Månebarnet – veganske opskrifter

(Inspiration til klima – og dyrevenlig mad)

Børn i køkkenet


Som forældre vil vi gerne lære vores børn gode madvaner så tidligt som muligt, så de holder sig glade og raske barndommen igennem, og så de forhåbentligt selv vil træffe sunde valg senere hen i livet. Men, i en travl hverdag drukner de gode intentioner nogle gange i et desperat forsøg på at nå det hele. Det kan godt være vi som forældre hen af vejen lærer nogle smutveje til, hvordan vi “sniger” lidt mere sundhed ind i vores børn, og det er godt, men hvordan var det nu lige med at lære dem sunde madvaner? Kan man få dem til at elske eller overhovedet blive interesseret i at spise frugt og grønt? Ja da!

Børn ser ALT hvad vi forældre gør og spejler sig i os, mere end vi tror. Så hvis du gerne vil give dine børn sundere madvaner, så start med dig selv! Find eller genfind din kærlighed til frugter og grøntsager. Sørg for altid at have masser af valgmuligheder i jeres hjem så du kan KASTE dig frådende over dem. Spis det i øjenhøjde med dine børn. Sæt dig med en skål saftig, moden frugt ved bordet sammen med dem, eller på gulvet hvor de leger, og begynd at gnaske. Måske skal dine børn lige se cirkusset an til at starte med, men hvem kan modstå en bid af mad der højlydt bliver nydt og savlet over?

..og så skal ungerne med i køkkenet!

Det tager længere tid, sammenlignet med hvad jeg selv kan nå når jeg flyver rundt og kaster med potter og pander. Men, at min søn hjælper mig gør os begge glade og stole, og det giver mig overskud så vi får lavet noget rigtig lækker mad sammen, og så kan der gufles meget grønt undervejs.

Her kommer 10 skønne, sunde tip til, hvordan madlavning sammen med børn bliver en farverig fest!

Børn og knive
Helt ned i 1 ½ års alderen kan børn sagtens hjælpe med at skære frugter og grøntsager ud, hvis man giver dem en lille urtekniv med et “blødt” og sløvt blad. Grøntsager såsom champignon og agurk samt frugter såsom banan, kiwi, melon og mango er ret nemme for små børn at skære ud. Hjælp barnet med at skære lidt sværere grøntsager ud ved at holde om kniven sammen med barnet, mens du holder ved ingrediensen med den anden hånd.


Børn og køkkenmaskiner

Børn elsker at hjælpe til når køkkenmaskinerne skal i brug. Giv dem lov til at komme alle de sunde og lækre ingredienser i inden de trykker på knappen når i bruger blenderen, juiceren, minihakkeren, stavblenderen eller elpiskeren. Husk at maden selvfølgelig skal prøvesmage (måske flere gange?) undervejs!

Sunde is
Blend modne frosne bananer (NB: bananer er modne når de har fået sorte sukkerprikker) sammen med mango, blåbær, hindbær eller jordbær. Spis isen som den er, eller kom dem i frys-selv isforme (kan købes i mange køkkenvarehuse) som I kan nyde  sammen på varme sommerdage. I kan endda lave flere forskellige lag og lave tre-farvet is!

.

Flere sunde is
Skær frugt som f.eks jordbær, kiwi, ananas, mango eller melon i skiver og kom dem i frys-selv isforme sammen med blåbær og hindbær, og fyld vand eller juice i for at udfylde hulrummene mellem frugtstykkerne. Sådan en is her er der ingen betænkeligheder ved, når barnet kommer og spørge efter én til!

.

Sunde slurp
Smoothies er en genial måde hvorpå man kan fylde sit barn med sundhed på. Børn elsker smoothies, især når de er med til at lave dem, og det er SÅ let. Blend bare modne bananer, frossen frugt og vand. Vores yndlings smoothies er banan/spinat, banan/granatæble eller en simpel men super lækker banan/kanel smoothie. Et par glassugerør gør det i øvrigt endnu sjovere og lækkert at drikke den flydende sundhed, evt. af samme glas så I rigtig kan komme hinanden ved.

 

Spis en regnbue
Hjælp hinanden med at sætte små stykker farvestrålende frugt som f.eks jordbær, banan, ananas, æble, mango, melon og vinduer på træspyd. Noget af frugten kan endda stikkes ud med små småkageudstikkere til fine figurer, og måske skal hele herligheden stikkes ned i en halv vandmelon i et festfyrværkeri af lækkerhed? Spis dem som en sjov eftermiddagssnack eller en sund dessert!

.

Grøntsagsspyd
Sæt grøntsager som f.eks peberfrugt, cherrytomater, agurk, kogte kartofler, champignon, babymajs, blomkål og broccoli på træspyd. Måske skal de serveres for nogle heldige gæster med en lækker tahin dip eller en stor portion hummus til? Dippen kan evt. serveres i en udhulet peberfrugt.

.

Dekorer en pizza
Lav og rul en grov pizzadej ud. Læg den i en bradepande (evt. formet rundt som et hoved eller et stort hjerte?) og lad barnet smøre den med tomatsauce og pynte den med grøntsager som f.eks majs, oliven, løgstrimler, spinat, kartoffelskiver, ovnbagt aubergine og champignonskiver. Det kan også være barnet skal have sin helt egen minipizza at dekorere?

.

Rå spaghetti
Lav rå spaghetti af grønne eller gule zucchinier/squash, agurk eller glaskål med en super smart maskine der hedder en spiralizer! Lad barnet dreje på håndtaget mens du holder på maskinen og grøntsagen samt sørger for at strimlerne kommer rigtigt ud. Blend derefter evt. en rå tomatsauce af friske tomater, rød peberfrugt, hvidløg, tørret timian, bladselleri, cashewnødder og citronsaft.


Grønne tacos

Lav sunde tacos med rødkål, hvidkål eller salatblade. Skær evt. alle de forskellige grøntsager og frugter ud der skal i, og lad børnene anrette dem på fade i bladene i et sandt farveorgie! Nødder og tørret frugt er også nemt og sjovt for barnet at drysse hen over til sidst.