsplejerskere og jordemødre med Sundhedsstyrelsen i spidsen, er ikke bekendte med den massive forskning der ligger til baggrund for at hævde, at plantemad er både sundt og sikkert at give til sit barn. Fra aller første skefuld eller håndmad! Tvært imod advarer mange ansatte indenfor sundhedsområdet imod udelukkende at give sit barn plantemad, med skræmmende formaninger om forventede mangelsymptomer.

Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen (Ministeriet for landbrug, fødevarer og fiskeri) skriver på siden Alt Om Kost således på siden planlægning af veganermad til børn:

»Kostformer, der udelukker hele madvaregrupper, øger risikoen for fejlernæring. Veganermad, der ikke indeholder animalske produkter, kræver betydelig viden og forudsætter, at barnet spiser varieret og med god appetit. Maden fylder meget på tallerkenen, så barnet kan have svært ved at spise de nødvendige mængder mad. Herved kan der være risiko for næringsstofmangel. Madens næringsstoftæthed bør derfor vurderes på individuel basis med henblik på planlægning af måltider baseret på et varieret udbud af madvarer af en ernæringsfaglig person, fx en klinisk diætist. Generelt anbefales veganer mad ikke til spædbørn og småbørn.« (Kilde)

I artiklen her omtales vegansk kost til børn som direkte farlig, og det får selvfølgelig nogle (især nye eller kommende) forældre til at vakle, og tvivle på om det overhovedet er muligt at børn kan trives på vegansk kost, og om det er forsvarligt ikke at give dem animalske produkter.

Kontrastfyldte anbefalinger

Den danske udtalelse står i skarp kontrast til den amerikanske fødevarestyrelse, “The American Dietetic Association”, der udtaler sig således om en vegetarisk såvel som en vegansk kost:

»Det er The American Dietetic Associations holdning, at ordentligt planlagte vegetariske kostformer, inklusiv strikt vegetariske eller veganske kostformer, er sunde, ernæringsmæssigt tilstrækkelige og kan give sundhedsmæssige fordele i forbindelse med forebyggelse imod og behandling af visse sygdomme. Velplanlagte vegetariske kostformer er passende for personer i alle stadier af livet, inklusiv gravide, spædbørn som får modermælk, småbørn, børn, teenagere og atleter.« (Kilde)

Også de norske sundhedsmyndigheder (Helsedirektoratet) anbefaler vegetarisk såvel som vegansk kost og melder ud at:“Et vegankosthold kan settes sammen slik at det gir tilstrekkelig av alle næringsstoffer.” (Kilde)

Ikke alene kan man altså sagtens, men med fordel give sit barn vegansk kost ifølge både norske og amerikanske anbefalinger, og det er ikke så svært som det kommer til at lyde på siden Alt Om Kost, som da også lidt forvirrende men glædeligt vælger at beskrive, hvordan en vegansk kost til småbørn kan sammensættes – af fuldkorn, gode fedtstoffer og årstidens overflod af farverige frugter og grøntsager. Hvad jeg kunne have tænkt mig at have set nævnt på siden om planlægning af veganermad til børn, var anbefalinger for kosttilskud af b-12. Dem har jeg skrevet om i indlægget her.

Ikke raketvidenskab

Dette er min egen erfaring som mor til en dreng på knap 4 år, der udelukkende har spist 100 % plantebaseret, og jeg havde en god og normal graviditet som veganer. Jeg vil gerne fortælle, at børn sagtens kan trives på vegansk kost, og at det er fuldt ud forsvarligt ikke at give sine børn kød, æg og mælkeprodukter. Jeg kender og har kendskab til utallige veganske børn overalt i landet, og til flere der er på vej. De er ikke underernærede eller i mistrivsel, men tværtimod sunde og helt normale og glade børn. Det er en direkte fordel for dit barns sundhed at skære de animalske produkter fra, og erstatte dem med frugt og grønt, fuldkorn, bønner, linser og meget mere.

Jeg oplevede personligt, at det var utroligt nemt at sætte mig ind i, hvordan jeg lavede lækker, sund og spændende vegansk mad til min søn, og jeg havde endda ikke en særlig nem start som mor. Jeg tvivlede på meget omkring min nye, udfordrende rolle. Men at plantemad var det bedste og sundeste for min søn at spise, suppleret med masser af modermælk, tvivlede jeg ikke på. Meget af min viden omkring vegansk mad til børn og spædbørn har jeg fra siden plantemad.dk, og så har jeg brugt min sunde fornuft. Det er ikke raketvidenskab.

