Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Gastronomisk kalender – 2024


Jeg er vild med madtraditioner, og de historier der knytter sig til dem. At jeg spiser vegansk er ingen hindring, og tværtimod ser jeg det kun som en spændende udfordring. Jeg har lavet denne gastronomiske kalender fordi jeg selv synes det er sjovt og hyggeligt at fejre kulinariske mærkedage sammen med min familie. F.eks. ‘International pizza-dag’ eller ‘Brunsvigerens dag’. Jeg bruger derfor kalenderen til at have fokus på og fejre nogle særlige råvarer, som anledning at spise en (ekstra) is, eller at lave lasagne på en kedelig onsdag. Undervejs i kalenderen kommer jeg med forslag til og inspiration til opskrifter og produkter, som gør det lettere at brugere kalenderen.

Tirsdag d. 16. januar

International hot and spicy food day
Min personlige yndlingsret med masser af chili er denne afrikanske tomat/peanutbuttergryde, men på denne dag er det også oplagt at lave en god omgang Chili Sin Carne, eller at sætte chilisaucen på bordet. Én af mine favoritter er også jalapenos, som jeg kommer ovenpå stegte grøntsager, eller indeni toasts eller madpandekager med ost – for det ekstra kick!

Lørdag d. 20. januar

Fuldkornets Dag
Dagen sætter fokus på fuldkorn, som betyder at hele kornet er anvendt, herunder kimen og skaldelene, hvor der sidder en masse sunde fibre, vitaminer og mineraler. Dagen afholdes hvert år d. 3. fredag i januar. Læs mere om Fuldkornets Dag på fuldkorn.dk.

Mandag d. 5. februar

International Nutella-dag
Nutella er opfundet af italienske Pietro Ferrero i 1946. I starten hed smørepålægget Pasta Giandujot og derefter Supercrema. Først i 1963 blev det omdøbt til Nutella, som vi kender i dag. Vegansk Nutella findes endnu ikke på markedet, men nøddecremen af mærket Madame Butterfly samt Lidl’s Vemondo synes jeg kommer tættest på i smag.

Fredag d. 9. februar

International pizza-dag
Er du til pizza med simpelt eller masser af fyld? Er ananas no-go? Skal ungerne dekorere deres egen pizza? Mulighederne er mange, også i butikkerne eller til levering. Herhjemme elsker vi især kartoffelpizza med rosmarin eller timian.

Lørdag d. 10. februar

Bælgfrugternes Dag
Dagen er en global FN-dag der er skabt for at anerkende vigtigheden af bælgfrugter som en global, sund og klimavenlig fødevare. (Læs mere om dagen her.) Jeg synes det er et rigtig godt fødevare-fokus, og ærter, kikærter, bønner, linser og jordnødder er ikke blot fantastisk lækre men også, sunde, billige og alsidige. Min familie og jeg vil fejre dagen med Chili Sin Carne, en stak linsefrikadeller, eller en lækker dhal. For mere inspiration til brug af bælgfrugter vil jeg anbefale Fantastiske Bælgfrugter af Mia Sommer.

Chili Sin Carne

Søndag d. 11. februar

Fastelavn
Navnet kommer fra tysk og betyder “aftenen før fasten”. Fastelavn var en fest, og den sidste dag man spiste kød, æg, mælk og hvidt mel i 40 dage inden påsken. I dag er det en anledning til at klæde sig ud, og spise fastelavnsboller og farverigt slik og frugt som er faldet ud af en tønde. Jeg laver selv både de lukkede fastelavnsboller med fyld og glasur på toppen, og de flækkede/åbne med creme og flødeskum.

Tirsdag d. 13. februar

Pandekagens dag
Dagen falder den første tirsdag efter fastelavn, og kaldes derfor også for “hvide tirsdag”. Traditionen med at spise pandekager på denne dag er opstået på samme vis som med fastelavnsbollen, hvor der ikke blev brugt mel, sukker, æg og mælk i madlavningen under fasten, som startede askeonsdag. I dag bruges dagen som en god undskyldning for at lave en stak pandekager. Jeg fejrer selv dagen med madpandekager med soltørret tomat og oliven, eller tynde pandekager, som jeg elsker at spise med plantesmør, brun farin og friskpresset citron.

