Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Veganske kogebøger


På ganske få år er der udgivet en masse super lækre og alsidige veganske kogebøger, og endnu flere er på vej. Jeg har lavet denne kronologiske oversigt for at gøre det nemt og overskueligt at finde alle nuværende 100 % plantebaserede udgivelser.

Grønt smørrebrød (2022)
Smørrebrød er en uomtvistelig dansk klassikker, som forener familier omkring bordet på tværs af generationer. Men i dag ønsker flere og flere at spise mere grønt, og smørrebrødet må følge med tidens trend. Derfor har den erfarne Grønne kok, Kirsten Skaarup, samlet mere end 100 stykker smørrebrød baseret på grøntsager. Smagen af autentisk smørrebrød er dog intakt. Prøv fx en højbelagt med karamelliserede jordskokker, stegte løg og sprød tangbacon, lun svampepostej og surt eller ”fiskefillet” af panerede pastinakker!

Boller & lagkage på vegansk (2022)
Uanset om du er veganer eller bare vil prøve noget nyt, kan du føle dig sikker på, at det, du putter ind i ovnen – det være sig brunsviger og hindbærsnitter eller pølsehorn og burgerboller – kommer ud igen og dufter og smager, som du havde drømt om. Klar til servering!

Fantastiske bælgfrugter (2021)
Bælgfrugter har et hav af fantastiske egenskaber. De er både sunde, billige, miljøvenlige og nemme at arbejde med i køkkenet. I denne kogebog giver den veganske kogebogsforfatter Mia Sommer tonsvis af inspiration til nye retter med bønner, linser, og kikærter, som både smager fantastisk og mætter behageligt.

Mit glutenfrie plantekøkken (2021)
Mit glutenfrie plantekøkken er til dig, der gerne vil spise mere plantebaseret og glutenfrit, og som gerne vil inspireres til alle dagens måltider, så det altid er nemt og sundt.  Bogen har 80 grønne retter, der sprudler af farver, smag og velbehag. Mit glutenfrie plantekøkken indeholder blandt andet forslag til spændende morgenmad, nemme madpakker, drikkevarer, lækre aftensmåltider samt skønne snacks, kager og andet bagværk.

Kærlighed & Kikærter (2021)
Kogebogen Kærlighed & Kikærter udforsker kikærtens mange anvendelsesmuligheder i både det salte og det søde køkken. Falafel og hummus er allerede populære retter med kikærter, men den lille bælgfrugt kan også trylles om til vafler, romkugler, pålægspølse og pålægssalat. I bogen får du også inspiration og viden til at lave lækre desserter med aquafaba. Aquafaba er kogevandet fra kikærter, som kan piskes til skum og bl.a. bruges til at lave marengs, mousse, skumfiduser og flødeboller.

Spis mere plantebaseret (2021)
Spis mere plantebaseret er en forskningsbaseret gennemgang af sundhedsfordelene ved at spise flere grøntsager, frugter, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø. De plantebaserede fødevarer er uundværlige i kosten, blandt andet fordi de er sprængfyldte med sundhedsfremmende stoffer som fx antioxidanter, plantestoffer og kostfibre. I bogen kan man læse om den fascinerende indflydelse en mere plantebaseret kost har på alt fra tarmbakterier og aldring til sygdomme som type 2-diabetes, hjerte- kar-sygdom og visse kræftformer.

Spis plantebaseret (2021)
I Spis plantebaseret får du 70 inspirerende og nemme opskrifter med tilhørende næringsindhold om kalorier, protein, fedt og kulhydrater ved hver ret. Du får også værktøjerne til en vedvarende livsstilsændring og den nødvendige viden om proteiner, kulhydrater, fedt, omega-3, vitaminer og mineraler. Du bliver også klogere på vigtigheden af træning og meget, meget, meget andet. 

Magiske måltider (2020)
85 opskrifter til alle jer, som elsker Harry Potter. Al maden i bogen er inspireret af den mad og de desserter, som (primært) hovedpersonerne spiser, drikker og til tider drømmer om, i bøgerne. Hver bog har sit eget kapitel; og til hvert kapitel har forfatteren udvalgt de retter hun selv har drømt om, når hun har læst bøgerne.

