Månebarnet – veganske opskrifter

Farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Guide til vegetabilske mælkeprodukter

5 kommentarer


Man skulle ikke have troet det for bare få år tilbage, men det er ved at blive ret almindeligt at vælge komælk fra i Danmark. Rigtig mange køber nemlig ikke længere mælkeindustriens årelange og dyrt betalte kampagner, med påstande om mælks sundhed og absolutte nødvendighed. Andre kan ikke tåle komælk, eller oplever ubehag og symptomer i forbindelse med indtagelse af det. Flere og flere vælger også komælksprodukter fra pga. tanker omkring dyrevelfærd og af hensyn til klima og miljø.

Jeg har personligt fravalgt at drikke komælk og spise komælksprodukter af alle nævnte årsager, og hvis du også tænker over, hvor mælken du drikker kommer fra, hvis du bevidst køber økologisk mælk, ost og yoghurt af hensyn til dyrevelfærd men er i tvivl om det nu også er godt nok, hvis du er lakto-vegetar men mangler mere viden omkring, hvordan du kan spise vegansk, eller har tilmeldt dig 22 dage på plantekost i VeganerUdfordringen. Så er dette lige guiden til dig, og det er rigtig nemt at finde vegetabilske mælkeprodukter til din madlavning, som giver præcis det samme lækre resultat du er vant til.

1) Mælk

I Danmark må producenter ikke kalde deres plantemælk for plantemælk. Ordet mælk har mælkeindustrien nemlig patent på (med undtagelse af kokosmælk), så de danske producenter af plantemælk må kalde deres mælk for risdrik og sojadrik, ellers bliver de sagsøgt af komælksgiganterne. Men her på min blog sælger jeg ikke noget, og jeg får ikke penge for at udtale mig, så jeg kalder det hvad det er, nemlig mælk.

Efterspørgslen på plantemælk vokser, og du kan nu både få sojamælk, rismælk, havremælk, mandelmælk, som findes i stort set alle dagligvarebutikker landet over. Og endnu flere varianter i helsekostbutikkerne. Plantemælk kan bruges i alle sammenhænge, hvor du normalt ville have brugt komælk.

Sluk tørsten i vand Jeg vil ikke anbefale at skifte komælk ud med plantemælk, i det store omfang mælkeproducenterne anbefaler at drikke komælk. Drik vand! Det er dyrere og mere ressourcekrævende at slukke tørsten i plantemælk fremfor vand, (dog ikke tilnærmelsesvis så ressourcekrævende som at drikke komælk) og ernæringsmæssigt er det ikke dér du skal søge at hente de gode vitaminer, mineraler og fedtstoffer. Den får du fra plantemad.

Når jeg siger plantemælk er sundere end komælk refererer jeg ikke til det den indeholder, men det den ikke indeholder. Komælk er sundt, for kalve ♡

DIY plantemælk Lav din egen plantemælk! Calina fra NeoHippie viser her, hvordan du laver en nem, billig og børnevenlig kakaomælk, og Johanne fra Englerod viser, hvordan du laver hjemmelavet havremælk og mandelmælk.

Følgende er eksempler på retter der anvender plantemælk:

Koldskål
Kondenseret mælk
Vegansk baileys

 

Klassisk vegansk lasagne
Vafler med squash og tomat
Det ultimative nachosbjerg

 

2) Smør

De fleste kender umiddelbart kun til smør lavet på komælk, men måske har du allerede hørt om jordnøddesmør (peanutbutter), eller har set ingrediensen “kakaosmør” i din chokolade? Begge dele er 100 % vegetabilske, for smør kan også laves med vegetabilsk fedt, og plantesmør er, sjovt nok, lavet af planter.

Plantesmør anvendes i alle retter og sammenhænge, hvor du normalt ville anvende animalsk smør, og det fungerer perfekt som brug i en lækker hvidløgssmør, i småkager, andet bagværk eller let smeltet på lune, friskbagte boller. I Danmark kaldes smør baseret på vegetabilsk fedt for “plantemargarine”. Men til trods for det tilsyneladende åbenlyse ved navnet, indeholder de desværre ofte mælkeprodukter, som du skal være opmærksom på din kalve-kærlige indkøbstur. Jeg har skrevet en separat  guide til plantesmør, som du kan nærstudere, så du kan finde dine favorit plante-produkter.

8ac07e6776cd91df606f87084f7263db

Økologisk, plantesmør uden palmeolie fra Naturli’

DIY plantesmør Du kan også lave dine egen plantesmør, her smukt illustreret af Nina fra PlantePusherne. Det er ikke svært, og du ved præcis hvad der er i, for den består af bare fem flade ingredienser.

