Månebarnet – veganske opskrifter

(Klima-venlig mad, guides, information og inspiration!)

MakrelFRIsalat

9 kommentarer


Hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med en helt særlig slags kød der ikke kommer fra et dyr, men som er 100 % vegetabilsk, lad mig da i så fald introducere dig for – jackfruit! Ja, det er frugtkød, og du kan lave den ret så populære “pulled pork” i en vegansk version (se denne opskrift på “pulled jackfruit” fra Englerod), men du kan også bruge den til andre velkendte retter, såsom denne makrelFRIsalat, med den gode smag og konsistens som du husker den. Og fisken? Den er jo fri, og svømmer endnu ♡

Ingredienser (til 4-5 personer)

 • 1 dåse jackfruit
 • 1 spsk. sukker
 • 1 spsk. sirup
 • 1 spsk. tomatpure
 • 1 spsk. sojasauce
 • 1 spsk. vegansk mayonnaise
 • ½ dl neutral sojayoghurt
 • ½ finthakket løg
 • 1 tsk. dijonsennep
 • Røget paprika
 • En knivspids karry
 • Smag til med salt og peber
 • Evt. 1 tsk. sort Cavi•Art
 • Evt. kapers
 • Evt. skiveskåret bladselleri

Fremgangsmåde

Åben dåsen med jackfruit (du skal have fat i en dåse fra et asiatisk supermarked med “ung, grøn jackfruit” som ligger i vand og ikke sirup) og hæld vandet fra. Nu skal du i gang med et mindre pillearbejde, for at få adskilt det trævlede frugtkød. Det sidder fast på en indre “kerne” eller “hjerte” af frugten, som vist på billederne ovenfor. Den minder om stammen fra en ananas. Den er hårdere og trævler ikke, så du kan vælge at sortere den fra. Skyl den trævlede jackfruit under koldt vand i et dørslag, og lad den dryppe godt af. Derefter kommer du den i et rent viskestykke, og giver den en god omgang massage. På denne måde vrides det meste af vandet ud, og frugten bliver endnu mere trævlet. Du skal ikke være bange for at ødelægge strukturen du gerne vil have fra frugten. Bare giv den gas.

Frugtkødets steges derefter i en smule olie, og så skal det krydres, for det smager nærmest ikke af noget, hvilket er smart, for så kan den anvendes til nærmest alle retter, hvor man ønsker en kødfuld, trævlet konsistens. Tilsæt tomatpure, karry, sirup og sukker (jeg anvendte ahornsirup og kokossukker, men brun farin og en hvilken helst slags sirup kan anvendes) og kom det derefter i en skål.

Bland neutral sojayoghurt eller creme fraiche i samt vegansk mayonnaise (alternativt kan anvendes sojafløde), og bland det godt med de øvrige krydderier, løg, sennep og evt. kapers, Cavi•Art (eller et lille stykke ristet noritang blendet i en elektrisk kaffekværn) samt bladselleri.

Velbekomme!

Server den makrelFRIsalat på rugbrød iklædt dit yndlings grønt og sprødt, i madpakken eller på frokostbordet. Og glæd dig til jeg vender tilbage med opskriften på en fantastisk tunFRIsalat!

Mere mad med medfølelse?

Se også mine dyrevenlige opskrifter på:

♡ Fredsfisk
Kikærtesalat
FiskeFRIfilet
ÆggeFRsalat
Labre linse-lunser
Kafkas Kærlighed
HønseFRIsalat

Forfatter: Luna Krause

Mor, bonusmor, blogger på Månebarnet, madaktivist, medstifter af Danmarks veganske forening, og mentor i VeganerUdfordringen. Vær forandringen! ♡

9 thoughts on “MakrelFRIsalat

 1. Spændende! Den må jeg på jagt efter. Og tak for de lækre opskrifter 🙂
  kh Kirsten

 2. Det lyder som et godt supplement 😍 det må prøves. Hænger alle trevlerne ikke fast i tænderne? Jeg tænker lidt lige som, når man har været så uheldig, at få fat nogle virkelig trevlede aspargeser. De sætter sig alle de forkerte steder i mund og hals ☺️

 3. Hvor lang tid kan det holde sig på køl?

 4. Kommer du de øvrige ingredienser med på panden ved stegningen, eller skal jagtfrugten køle af og blandes bagefter?

 5. Pingback: Hvad er jackfruit?

 6. Pingback: Makrel(fr)i tomat

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s