Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Kikærtedeller

16 kommentarer


Disse vegetabilske frikadeller er fantastiske lige meget hvordan man spiser dem, dog er de rigtig gode som fyld i fx pandekager, eller i grove pitabrød med revet gulerod, oliven, agurk, tomatbåde, ovnbagte aubergine skiver eller hvad man end har fantasi til… Dagen efter er de skønne på ristet rugbrød med tomatskiver! Men pas på! De mætter… 🙂

Ingredienser (Stor portion)

 • 200 gr. tørrede kikærter (Sat i blød natten over – eller ca. 8 timer)
 • 20-30 gr. bredbladet persille
 • 1-2 fed hvidløg
 • 1 lille løg
 • 1-2 kogte og mosede kartofler
 • 1-2 kogte og mosede gulerødder
 • 1 tsk. havsalt
 • 2 spsk. sojasauce
 • Peber
 • 1 knivspids karry
 • 1 spsk. Gomasio
 • Evt. lidt garam masala (kan udelukkes)
 • ½-1 dl koldt vand
 • 1 spsk. olivenolie
 • Evt. en spsk. sojayoghurt

Fremgangsmåde

Skyl og hæld vandet fra kikærterne. Blend dem med en stavblender til en lind masse. (Kikærterne skal ikke koges først) Tilsæt finthakket løg, hvidløg, hakket persille, sojasauce, havsalt og peber. (Der kan nu også tilsættes kogt og most rodfrugt af enhver art. Gulerod, kartoffel, rødbede osv. Kogte broccolibuketter er også lækkert at tilsætte!) Tilsæt vand og olivenolie så dellerne bliver lækre i konsistensen.

Dellerne steges på hver side i 5-7 min i 2 spsk. olivenolie – til de er faste og gyldne. Dellerne er frysegnet, så det er bare med at komme i gang med at stege deller og fryse dem ned!

 

 

 

Forfatter: Luna Krause

Mor, bonusmor, blogger på Månebarnet, madaktivist, ildsjæl, medstifter af Danmarks veganske forening ♡

16 thoughts on “Kikærtedeller

 1. Hov, skal kikærterne ikke koges? Jeg har altid lært, at kikærter skal koges, fordi der er nogle giftstoffer i dem. MEN jeg har også læst, at der er mange som ikke koger kikærterne før de laver falafler. Alligevel føler jeg mig ikke helt tryg ved at bruge kikærter som ikke er kogt. Derfor er jeg nødt til at spørge, bare for at være sikker: Mener du virkelig, at kikærterne ikke skal koges???

  Jeg har købt ind til denne opskrift og håber på en kommentar inden jeg skal i gang med at lave mad i aften. Ellers koger jeg kikærterne…… 😀

  Like

 2. Ser lækkert ud!

  Like

 3. Okay – jeg har fundet ud af det. Jeg kogte kikærterne og det var fuldstændig umuligt at stege dem. Så prøvede jeg igen dagen efter, uden at koge dem. Det gik MEGET bedre. 😀

  Like

 4. Hej Jens. Jeg har været en tur i Rom og har ikke været nær en computer. Godt du selv fandt ud af det med kikærterne, selvom det krævede at det mere eller mindre mislykkedes først. 🙂 Første gang jeg skulle lave falafel gjorde jeg det på denne måde. Jeg kunne ikke rigtig forstå at massen skulle kunne holde sammen uden at være kogt. Men det fungerede jo bare super godt!

  Jeg har også hørt det med giftstofferne i ukogte bønner og kikærter, men de bliver jo tilberedt ved stegning, så det er vel intet problem. Jeg er i hvert fald aldrig blevet syg af at spise falafler eller kikærte-deller tilberedt på denne måde. Kun mæt og glad… 😉

  Like

 5. Hej Jens og Luna. Kikærten er netop en ært, ikke en bønne, og indeholder mig bekendt ikke giftstoffer i rå tilstand. Men bønner skal altid koges, og kogevandet kasseres – hvorimod kogevandet fra kikærter faktisk giver en rigtig god bouillon til supper mv.
  Og så har jeg også været ude i den med falafler på kogte kikærter … måske er det bare noget, man skal igennem!

