Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Hyben/ingefær sirup

3 kommentarer


Ingredienser

 • Ca. 1 kg hyben
 • 5 dl. vand
 • Et stykke ingefær
 • 2 spsk. rørsukker
 • 1 spsk. muscovado sukker
 • ½ stang vanilje
 • 1 spsk. citronsaft
 • 1 knivspids salt

Fremgangsmåde

Alle hyben befris for blomst og kommes i en gryde. Vand hældes ved og de koges i ca. 15-20 min. Lad dem trække til de blive lidt køligere. Hæld derefter det hele over i en stof si. (Som man også bruger til at lave hyldebærsaft med) Alt skal med, og alt den gode tykke saft skal moses ud af pulpen. Det er nemmest at få det hele med hvis man tager stof sien af stativet og presset saften ud med hænderne. Når den sidste dråbe hybensaft er presset ud, skal saften koges ind sammen med sukker, vanilje, citronsaft, salt og ingefær. Vanilje stangen åbnes, kornene skæres fri og kommes i, og stangen koger også med. Ingefæren skæres blot i nogle mindre stykker. Begge dele kan ligge opbevaret nede i siruppen til den er spist op.

Det tager ca. ½ time at koge siruppen ind. Hold godt øje med den de sidste minutter så den ikke bliver for tyk. Den tykner nemlig også lidt når den er kølet af.

Spises på en varm sommerdag hen over en skål soja is med vanilje. Eller som herover – en skål jordbær sorbet!

Forfatter: Luna Krause

Mor, bonusmor, blogger på Månebarnet, madaktivist, ildsjæl, medstifter af Danmarks veganske forening ♡

3 thoughts on “Hyben/ingefær sirup

 1. Jeg fandt en lignende hyben-opskrift på http://www.alt-om-hyben.dk/hyben-opskrifter.htm – forskellen er blot, at denne hybenkompot også indeholder æbler og tørrede ferskener.

  Hyben opskrift.

  Kompot:

  Til 6 – 8 prs.

  Ingredienser:

  – 5-6 æbler
  – ½ kop hakkede og siede hyben uden kerner
  – 1/3 kop rosiner
  – ¼ unsulfured tørrede fersken skåret i terner (valgfrit)
  – ¼ tsk havsalt
  – 1/3 kop vand
  – ½ kop valnødder eller hasselnødder

  1) Vask, halvér og udkærn æblerne. Riv et æble og skær de resterende æbler i små stykker. Læg hyben, rosiner, evt. ferskner samt æbler i lag i en stor gryde, dækket med låg. Såsnart blandingen er i kog, lader du den simre ved lav varme uden at røre i 20-35 min. – eller indtil frugten er mør, men ikke grødagtig. Rør forsigtigt rundt. Hvis blandingen er suppeagtig, så lader du den simre uden låg indtil det meste af væsken er væk.

  2) Hæld kompotten ned i forskellige dessertskåle. Servér kompotten varm eller tempereret drysset med nødder.

  Like

 2. Det er også en ekstremt sund ret. Hyben ved vi alle har en antioxidant virkning. Ingefær er godt mod utroligt mange sygdomme og lidelser. Det siges, at ingefær er godt mod morgenkvalme, køresyge, forkølelse, kræft osv. Ifølge http://www.sundhedslex.dk/ingefaer.htm er årsagen til, at der konstaeres langt færre tilfælde af kræft i Indien, at ingefær ingefær indgår som en fast ingrediens i det indiske køkken. Udover ingefær er en beslægtet plante, nemlig gurkemeje kendt for at have lignende egenskaber. Gurkemeje bruges især til at give karryretter og ris den velkendte gulige farve. Derfor har gurkemeje en stor indflydelse på sundheden i Indien. Ifølge http://www.sundhedslex.dk/gurkemeje.htm bør gurkemeje og ingefær indgår i vores madlavning, så vi også i den vestlige verden kan minimere antallet af kræftsygdomme.

  Like

  • Jeg drikker rigtigt meget ingefær-te. For det første smager det skønt, og så har ingefær jo som bekendt en helbredende virkning på rigtigt mange lidelser. For nyligt læste jeg om ingefær og dens virkning på alverdens lidelser. Se evt. listen på http://www.sundhed-online.dk/ingefaer – jeg blev i hvert fald glad for at læse om ingefærs virkning, da jeg de sidste 20 år har drukket ingefær-te, hvor morgen. Jeg laver den ivrigt selv fra bunden.

   Like

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s