Onsdag d. 14. februar

Valentinsdag
Det skal ikke være nogen hemmelighed at mad er mit kærlighedssprog. Jeg bruger derfor dagen som anledning til at forkæle mine nære lidt ekstra. Spaghetti med kødboller er en oplagt ret at lave i dag, og den kan nemt laves vegansk. Er du mere til søde sager? Så se min opskrift på disse nemme peanutbutter cupcakes med hindbær og mørk chokolade

Mandag d. 25. marts

International vaffel-dag
Vafler har været kendt og elsket siden , og mener at kunne spores tilbage til de gamle grækere, som stegte vafler over åben ild mellem to jernplader med lange træhåndtag. I Europas middelalder var vaffellavningen blevet til en kunst. Vaffeljernene blev ofte givet som bryllupsgaver, og deres design var typisk smukt dekorerede med dyr, religiøse scenerier, symbolske tegn og ikoner eller blev personaliseret med våbenskjold. Vaflerne blev ofte serveret som symbolske sidste velsignelser. (Kilde)

Søndag d. 31. marts

1. påskedag
Dagen markeres med at skrive gækkebreve, gemme chokoladepåskeæg i haven, og spise påskefrokost med forskellige traditionelle typer pålæg. Se mine veganske påskeopskrifter.

Mandag d. 1 april

2. påskedag
Dagen markeres med at skrive gækkebreve, gemme chokoladepåskeæg i haven, og spise påskefrokost med forskellige traditionelle typer pålæg. Se mine veganske påskeopskrifter.

Torsdag d. 26. april

Store hvededag
Dagen markeres med at spise lune hveder dagen før Stor Bededag. Skikken kan føres tilbage til midten af 1800-tallet, hvor end ikke bagere måtte arbejde fra solnedgang store bededags aften, og hele bededag. Derfor kom de helligdagen i forkøbet ved at bage ekstra store hveder dagen før bededag, som kunne købes og varmes dagen efter. Det blev dog hurtigt til, at hvederne blev spist samme dag, dvs. torsdag aften inden Store Bededag, mens de endnu var lune. Stor Bededag er fra i år (2024) officiel blevet afskaffet som helligdag i Danmark, men traditionen med at spise lune hveder lever videre.

Torsdag d. 4. april

International gulerods-dag
Guleroden stammer fra Centralasien, og de var oprindeligt purpurfarvede, hvide og grønne. De orangefarvede sorter som vi kender så godt i dag, blev først forædlet og almindelige i løbet af 1800-tallet. Gulerødder er lækre dampede, grillede eller kogte. Fantastiske i kage, eller hvis du mere er til burger på denne forårsmandag kan du se min opskrift på lækre burgerboller med gulerod.

Mandag d. 13. maj

International hummus-dag
Hummus er en arabisk ret, serveret som en dip, snack, meze eller appetizer med pita eller fladbrød, eller som tilbehør til falafel eller grillet aubergine. Ordet hummus betyder ganske enkelt “kikærter” og rettens fulde navn er ḥummuṣ bi ṭaḥīna som betyder hummus med tahini. Jeg laver en stor portion autentisk arabisk hummus én gang om ugen, da min familie og jeg spiser det i store mængder, også på denne dag.

Tirsdag d. 28. maj

International Burgerdag
Burgere kan laves på rigtig mange måder, og det er virkelig nemt at lave veganske burgere. Er du mest til bøffer der ligner og smager som de animalske? Eller dem der smager af de grøntsager de er lavet af? (Som f.eks. mine rødbedebøffer med quinoa) Jeg er selv fan af begge typer, og jeg elsker at der er så mange muligheder.

Lørdag d. 1. juni

Mælkens dag
Havremælk, mandelmælk, rismælk, sojamælk, kokosmælk, hampmælk, ærtemælk. Kært barn har mange navne, og der findes et hav af plantebaserede varianter.

Onsdag d. 12. juni

International falafel-dag

Lørdag d. 15. juni

Kartoflens dag
Kartoflen stammer fra Sydamerika og hører til natskyggefamilien. Den har været kendt og dyrket i mere end 3000 år, men kom først til Europa i år 1537, hvor spanske soldater bragte dem med sig. Det var dog først langt senere at danskere tog kartoflen til sig, og i dag er det svært for mange mennesker at forestille sig en diæt uden kartofler. Læs mere om kartoflens historie på kartoffelmuseum.dk

Tirsdag d. 18. juni

International picnic-dag
Jeg elsker at bruge et par timer i skyggen af et træ på et ternet tæppe, drikke saftevand og spise små tærter, frikadeller, sandwichs, frisk frugt, kartoffelsalat, frisk agurkesalat, pizzasnegle eller pølsehorn i godt selskab. Hvis sommervejret ikke er til det har jeg ofte holdt indendørs picnic hjemme i stuen, og det er også super hyggeligt. I år falder dagen på en lørdag, hvilket jo ikke kunne være mere perfekt! Se også mine mange opskrifter på pålægssalater og få idéer til din picnic.