FRI – af Mikuna (2019)
Bogen er opstået i forlængelse af det veganske madunivers, som Sigrid, Mette og Line, kvinderne bag cafeen Mikuna i Aarhus, har skabt, både i cafeen, på festivaller og diverse street food-arrangementer med stor succes landet over. Opskrifterne er simple og slår et kæmpe slag for brug af plantekød i lækre retter med masser af bid, krydderier og frem for alt smag. Smagen er i centrum, og bortset fra dogmet “altid vegansk” er der ingen regler.

Vegansk julemad (2019)
Blandt retterne i bogen er der både nemme retter, du kan lave i en fart, pålæg, flotte hovedretter med tilbehør og klassiske julegodter. Med bogen i hånden kan du glæde dig til at sætte dig til julebordet og nyde det bedste fra den plantebaserede menu med dine nærmeste – uanset om de er veganere eller ej: Bogens opskrifter er nemlig testet og godkendt af kødspisere.

Plantebaseret fars (2019)
Findes der mon et alternativ til de populære og klassiske hverdagsretter med kød som frikadeller, kødsovs og burgere? Ja! Sofie Bild har i sin kogebog ”Plantebaseret fars” samlet en række grønne, sunde og velsmagende retter, der er så gode, at du glemmer, der slet ikke er kød i.

Vegansk Gastro Yoga (2019)
I bogen møder gastronomien den spirituelle praksis og gør madlavning til en leg, hvor du kan skabe lækkerier i alt fra madpakken og det hurtige aftensmåltid til ekstravagante gourmetoplevelser i det grønne hjemmekøkken. Målet er at gøre det tilgængeligt for flere mennesker at spise plantebaseret uden en følelse af, at der mangler noget – tværtimod bliver måltidet en berigelse på flere niveauer.

Vegansk LCHF (2019)
21 sammensatte måltider fordelt på morgenmad, frokost og aftensmad (i alt 35 opskrifter). Inspiration til at spise LCHF uden kød og andre animalske produkter. Information om kulhydratsensitivitet og gode erfaringer med vegansk LCHF. Forslag til et vegansk LCHF-basislager. Gode tips og tricks til at komme i gang!

Plantemadder (2019)
Denne bog handler om plantebaseret pålæg og de tæt på uendelige muligheder, der findes, for lækre, smagfulde kombinationer. Om hvordan du kan skifte den klassiske rugbrødsmad med leverpostej eller spegepølse ud med planter – grøntsager kan nemlig snildt spille hovedrollen på dit rugbrød eller i din sandwich, som kan få liv, farve og smag, du ellers ikke har haft kendskab til.

Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer (2019)
Ny bog om et skønt, grønt køkken bugnende af bønner, linser, kornprodukter, kerner, frø og alverdens andre lækre sager. De animalske farsretter, som har stået på de danske borde gennem generationer, bliver nu slået af banen. Kirsten Skaarup har skabt delikate plantebaserede alternativer, der desuden kommer både kroppen og jordens klima til gode.

Vegansk luksus (2019)
I Vegansk luksus findes retter, der viser, at vegansk mad kan smage og se fantastisk ud. I kogebogen får læseren brugbare teknikker og nyttig viden til at fremtrylle delikate og gastronomiske retter. Et par af opskrifterne kræver lidt ekstra udstyr, men ellers kan alle lave maden.

Grønne spirer (2019)
I bogen gennemgår klinisk diætist Maria Felding, der har speciale i plantebaseret ernæring, alle de bekymringer og usikkerheder, der kan være omkring grøn børneernæring. Mia Sommer, har lavet en række simple, næringsrige og veganske opskrifter til bogen, der viser, hvordan man også i praksis kan give sit barn den lækreste og sundeste start på livet.

Et simpelt grønt liv (2008)
Et simpelt grønt liv viser vejen til et simpelt, plantebaseret liv for alle dem, der har lyst og mod til mad primært baseret på planter. Ønsker du at spise mere grønt, så er det her bogen, der giver dig opskrifter på lækre retter. Bogen indeholder skønne opskrifter, som alle er uhyre simple og lavet med kendte og almindelige, grønne råvarer.

