Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Æggesalt (kala namak)


Kala namak er en svovlholdig type stensalt. Det bruges i vid udstrækning som krydderi i chutneys, salater, sammen med frugt, i raitas og andre smagfulde snacks, i blandt andet Bangladesh, Nepal, Indien og Pakistan. 

Jeg anvender selv saltet i retter, hvor jeg ønsker at tilføje smagen af æg, da det (grundet det er svovlholdigt) har en udpræget ægget smag. Jeg omtaler det af denne grund som æggesalt, og det er virkelig en genial ingrediens, hvis man godt kan lide smagen, men ikke kan tåle eller har lyst til at spise æg.

Vær opmærksom på at kala namak også kaldes for sort salt, men at det ikke er sort, og du kan derfor komme til at købe den forkerte slags. Man kan nemlig købe vulkansk gourmetsalt som er sort, men det er som sagt ikke den rigtige slags, og det smager slet ikke af æg. Så vil du på udkig efter dette vidunder-krydderi til dit veganske køkken, skal du gå efter salt der har en brunlig og svagt rosa farve, og går under navnet “kala namak”. Så er du helt sikker på at få den rigtige slags salt med hjem, som giver smagen af æg i det plantebaserede køkken.

Jeg køber gerne kala namak hjem online i større mængder, da jeg bruger det ret ofte. Men hvis du i første omgang lige vil prøve at smage det, vil jeg anbefale at købe en lille pose af det. Matas sælger det f.eks (reklamelink) af 100 g. under navnet sort salt.

Jeg bruger æggesalt i f.eks:

Flydende vegansk æggeblomme

Derudover synes jeg også æggesalt er enormt lækkert som drys, hvor jeg især bruger det ovenpå rugbrød med:

  • Kogte kartoffelskiver
  • Tomatskiver
  • Avokado

Jeg synes det minder lidt om at spise en æggemad, især hvis jeg lige topper min mad med lidt mayonnaise, karse eller purløg. Det er samtidig bare sin helt egen smagsoplevelse, og det skal virkelig prøves.

(Siden er senest opdateret 2023 – bemærk at siden indeholder affiliate links, læs mere her.)