  Like

 6. Jeg gætter også på at det har noget med tilberedningen at gøre.Når man laver humus bliver det kun kogt ved 100 grader – derfor en time. Men kikærtedellerne bliver stegt ved meget højere temperatur på panden. På en eller anden måde går det nok lige op……

  Jeg håber du havde en god tur til Rom! 😀

  Like

 7. Hej Luna.
  Jeg har for nyligt valgt at blive vegetar og bruger blandt andet denne side flittigt til inspiration.
  Jeg lavede disse kikærtefrikadeller for et par dage siden og de var en kæmpe succes. Selv min meget kødglade kæreste efterlod en af hans to alm. frikadeller for at spise sig mæt i kikærtedellerne. Fik da også en stille kommentar om at dem måtte jeg godt lave igen. Tak for det:-)

  Like

 8. Tillyke med dit valg om at blive vegetar. Og tak for din kommentar. Det er dejligt at høre at min blog giver inspiration. Det har jo hele tiden været hensigten.

  Hvor er det bare godt at flere mennesker får øjnene op for hvor lækre disse kikærte-deller er, selv kødglade mænd. 😉

  Like

 9. Hejsa,

  jeg synes din side er helt fantastisk, nyder både billeder, tanker og opskrifter.

  Jeg er vild med disse deller – blandt andet fordi de minder så meget om falafel, men bare ikke er kogt i friture, hvilket højner kvaliteten meget 🙂 – jeg stegte dem på en slip let pande og brugte så godt som ingen olie.

  jeg er ikke vegetar, men holder meget af måltider uden kød, og disse deller, vil være en del af min madpakke i den kommende tid (har frosset de fleste ned)

  kh

  Kitty

  Like

 10. Hej Kitty

  Mange tak for de rosende ord!

  Jeg kan jo se at mange læser min blog – derfor er det rigtig dejligt at få en kommentar som din når opskrifterne er afprøvede, og som i dit tilfælde, er lykkedes. 😉

  Super skønt at høre at ikke-vegetarer også nyder mine opskrifter… Min kæreste er ikke vegetar, men hvis jeg har lavet noget nyt lækkert vegetarmad til os, og jeg kan se at han virkelig nyder at spise det, kan jeg blive endnu mere glad og begejstret end hvis jeg havde lavet mad til en flok vegetarer til noget fællesspisning. 🙂

  Gode tanker fra Månebarnet

  Like

 11. Hey.. lavede den til en ellers ikke vegetarisk julefrokost – med stor success.. De ligner endda lidt alm. frikadeller (hvis det er vigtigt for nogen)..
  Har været vegetar siden april 09 nu, og er vild med din blog!
  tak tak tak

  Like

 12. Hej pøblen

  Tak skal du have! Det er rart at høre. 🙂

  Jo – altså jeg synes jo det er skønt når vegetarisk mad også er en succes hos kødspisere. Jeg lavede en gang noget rigtig lækkert vegetarisk “pasta med kødsauce” til skrub-af-mad til en halloween fest. Det lignede til forveksling den “ægte vare” og jeg tror endda ikke det gik op for nogle at det var vegetarisk. Men da følte jeg mig ret glad og stolt.

  God jul!
  Månebarnet/Luna

  Like

 13. Mmmmmm! Super gode 🙂
  Jeg puttede en dåse tomat-koncentrat i, og det var også super lækkert

  Stor ros til din blog Luna! Jeg bruger den tit som inspiration og morer mig over bl.a. dit levende sprog

  Like

 14. Pingback: Hvad kan du ikke leve uden?

 15. Tak for en lækker opskrift!

  Like

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s