Nemt vegansk (2018)
Med bogen her får du en række nemme og velsmagende grønne opskrifter fra det veganske køkken. Der er opskrifter på alt fra en sund start på dagen, over lækre aftenretter til hele familien – og søde lækkerier til en hyggelig aften i venners selskab.

Det sunde valg (2018)
Bogen ‘Det sunde valg’ er lavet som en naturlig afslutning af Hellena Rosalis egen kamp ud af sygdom og flere års erfaring med klienter, som har været i mentorforløb hos Hellena. Klienterne har fejlet alt fra cancer, diabetes, slidgigt, forhøjet kolesterol, lavt stofskifte, inflammation med mere.

Vegansk til den søde tand (2018)
I denne veganske kogebog findes 100 opskrifter på desserter, der kan nydes med god samvittighed. Så god samvittighed at man godt må spise flere stykker… De smagfulde søde sager er uden gluten og hvidt sukker. Derimod inddrager Christine Bonde sunde fibre og vigtige næringsstoffer i sit søde køkken.

Plantebaseret Gourmet (2018)
I denne bog stifter vi bekendtskab med plantebaserede retter, der spiller på den visuelle oplevelse. Neel Engholm har levet vegansk siden 2003 og arbejdet som kok i de sidste 15 år. Hun arbejder som Creative Menu Developer hos SOULS, og har udviklet veganske menuer for blandt andre Simpleraw, Kaffestuen, Hafnia og Cafe

Vegansk til børn (2018)
Klinisk diætist Julie Gråbech giver med denne kogebog en lang række lækre, smagfulde og næringsrige veganske opskrifter, der er nemt og overskueligt opbygget. Bogen indeholder foruden mere end 50 superlækre og børnevenlige opskrifter, en kort og grundlæggende introduktion til vegansk ernæring.

Supper & Co. (2017)
Kirsten Skaarup står bag kogebogen “Supper & Co.”, og den giver dig en introduktion til glæden ved suppe. Med suppe bevarer du alle næringsstoffer og fibre, og på den måde sikrer du, at dine måltider er sunde og gode for din krop. Her er supper til hele døgnet i hele 70 opskrifter. De er alle veganske og inspireret af madkulturer fra hele verden.

Vegansk vægttab (2017)
Kira Eggers lever som veganer, og det beskriver hun selv som den sundeste livsstil nogensinde. For hende. Dét er nemlig kodeordet i Kiras metoder: At målrette træning og kost til den enkelte. Bogen er en guide til dig, der ønsker sundere psyke, stabilt fedttab, mindre væske i kroppen, farvel til oppustet mave, slank uden sult, muskelopbygning osv.

Veganske livretter (2017)
Thomas Erex bag bloggen
Kærlighed & Kikærter har skrevet denne flotte kogebog med fokus på danskernes livretter. Du lærer at lave veganske frikadeller, gryderetter, pastaretter og meget, meget mere. Opskrifterne er lette at følge, og man skal ikke være nogen stor kok for at få retterne til at smage godt.

Vegansk (2017)
Johanne Mosgaards anden kogebog, hvor der er fokus på smag, konsistens og smukke farver. Der er opskrifter til alle dagens måltider, og hvad enten du bare skal lave mad til dig selv eller gæster, så er den rette opskrift her.

Veganske fristelser (2017)
Mia Sommers anden, og længe ventede, kogebog med veganske kager og desserter. Du behøver ikke at være mesterbager på forhånd for at lykkes med disse opskrifter, for bogen indeholder masser af gode råd og nemme fremgangsmåder. Langt de fleste af ingredienserne kan købes i almindelige supermarkeder.

Veganske julelækkerier, e-bog (2017)
Brunkager, pebernødder, jødekager, kokosmakroner, konfekt og meget mere! E-bog der giver dig 20 lækre, veganske og 100% glutenfri juleopskrifter.

Grøn mad (2017)
Meyers ‘Grøn Mad’ tilbyder mere end 100 lækre opskrifter på veganske, velsmagende retter. Bogen er både til dem, der ønsker at leve 100 % vegansk eller vegetarisk, men også til dem, der bare har lyst til at spise mere grønt og måske lægge en kødfri dag eller to ind om ugen.

