Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Om bloggenLuna Krause

Velkommen

Jeg hedder Luna, og jeg er kvinden bag Månebarnet. Jeg er 38 år, vegansk blogger, ildsjæl, feminist, og så er jeg mor til ældstebarnet (Satya ’08) og yngstebarnet (Juno ’12). Jeg har boet i Aarhus i næsten 20 år, men i 2017 forlod jeg Jylland og Smilets By, og flyttede til dejlige Valby. Jeg er uddannet pædagog fra Peter Sabroe Seminariet i Aarhus, men jeg har gennem årene primært beskæftiget mig med mad og bæredygtighed, gennem frivilligt non-profit arbejde, jeg har også arbejdet på flere caféer som autodidakt vegansk kok, og så har jeg været passioneret madblogger.

Hvorfor hedder bloggen Månebarnet?

Da jeg for mange år siden startede med at blogge skulle jeg finde på et navn, og Månebarnet er ganske enkelt en reference til mit navn. Så Månebarnet er mig, og min blog. Min blog er Danmarks ældste veganske madblog. Jeg postede mit første forsigtige indlæg i min lille kollegielejlighed i Aarhus i januar 2008, og her 14 år senere deler jeg stadig ud af mine mange opskrifter, idéer og inspiration. Jeg har ikke kedet mig ét eneste øjeblik, og jeg løber aldrig tør for idéer til nye opskrifter jeg har lyst til at udvikle.

Hvorfor vegansk?

Det er vigtigt for mig at leve så dyre- og klimavenligt samt socialt ansvarligt som muligt. At spise vegansk er én af de vigtigste skridt jeg har taget mht. at efterkomme dette. Det er også et valg jeg har truffet på vegne af min egen og min families sundhed, på baggrund af min livsindstilling vedrørende retfærdighed og omsorg for dyr, samt ud fra et ønske om at efterlade det mindst mulige aftryk på vores planet. At ‘være forandringen’, men fortsat og konstant at være under udvikling. Jeg elsker at inspirere andre, og der er mange emner der optager mig, herunder sundhed, klima, genbrug, zero waste og etisk forbrug. Men mit primære fokus er opskrifter og inspiration til farverig madglæde.

Vegansk verdensmad 

Mad er en stor passion for mig, og jeg interesserer mig især for at lave klassisk dansk mad, såkaldt mormormad, og traditionelle retter såsom Fredsfisk (der er en vegansk genskabelse af en gammel traditionel ret), samt ‘verdensmad’ i veganske variationer. Jeg mener vi gennem vores glæde for mad udtrykker vores identitet, kultur og ophav, og når vi deler dette med hinanden, skaber det forståelse og fællesskab, samler og forener. Men det fornyer og styrker også, og giver nye idéer og inspirerer til udvikling. Det synes jeg er et meget simpelt, stærkt og vigtigt redskab.

Chili Sin Carne

Frivilligt arbejde

Jeg har en del erfaring med frivilligt arbejde omhandlende grønne tiltag, bæredygtighed, dyrevelfærd og sundhed. Gennem mine mange år som koordinator, blogger, debattør og meningsdanner har jeg oplevet, at en ikke-fordømmende, inkluderende og rummende tilgang (med maden og inspirationen i fokus) skaber gensidig forståelse, og baner vejen for åbenhed, nysgerrighed og lydhørhed overfor de bagvedliggende argumenter, og at dette skaber motivation til at spise mere plantebaseret. Denne erfaring inspirerede mig sammen med Thomas Erex (fra Kærlighed & Kikærter) i 2012 til at tage initiativ til og stifte Danmarks veganske forening, som dengang gik under navnet Mad med Medfølelse. Gennem årene har foreningen haft stor betydning for den positive veganske udvikling der er sket i Danmark. Jeg har ligeledes arbejdet frivilligt som mentor i VeganerUdfordringen, som inspirerer tusindvis af danskere til at kaste sig ud i en plantebaseret levevis, i form af en 22 dages udfordring på ren plantekost. 

Uddannelse og erfaring


Vil du have nye opskrifter fra Månebarnet direkte i din indbakke?