Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Vegansk kost til børn


Jeg har levet vegansk siden 2010, og jeg er mor til Juno fra ´12 samt bonusmor til Satya fra ´08, som begge spiser vegansk. Satya har spist vegetarisk hele sit liv, men valgte selv som 9-årig at leve vegansk. Jeg havde en god og normal graviditet med min søn, og jeg fuldammede ham til han var 6 måneder gammel. Derefter spiste han vegansk efter Baby-led weaning (BLW) princippet, men jeg fortsatte med at amme ham supplerende indtil han var knap 3 år gammel. Jeg fandt det forholdsvist nemt at sætte mig ind i, hvordan jeg lavede lækker, sund og spændende vegansk mad til ham. Jeg ved dog at andre forældre har udfordringer med dette. At få alt til at gå op i en højere enhed med små børn i familien. Hvad angår maden skal den helst være økonomisk overkommelig og ikke tage for lang tid at lave. Den skal gerne være forholdsvis sund og så skal den selvfølgelig tiltale de små smagsløg såvel som de store ganer. 

Udgivelser om vegansk ernæring til børn:

Vejledningspjece om vegetarisk og vegansk ernæring

Grønne spirer

Vegansk til børn

Vindruer Juno og Viktor

Som i alle andre familier vil der, også her hos os, altid være plads til forbedringer. Men der er solid forskning der taler for at give vegansk kost til børn. Min kæreste og jeg giver vores børn tilskud af b-12 hele året, og d-vitamin i vinterhalvåret (som Sundhedsstyrelsen i øvrigt nu anbefaler alle at tage), og de er glade og aktive børn, der elsker mad. Jeg forsøger at involvere dem så meget som muligt i den daglige madlavning. De er ofte med mig i køkkenet, og har medindflydelse på, hvad der kommer i madpakken. Skolen er generelt gode til at imødekomme, at vi lever vegansk, og finder på  løsninger, f.eks i forbindelse med fødselsdage, hvor der deles slik ud. Jeg har også sørget for, at der ligger noget vegansk slik i et skab i klassen, og jeg har en aftale med min søns lærere om, at han kan få noget af dét, hvis der deles ikke-vegansk slik eller godter ud. Derudover har jeg en aftale med ham, om, at han gerne må få en “bytter” når han kommer hjem fra et arrangement eller et besøg, hvor han uventet er blevet tilbudt noget ikke-vegansk, og der ikke lige har været et alternativ. Min bonusdatter går til spejder, og har ligeledes en kasse med slik og veganske skumfiduser liggende.

IMG-0345

At lære at håndtere og rumme skuffelse samt at kunne behovsudsætte er en vigtig ting for alle børn at lære, ikke kun børn der lever vegansk. Men der skal være balance, og det skal ikke være overvejede surt og fyldt med nej’er at leve vegansk. Især ikke når der findes mange muligheder. Det sociale liv og fællesskabet i skolen er vigtigt, så derfor er vores samarbejde med lærerne og kommunikationen med vores børn omkring det at leve vegansk vigtig. Hvad fungerer? Hvad gør ikke? Hvilke løsninger kan vi finde? Som forælder (uanset kostform) skal man dog huske på, at uanset hvor ihærdigt man prøver at indføre sundere madvaner eller fødevarer, så spiser børn bare ikke hvad som helst, hvor som helst, når som helst. Især små børn har en helt anden dagsorden end vi har. Så er det op til os som forældre at fange dem på gode tidspunkter, ofte tilbyde dem nye og sunde fødevarer, invitere dem til at dele vores madglæde, og eksperimentere med ingredienser og lækre, sunde retter – som vi håber de vil spise og elske. Altid med bevidstheden om, at vi gør vores bedste, og at det er godt nok.

Luna/Månebarnet (2022)

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s