Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Om bloggenVelkommen

Jeg hedder Luna Krause, og jeg er kvinden bag Månebarnet. Jeg er 40 år, feminist, vegansk blogger, passioneret madnørd, søster, mor og bonusmor, ildsjæl og iværksætter. Jeg har boet i Aarhus i næsten 20 år, men i foråret 2017 rykkede jeg teltpælene op, forlod Jylland og Smilets By, og flyttede til dejlige Valby, hvor jeg stadig bor.

Jeg er oprindeligt uddannet pædagog fra Peter Sabroe Seminariet i Aarhus, men jeg har gennem årene primært beskæftiget mig med mad og bæredygtighed. Gennem mit arbejde som blogger, via frivilligt non-profit foreningsarbejde, og så har jeg arbejdet på flere caféer som autodidakt vegansk kok.


Hvorfor hedder bloggen Månebarnet?

Da jeg for mange år siden startede med at blogge skulle jeg finde på et navn, og Månebarnet ganske enkelt en reference til mit navn. Så Månebarnet er mig, og min blog. Min blog er Danmarks ældste veganske madblog. Jeg postede mit første forsigtige indlæg i min lille kollegielejlighed i Aarhus i januar 2008, og her 14 år senere deler jeg stadig ud af mine mange opskrifter, idéer og inspiration. Jeg har ikke kedet mig ét eneste øjeblik, og jeg løber aldrig tør for idéer til nye spændende opskrifter jeg har lyst til at udvikle.

Hvorfor vegansk?

Jeg spiser vegansk fordi det er vigtigt for mig at leve så klimavenligt, og at efterlade det mindst mulige aftryk. At spise vegansk er ét af de skridt jeg har taget for at efterkomme dette. Det er også et valg jeg har truffet på vegne af min egen og min families sundhed, og på baggrund af min livsindstilling vedrørende retfærdighed og omsorg for dyr. At ‘være forandringen’, men fortsat og konstant at være under udvikling. Jeg elsker at inspirere andre undervejs, og mit primære fokus er opskrifter og inspiration til farverig madglæde.

Vegansk verdensmad 

Gennem årene har det interesseret mig meget at lave klassisk dansk mad og traditionelle retter, (såkaldt mormormad), såsom Fredsfisk som er mit veganske bud på Krigsfrisk, frikadeller og pålægssalater. Jeg har ligeledes fundet det spændende at udforske andre kulturer kulinarisk. Jeg omtaler det som ‘verdensmad’ og jeg laver alle retterne i veganske variationer. Jeg mener vi gennem vores glæde for mad kan udtrykke vores identitet, kultur og ophav. Og hvis vi deler dette med hinanden, kan det skabe forståelse og fællesskab, samle og forene. Men det skaber også fornyelse, og inspirerer til udvikling og nye idéer. Det synes jeg er et meget simpelt, stærkt og vigtigt redskab.

Chili Sin Carne

Frivilligt arbejde

Jeg har en del erfaring med frivilligt arbejde omhandlende grønne tiltag, bæredygtighed, dyrevelfærd og sundhed. Gennem mine mange år som koordinator, blogger, debattør og meningsdanner har jeg oplevet, at en ikke-fordømmende, inkluderende og rummende tilgang med maden og inspirationen i fokus skaber gensidig forståelse, og baner vejen for åbenhed, nysgerrighed og lydhørhed overfor de bagvedliggende argumenter, og at dette skaber motivation til at spise mere plantebaseret. Denne erfaring inspirerede mig sammen med Thomas Erex (fra Kærlighed & Kikærter) i 2012 til at tage initiativ til og stifte Danmarks veganske forening, som dengang gik under navnet Mad med Medfølelse. Gennem årene har foreningen haft stor betydning for den positive veganske udvikling der er sket i Danmark. Jeg har ligeledes arbejdet frivilligt som mentor i VeganerUdfordringen, som inspirerer tusindvis af danskere til at kaste sig ud i en plantebaseret levevis, i form af en 22 dages udfordring på ren plantekost. 

Uddannelse og erfaring


Vil du have nye opskrifter fra Månebarnet direkte i din indbakke?