Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Vegansk hudpleje & produkter


Ved frisør Stinna Røgen 2015

At leve vegansk inkluderer i praksis en udelukkende vegetabilsk diæt, som del af en grundlæggende filosofi der tager afstand til udnyttelse af dyr. Derfor bestræbes det, (af dyreetiske årsager) som del af en vegansk livsstil også på, at undgå at købe tøj, sko, skønhedsprodukter, rengøringsartikler, plejeprodukter, personlig hygiejne osv.  der er lavet af dyr, er testet på dyr, eller indeholder animalske ingredienser.

Og mange bliver overraskede over, hvor der kan gemme sig animalske ingredienser, når de først begynder at undersøge det. Det er i alt lige fra tandpasta til glidecreme til kondomer. Det kan virke overvældende, så er du interesseret i at leve vegansk vil jeg anbefale at starte ud med at få styr på mad-delen, og huske at veganisme er et ideal, hvor du hver dag bestræber dig på at leve etisk bevidst og ikke etisk korrekt.

Har du derfor et par læderstøvler, en skindpung eller et læderbælte du har købt eller fået foræret inden du blev veganer, behøver du ikke at kassere dem dagen efter du har besluttet dig for at blive veganer. For nogle er det vigtigt ikke at give andre mennesker forvirrende signaler, og andre kan ikke længere bære tanken om at iklæde sig døde dyr, og erstatter derfor de animalske ting med veganske med det samme. Nogle vælger at forære tingene væk til venner og familiemedlemmer, andre har det bedre med at bruge dem til de er slidt op og de får brug for (eller har råd til) at købe nye dyrevenlige sko eller dyner.

Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at gøre det på. Fokus er ikke længere at købe nye produkter der direkte støtter udnyttelsen af dyr. Det er op til dig, hvordan du har det bedst med at gøre dette i overgangsperioden. Heldigvis finder der masser af alternativer.

Nemmere at vælge vegansk

Der er kommet meget fokus på mærkning af produkter, og det er derfor blevet nemt at styre udenom cremer, shampooer og makeup med parfume, farvestoffer eller hormonforstyrrende stoffer. Ligeledes er det blevet nemt at finde produkter uden animalske ingredienser, samt produkter der ikke er testet på dyr.

Når du køber plejeprodukter kan du f.eks gå efter mærker fra:

Er der ingen mærkning af et produkt betyder det dog ikke, at det ikke godt kan være vegansk. Spørg om hjælp i butikken, eller kontakt selv producenten telefonisk eller skriftligt. På den måde får du klar besked, og samtidig sender du et signal om, at du som kunde er interesseret i produkter der ikke er testet på dyr eller indeholder animalske ingredienser.

Min erfaring er, at producenterne ved henvendelse er venlige, imødekommende, og villige til at give en god service til deres kunder, og at de har godt styr på, hvilke af deres produkter der indeholder og hvilke der ikke indeholder animalske ingredienser.

Mine favoritprodukter

Herunder har jeg samlet en liste med mine veganske yndlingsprodukter, som jeg har selv bruger og har god erfaring med at bruge gennem længere tid, og som jeg derfor varmt kan anbefale.

Bæredygtig og vegansk deo fra Relevant


Se også gruppen Vegansk livsSTIL på Facebook, hvor du kan få hjælp til at finde dyrevenlig makeup, plejeprodukter, shampoo, sko, tøj og meget mere.

(Siden er senest opdateret i 2022 – bemærk at siden indeholder annoncelinks, læs mere her.)