 

Følgende er eksempler på retter der anvender plantesmør:

Kiksekage med kærlighed
Kanelsnegle
Vaniljespecier
Chokoladefudge med peanuts

 

3) Ost (jeg vil ha’ ost, jeg må ha’ ost!)

Mange vegetarer fortæller, at ost er det eneste der afholder dem fra at spise vegansk, og at det er nemmere for dem at slippe den røde bøf (nej, jeg mener ikke sådan en GOD, rød bøf) end osten. Men, hvorfor er det egentligt så forbasket svært for så mange mennesker at undvære ost? Læs det overraskende svar og find ud af, hvad du ikke vidste om ost.

Et liv uden ost? Det kan godt tage et stykke tid at vænne sig til ikke at spise ost af komælk. For nogle tager det et par måneder, for andre sker det hurtigere. Men når man beslutter sig for at blive veganer, betyder det ikke, at man ikke længere kan spise og nyde ost. Det kan man sagtens! De er bare lavet på planter. Veganske oste kan købes online (se min oversigt over online veganske webshops), men de er også i stor stil begyndt at kunne købes på det danske marked, efterhånden som efterspørgsel på dem stiger. Meny er f.eks på banen med veganske oste fra Astrid Och Aporna og Wilmersburger, og SuperBrugsen, Kvickly og Føtex sælger ost fra VioLife, i form af både skæreoste, blokoste, smøreoste og parmesan.

Du kan også, med ret få midler og nemme trin, selv lave lækre, veganske oste. F.eks ved at følge opskrifterne fra dette veganske ostebord, eller:

Vegansk ostesauce
Smeltet ÅHst
Parmevegan
Smøreost
Vegansk feta
Parmesund
Vegansk smelteost
Cremet smørespread med bønner og cashewnødder
Hyggeost
Solhvervsost
Den sunde ostefrisauce
Ostesauce med cashewnødder
Cashewcreme – vegansk ostesauce
Mandelsmøreost med hvidløg
Cremet cashewost

 

13323604_10153785908168042_4597176913320016929_o(Veganske oste fra Violife i Føtex)

4) Yoghurt

Ligesom med plantemælk og plantefløde, er yoghurt lavet på planter (soja) blevet en fast del af sortimentet i de fleste danske dagligvarebutikker. De fås både som neutral yoghurt (god til dip og dressinger) og i sød udgave med mange forskellige smagsvarianer.

DIY sojayoghurt Thomas fra Kærlighed & Kikærter forklarer her, hvordan du nemt og billigt kan lave hjemmelavet sojayoghurt.

Følgende er eksempler på retter der anvender sojayoghurt:

Yoghurtdressing med hvidløg og urter
Dip af sojayoghurt
♡ Agurketzatziki med dild

 

DIY – græsk yoghurt Hvis du ønsker en tykkere, mere cremet yoghurt, kan du dræne den neutrale sojayoghurt natten over i et kaffefilter. Det kræver ikke mange minutters forberedelsestid, blot noget ventetid. Jo længere du dræner yoghurten, dets fastere bliver den.

Græsk

5) Creme Fraiche

Creme fraiche kan købes vegansk af mærket Oatly (i øjeblikket kun i Irma), og kan anvendes i alle retter og sammenhænge, hvor du gerne vil have en tyk og cremet yoghurt. F.eks serveret til smukke, små rosetærter eller ovenpå en krydret, rygende varm skål Chili Con Kærlighed?

DIY creme fraiche Kan du ikke finde den veganske creme fraiche i en butik nær dig? Så kommer PlantePusherne endnu engang flyvende med en fantastisk, lækker, løsning – med denne hjemmelavede creme fraiche. Jeg har lavet den med stor succes adskillige gange. Den er virkelig nem at lave, og både smag og konsistens sidder lige i (køkken)skabet!

6) Fløde

Plantefløde bruges præcis som du ville anvende fløde af komælk – i saucer, supper, flødekartofler, gryderetter, i cremede stuvninger, flødekartofler, som basis i dressinger mm.