Tirsdag d. 18. juni

International sushi-dag
Min søn og jeg har en fast tradition om at spise sushi hver søndag. Det er gerne saml-selv-sushi hvor vi anretter en masse ingredienser på bordet, og det er derfor et meget afslappet måltid, som ikke kræver meget forberedelse. Da det denne dag også er “International Picnic-dag” er det oplagt at tage sushi måltidet med ud i naturen.

Søndag d. 7. juli

International chokolade-dag

Onsdag d. 17. juli

International is-dag
Dagen falder den tredje søndag i juli. Det er den perfekte årstid til at spise en masse is, og sørger du for at komme bananer i fryseren kan du (også) på denne dag spise is til morgenmad.

Onsdag d. 24 juli

Jul i juli
Lav julemad med alt alle de traditionelle retter. Hos os spiser vi brune og hvide kartofler, rødkål, Morsbrød og brun sovs. Er du rigtig dedikeret disker du også op med risalamande og dekorerer stuebirken med julepynt. Du behøver ikke fejre dagen d. 24 juli, men kan frit vælge en anden dag i måneden til at fejre jul i juli.

Søndag d. 4. august

International øl-dag
Dagen afholdes den første fredag i august.

Onsdag d. 4. september

International bacon-dag
Vegansk bacon kan købes i f.eks. Lidl under mærket Tulip. Se også min opskrift på kokosbacon.
(Dagen afholdes hvert år den første mandag i september)

Mandag d. 9. september

Fiskens dag
Jeg fejrer fisken ved at spise fiskeFRI retter, og jeg har flere spændende opskrifter på fiskeFRIT pålæg her på min blog.
(Dagen afholdes altid anden lørdag i september.)

Fredag d. 27. september

Smagens Dag
Dagen sætter fokus på smagssansen.
(Dagen falder den sidste onsdag i september. Læs mere på smagensdag.dk)

Tirsdag d. 1. oktober

International kaffe-dag

Onsdag d. 2. oktober

International kål-dag.
(Dagen fejres hvert år den første onsdag i oktober)

Fredag d. 4. oktober

Kanelbollens dag

Søndag d. 6. oktober

International Nudel-dag

Torsdag d. 10. oktober

Brunsvigerens Dag
Snasket, svampet brunsviger. Det er en gærdejskage som smøres med remonce af brun farin, sirup og eller smør, og bages til remoncen karamelliserer let. Kagen anvendes ofte som kagemand til børnefødselsdage, pyntet med glasur og slik, og selvfølgelig skal denne fynske nationalkage have en dag for sig selv, hvor den bliver spist og fejret. (Dagen falder altid den sidste torsdag inden efterårsferien.)

Onsdag d. 16. oktober

World food day

Torsdag d. 17. oktober

Den Store Bagedag
(Dagen falder altid om torsdagen i efterårsferien i uge 42.)

Fredag d. 25. oktober

International pasta-dag
World pasta day er blevet fejret siden 1995. Pasta findes i mange hundrede former, med over tusinde forskellige navne. Min absolut yndlings pastavariant er lasagne, og der er derfor ingen tvivl om hvad vi skal have at spise denne dag.

Torsdag d. 31. oktober

Halloween

Fredag d. 1. november

International Veganerdag
Mærkedagen er blevet fejret verden over siden 1994, og er en anledning til at gøre opmærksom på forholdene i den animalske industri, og de veganske madmæssige muligheder der er til rådighed som alternativ.

Søndag d. 10. november

Mortens aften
Dagen markeres traditionelt med at spise and eller gås. Et plantebaseret alternativ er f.eks. mock duck.

Fredag d. 13. december

Luciadag
Traditionen tro bages der Luciabrød.

Tirsdag d. 24. december

Juleaften
Der er noget særligt over de velkendte dufte og smage juleaften. Ofte er den forbundet med et helt livs minder, og er knyttet til bestemte steder og mennesker. Vores traditioner holder os forbundet til dét der var, i en foranderlig tilværelse. Nye mennesker kommer til, andre forsvinder, og vi som mennesker forandrer os, så det føles trygt og rart at holde fast i noget der er velkendt. Se min store guide til en 100 % plantebaseret jul 2024, hvor der er opskrifter på sødt knas som du kan nyde hele julen, på traditionel julemad i grønne klæder, og så kommer jeg med forslag til et storslået vegansk smørrebrødsbord, som kan bruges til julens mange frokoster og i dagene efter jul.