Super nemt vegansk (2017)
Nemme og lækre opskrifter for dig, der vil spise vegansk, men ikke gider bruge tid på at lave mad. Du skal kun bruge ganske få ingredienser og omkring et kvarter i køkkenet.

Vegansk til højtider og fest (2017)
Som veganer, og ikke mindst som familiemedlem eller ven til en veganer, kan tanken om højtider og andre festdage hurtigt fjerne fokus fra selve samværet og ende i hovedbrud om, hvad man skal servere. Med denne kogebog er det ikke længere et problem. Er Ditte Gad Olsens anden kogebog.

Vegansk for begyndere (2017)
Mere end 90 lækre opskrifter, der på en god og sikker måde støtter  en på vejen væk fra kød og mælk. Hvad kan man erstatte kød- og mælkeprodukter med? Hvilke lækre ingredienser kan man arbejde med? Hvordan sammensætter man en kostplan, så man er sikker på at få de vitaminer og proteiner, man har brug for?

Plantemad (2017)
89 simple og lækre opskrifter på alt fra snacks til hovedretter og desserter. Opskrifterne er inddelt i årstider, så du får så frisk, billig og næringsrig mad som muligt. Med disse opskrifter kommer du til at spise meget mere grønt, flere linser, bønner, nødder, korn og frugter, end du plejer.

Skønne veganske desserter (2017)
Denne bog er til dig, der elsker desserter, men gerne vil undgå mælk, æg og gluten. Den er til dig, der synes at den veganske verden er interessant, men tror at man må undvære desserter og søde sager, hvis man vil spise vegansk.

Grønskolling (2016)
Johanne Mosgaard er kvinden bag bloggen
Englerod. Her giver hun dig en række opskrifter fra det veganske køkken, og du lærer at lave smagfulde, flotte og sunde retter, der er lavet på gode råvarer, og som for alvor sletter myten om at vegansk mad er kedeligt. 

Vegansk bagebog (2016)
For de der er på jagt efter vegansk inspiration, er denne bog god at have på hylderne. Bag uden æg, smør og mælk. Det lyder svært, men det går fint med denne bagebog ved hånden. Det er den første bagebog på dansk om, hvordan man bager veganske kager.

Go’ og nem veganermad (2016)
Inspiration til veganere, begyndere med veganermad og til interesserede, der vil have sund mad uden kød. Med denne kogebog får du opskrifter og introduktion til de basisfødevarer, som gør det både enkelt, billigt og lækkert, at leve som veganer.

Vegansk Velvære (2016)
Mia Sommer har skrevet den succesfulde kogebog “Vegansk velvære”. Den indeholder 110 lækre opskrifter som både kan indføre én i det veganske univers eller inspirere den, der allerede er i det. Her er lette og hurtige retter, og de lidt mere tidskrævende, som du kan servere for dine gæster.

Vegansk for alle (2016)
Ditte Gad Olsen står bag bloggen
Vegansk for alle, som også er navnet på hendes kogebog. Sig farvel til kedelige, brune linseretter, dyre ingredienser og besværlige opskrifter og byd i stedet velkommen til vitaminholdig mad, grøn energi og velsmagende mad, der åbner sluserne til dine smagsløg!

Spis mad uden kød (2015)
Spis mad uden kød! giver dig overraskende gode bud på, hvordan ikke-veganske ingredienser succesfuldt kan udskiftes med veganske, uden at du kommer til at gå på kompromis med smag, duft og udseende. Resultatet er lækre, smagfulde og sunde retter på middagsbordet.

Spis vegansk (2015)
Mange kunne godt tænke sig at leve vegansk, men synes det er for svært at administrere Her er “Spis vegansk” virkelig en god inspiration og hjælp. Aine Carlin besluttede at blive veganer, men ville stadig bevare den gode mad og sjove madlavning. Det kan sagtens lade sig gøre som veganer, og det beviser hun her med over 100 veganske opskrifter.

(Siden er senest opdateret 2022 – bemærk at siden indeholder affiliate links, læs mere her.)