Herunder ses:
Havrefløde fra Oatly
Sojafløde fra Naturli’
Madlavningsfløde fra Cremefine

 

 

Følgende opskrifter er eksempler på retter der anvender plantefløde:

Kold quinoasalat i sennep/dild dressing
SeitAND med fløde(søde)kartofler
Rødvinssauce med svampe

 

 

kokos-81

Søde, bløde, lækre kokos-karameller. (Du kan også købe veganske flødekarameller i den danske online slik og snackbutik – Vegan & Snacks)

 

6) Flødeskum

Sojaflødeskum kan købes i helsekostbutikker men varierer noget i kvalitet. Den absolut bedste vegetabilske flødeskum på markedet er imidlertid fra Alpro, og den kan købes i Føtex.

lknæpm Følgende opskrifter er eksempler på desserter der anvender vegetabilsk flødeskum:

♡ Gulerodslagkage med flødeskum
Jordbærtærte med kokosflødeskum
Risalamande med sojaflødeskum

 

DIY flødeskum Du kan også lave din egen lækre flødeskum. Og du skal faktisk bare bruge: En helt almindelig dåse kokosmælk! Se her, hvordan du får succes med kokosflødeskum. Perfekt i et krus hjemmelavet varm kakao! Her serveret af Sara fra Bananmad.

 

7) Is

Hvad er sødere end is? Svaret får du her. Producenter som Tofuline og Go’Is/Lovice har også allerede fået mange isglade hjerter til at smelte, og vi kan håbe den store efterspørgsel på dyrevenlig is også får produkter fra f.eks So Delicious eller Booja-Booja i de danske frysediske inden længe.

Følgende opskrifter illustrerer, hvor nemt og lækkert du selv kan lave is uden komælk.

Chokolade/peanutbutter Swirl
Bananis
Vienetta
Dorteas fløde(fri)is
Nem hyldeblomstis
Michaels is

 

Se også mine andre guides:

Det er ægge så svært
Plantekød

(Månebarnet anno 2019)

Forfatter: Luna Krause

Mor, bonusmor, blogger på Månebarnet, madaktivist, ildsjæl, medstifter af Danmarks veganske forening ♡

5 thoughts on “Guide til vegetabilske mælkeprodukter

 1. Kære Luna. Jeg blev så glad for dit indlæg ang. køer og deres mælk. Selv har jeg ikke drukket mælk i over 45 år så jeg kan ikke engang huske hvordan det smager. Osten kan jeg godt følge mange mennesker i, engang i mellem falder jeg over lysten til ost, køber den og bliver sur på mig selv. Dejligt du anviser så mange MULIGE ALTERNATIVER. For over 30 år siden da jeg var atlet og vegetar, spiste dog fisk til grøntsagerne tit kunne mine venner ikke forstå mine kostvaner. Vi kan være lige så udholdende som kødspisere, de kan blot ikke forstå det.

 2. Dit indlæg kommer som kaldet! Jeg startede som pescetar i november 2013. I december 2014 blev jeg ovo-lacto vegetar og nu er jeg så småt ved at glide ind i den veganske verden, som har været planen fra starten. Jeg kommer fra en kødæderkultur hvor ingen i familien er bevidste om (ellers også er de ligeglade) hvor maden kommer fra og hvilke konsekvenser den har på dyrevelfærd, miljøet m.m. Æggene har været nemme nok at slippe, ganske enkelt fordi jeg begyndte at finde dem mere og mere uappetitlige. Mælk og fløde er byttet ud med SuperBrugsens økologiske soya alternativer, men feta, revet ost og smøreost er de tre ting, som jeg mangler at finde i nye, dyrevenlige udgaver, for at jeg føler jeg kan tage springet fuldt ud. De har det ikke i hverken SuperBrugsen eller Føtex, som er de bedste bud hvor jeg bor (Kolding). Din guide gør overgangen nemmere, selv uden min families opbakning, så tak for den!

 3. Må jeg spørge dig, Luna – hvad har Juno fået, hvis ikke han kunne drikke din modersmælk efter sit første leveår? Og hvor meget soja spiser I hjemme hos jer?

  Jeg er mor til én pige på et halvt år, og jeg tvivler på jeg har mælk nok til hele hendes første år. Og, den med sojaen – jeg er list bekymret for at give hende noget, eller, for meget.

  • Hej Ada

   Vi spiser sojaprodukter når vi har lyst til det. Det er ikke noget jeg bekymrer mig om, for lysten til det friske og grønne er stor, også hos Juno. Hvis jeg ikke havde kunnet amme Juno til længere end 1 år (han ammes fortsat nu, som snart 3-årig), ville jeg ikke give ham modermælkserstatning (vegansk selvfølgelig), hvis dét er dit spørgsmål? Hvis du tvivler på om du har mælk nok kan det være du skal have sat din mælkeproduktion lidt op? Det kan også være det slet ikke er nødvendigt, og du undervurderer mængden og længden på din evne til at amme (udbud og efterspørgsel), men prøv at find det fantastiske http://www.ammenet.dk som også har en Facebookgruppe. Giv ikke op, hvis du fortsat ønsker at amme! Der er SÅ meget du kan gøre ❤

   Bedste ønsker
   ~ Luna

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s