Månebarnet – veganske opskrifter

(Inspiration til spiselige dyre- og klimavenlige løsninger!)

Vegansk livsSTIL


Fordi veganisme ikke kun omhandler en vegansk diæt, men er en komplet dyrevenlig livsstil, er der et stort område der inkluderer tøj, sko, skønhedsprodukter, rengøringsartikler, plejeprodukter, personlig hygiejne og meget mere, man som veganer er nødt til at forholde sig til. Det kan være en stor mundfuld at tage når du lige starter ud som veganer, og jeg vil anbefale dig at have nogenlunde styr på mad-delen, inden du kaster dig hovedkulds ud i også at få styr på de mange andre små og store animalske ting du omgiver dig med i din hverdag.

Du skal huske på, at veganisme er et ideal, hvor du hver dag bestræber dig på at leve, ikke en etisk korrekt, men en etisk bevidst livsstil, og at Rom blev ikke bygget på én dag. Har du derfor et par læderstøvler, en skindpung eller et læderbælte du har købt eller fået inden du blev veganer, behøver du ikke at kassere dem dagen efter du har besluttet dig for at blive veganer. For nogle er det vigtigt ikke at give andre mennesker forvirrende signaler, og andre kan ikke længere bære tanken om at iklæde sig døde dyr, og erstatter derfor de animalske ting med veganske med det samme. Nogle vælger at forære tingene væk til venner og familiemedlemmer, andre har det bedre med at bruge dem til de er slidt op og de får brug for, eller har råd til, at købe nye dyrevenlige sko eller dyner, f.eks med kapok fyld. Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at gøre det på. Det er vigtigt du gør det på dén måde du har det bedst med i overgangsperioden, og det er vigtigt ikke at købe nye produkter der direkte støtter, eller bidrager til forståelsen af, at dyr er til for at blive udnyttet.

Nemmere at vælge vegansk

Der er enormt meget fokus på mærkning af produkter i øjeblikket, og det er derfor nu nemmere end nogensinde at styre udenom cremer, shampooer og makeup med parfume, farvestoffer eller hormonforstyrende stoffer. Lige så vigtigt det er for mig, at jeg ikke udsætter mig selv og min familie for parfume og skadelige stoffer i min hverdag, lige så vigtigt er det for mig at undgå animalske ingredienser i min hverdag. Det kan imidlertid virke lidt uoverskueligt at læse ingredienslisten bag på en creme i et forsøg på at tyde om den er vegansk, og ofte er det ikke angivet om produktet er testet på dyr, hvilket også er vigtigt for mig som veganer at styre udenom.

Et godt sted at starte er at kigge efter logoet Leaping Bunny som betyder, at produktet ikke er testet på dyr. Den veganske blomst fra The Vegan Society betyder, at produktet også er vegansk. Er du i tvivl om et specifikt produkt er det altid en god idé at kontakte producenten. På den måde får du klar besked og du sender samtidig et signal om, at du som kunde er interesseret i produkter der ikke er testet på dyr eller indeholder animalske ingredienser. Min erfaring er, at producenterne ved henvendelse er venlige, imødekommende, og villige til at give en god service til alle deres kunder, og at de har godt styr på, hvilke af deres produkter der indeholder og hvilke der ikke indeholder animalske ingredienser.

Er der MÆLK i min tandpasta?

Ja. Det vil overraske dig, hvor mange forskellige produkter der rent faktisk indeholder animalske ingredienser. Det er derfor det ikke giver mening at stoppe ved mad-delen, og hvorfor det ikke er en petitesse at gå op, om din håndcreme indeholder lanolin (fedt fra uld) eller ej, eller om der er rester af mælk (og æg!) i din tandpasta. Dyr udnyttes af mennesker i en så massiv og omfattende grad, at det kan virke nærmest meningsløst, som lille bitte person at rejse sige op og sige fra. Men vi er mange der gør, og det nytter!

Men det kan være lidt af en forbrugsjungle at finde rundt i, hvilke produkter der er veganske, og hvilke der ikke er. Heldigvis er der masser af hjælp at finde, når man bare lige ved hvor man skal lede. På Facebook finder du gruppen Vegansk livsSTIL, hvor flere tusinde mennesker lige nu stiller spørgsmål og kommer med gode råd og tips til dyrevenlig makeup, plejeprodukter, shampoo, sko, tøj og meget mere. Meget af den gode viden vil du finde samlet her på min side om vegansk livsstil som jeg håber I vil blive glade for, og at I kommer rigtig godt i gang med jeres veganske livsstil ♡