Som i alle andre familier vil der, også her hos os, selvfølgelig altid være plads til forbedringer. Men der er masser af solid forskning der taler for at give vegansk kost til børn. De danske anbefalinger der taler imod, er ganske simpelt forældede, bygger på oplysninger der har til hensigt at højne den almene befolknings sundhed, med en ensidig (animalsk baseret) kost, er ude af trit med virkeligheden, og i mange tilfælde bygger de direkte på interesserer fra fødevarevareindustrien. Den animalske, det er klart.

For få år siden var det endnu bredt accepteret, at komælk var guds gave til menneskeheden. I dag er der rigtig mange, også ikke-veganere, der tager afstand til dets fortræffeligheder, og anerkender dets skadelige virkning på menneskets sundhed. Selv Sundhedsstyrelsens nye kostråd (anno februar 2015) anbefaler ikke komælk til børn under 1 år. Så selvom Sundhedsstyrrelsen stadig ikke vil anbefale vegansk kost til børn, har jeg stort håb for fremtidens syn på animalske produkter i helhed vil ændre sig i samme retning.

Veganere kommer ikke sovende til det

At træffe beslutningen om at blive veganer er nem. (Hvorfor veganer?) At føre den ud i livet kræver tid, hjemmearbejde, dedikation og vilje. Man bliver stillet til regnskab for sit valg af sin omverden, sine venner og sine familiemedlemmer. Hvor får du protein fra? Er du opmærksom på at få nok calcium når du ikke drikker mælk? Er det ikke noget med, at der er et vitamin man ikke kan få som veganer? Disse, samt mange andre spørgsmål, må veganere ofte svare på. Det er derfor ikke svært at forestille sig, at man som veganer ret hurtigt får sat sig ind i det ernæringsmæssige aspekt af livsstilen.

Men det er ikke kun for at kunne lukke munden på de kritisk indstillede (omend velmenende) spørgsmål, at sundhedsdelen fylder for veganere. Selvom den etiske del fylder meget for de fleste veganere, sker det ikke på bekostning af sundhedsdelen. De fleste finder stor interesse for emnet, er nysgerrige og ivrige efter at kunne forbedre deres sundhed. De fleste bruger meget tid på at søge viden omkring veganisme og sundhed, og der er meget information at hente. Så når familien forøges med endnu et lille grønt medlem, er det derfor kun naturligt, at veganske forældre eller kommende forældre, søger specifik viden omkring børn og vegansk ernæring. Husk dog, at sunde børn kan også blive syge, også veganske børn. Men de er ikke mere syge end andre børn, og de bekæmper sygdommene med et stærkt immunforsvar, der efterlader dem stærkere for hver gang.

Viden om børn og vegansk sundhed

Herunder giver den veganske madblogger Mia Sommer (mor til tre veganske børn) et fint eksempel på, hvordan maden kan se ud på en helt almindelig dag for et vegansk barn på 2-5 år, hvor kcal, protein, kulhydrat, fedt, calcium og jern er dækket ind.

Den travle børnefamilie

Det er lidt af en udfordring at få alt til at gå op i en højere enhed med små børn i familien. Hvad angår maden skal den helst være økonomisk overkommelig og ikke tage for lang tid at lave. Den skal gerne være forholdsvis sund og uden e-numre eller ingredienser man ikke kan udtale. Og så skal den selvfølgelig tiltale de små smagsløg såvel som de store ganer. Men kan man ramme alt dét, når man laver plantemad? Ja da, og med stor succes! Jeg har ofte min søn med i køkkenet da jeg oplever, at det faktisk sparer mig en masse tid, og så involverer det ham og lærer ham sunde madvaner samtidig.

Dit bedste er godt nok

Som forælder, uanset kostform, skal man bare huske på, at uanset hvor ihærdigt man prøver at indføre sundere madvaner eller fødevarer, så spiser børn bare ikke hvad som helst, hvor som helst, når som helst. Især små børn har en helt anden dagsorden end vi har (ja, korrekt. De vil gerne lege!), og de tænker ikke på sundhed versus sygdom eller konsekvenserne af evt. usunde madvaner, langt ud i fremtiden. Heldigvis for det da! Lad dem endelig bare lege og nyde livet så længe som muligt, og så må det være op til os som forældre at fange dem på gode tidspunkter, ofte tilbyde dem nye og sunde fødevarer, invitere dem til at dele vores madglæde, og eksperimentere med ingredienser og lækre, sunde retter – som vi håber de vil spise og elske. Altid med bevidstheden om, at vi gør vores aller bedste, og at det er godt nok!