Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Småbørn i køkkenet


Børn i køkkenet

 

Som forælder ønsker jeg at lære mine børn sunde madvaner, så de selv kan træffe sunde valg senere i livet. Jeg har haft mine børn med i køkkenet siden de var helt små, da det er et rigtig godt tidspunkt at skabe et fundament for interesse for madlavning. Her kommer 10 skønne, sunde tip til, hvordan madlavning sammen med småbørn bliver en farverig fest!

1. Børn & knive
Helt ned i 1 ½ års alderen kan børn sagtens hjælpe med at skære frugter og grøntsager ud, hvis man giver dem en lille urtekniv med et “blødt” og sløvt blad. Grøntsager såsom champignon og agurk samt frugter såsom banan, kiwi, melon og mango er ret nemme for små børn at skære ud. Hjælp barnet i starten med at skære lidt sværere grøntsager ud, ved at holde om kniven sammen med barnet, mens du holder ved ingrediensen med den anden hånd.


2. Børn & køkkenmaskiner

De fleste børn elsker at hjælpe til når køkkenmaskinerne skal i brug. Giv dem lov til at komme alle de sunde og lækre ingredienser i inden de trykker på knappen når i bruger blenderen, juiceren, minihakkeren, stavblenderen eller elpiskeren. Husk at maden selvfølgelig skal prøvesmages, måske flere gange, undervejs.

3. Sunde is
Blend modne frosne bananer (NB: bananer er modne når de har fået sorte sukkerprikker) sammen med mango, blåbær, hindbær eller jordbær. Spis isen som den er, eller kom dem i frys-selv isforme (kan købes i mange køkkenvarehuse) som I kan nyde  sammen på varme sommerdage. I kan også lave flere forskellige lag og lave tre-farvet is!

.4. Flere sunde is
Skær frugt som f.eks. jordbær, kiwi, ananas, mango, vindruer eller melon i skiver og kom dem i frys-selv isforme sammen med blåbær og hindbær, og fyld vand eller juice i for at udfylde hulrummene mellem frugtstykkerne. Sådan en is her er der ingen betænkeligheder ved, når barnet kommer og spørge efter én til.

5. Sunde slurp
Smoothies er en genial måde hvorpå man kan fylde sit barn med sundhed på. Mange børn elsker smoothies, især når de er med til at lave dem, og det er virkelig let. Blend bare modne bananer, frossen frugt samt vand eller plantemælk. Vores yndlings smoothies er banan/spinat, banan/granatæble eller en simpel men super lækker banan/kanel smoothie. Et par glassugerør gør det i øvrigt endnu sjovere og lækkert at drikke den flydende sundhed, evt. af samme glas så I rigtig kan komme hinanden ved.

6. Spis en regnbue
Hjælp hinanden med at sætte små stykker farvestrålende frugt som f.eks. jordbær, banan, ananas, æble, mango, melon og vinduer på træspyd. Noget af frugten kan endda stikkes ud med små småkageudstikkere til fine figurer, og måske skal hele herligheden stikkes ned i en halv vandmelon i et festfyrværkeri af lækkerhed? Spis dem som en sjov eftermiddagssnack eller en sund dessert.

7. Grøntsagsspyd
Sæt grøntsager som f.eks. peberfrugt, cherrytomater, agurk, kogte kartofler, champignon, babymajs, blomkål og broccoli på træspyd. Måske skal de serveres for nogle heldige gæster med en lækker tahindip eller en stor portion hummus til? Dippen kan også serveres i en udhulet peberfrugt.

8. Dekorer en pizza
Lav og rul en grov pizzadej ud. Læg den i en bradepande (evt. formet rundt som et hoved eller et stort hjerte?) og lad barnet smøre den med tomatsauce og pynte den med grøntsager som f.eks. majs, oliven, løgstrimler, spinat, kartoffelskiver, ovnbagt aubergine og champignonskiver. Det kan også være barnet skal have sin helt egen minipizza at dekorere?

9. Rå spaghetti
Lav rå spaghetti af grønne eller gule zucchinier/squash, agurk eller glaskål med en super smart maskine der hedder en spiralizer. Lad barnet dreje på håndtaget mens du holder på maskinen og grøntsagen samt sørger for at strimlerne kommer rigtigt ud. Blend derefter evt. en rå tomatsauce af friske tomater, rød peberfrugt, hvidløg, tørret timian, bladselleri, cashewnødder og citronsaft.

10. Grønne tacos
Lav sunde tacos med rødkål, hvidkål eller salatblade. Skær evt. alle de forskellige grøntsager og frugter ud der skal i, og lad børnene anrette dem på fade i bladene i et sandt farveorgie! Nødder og tørret frugt er også nemt og sjovt for barnet at drysse hen over til sidst.