Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil

Frikadeller (grundopskrift)

5 kommentarer


Frikadeller (grundopskrift)

Jeg har eksperimentet meget med at bruge kikærtemel som base i frikadeller de sidste par måneder, og jeg har glædet mig til at dele denne opskrift med jer!

Disse dunser er ligeså nemme at stege som mine populære labre linse-lunser, men de er hurtigere at lave, glutenfrie, og så kan de varieres i en uendelighed, alt efter, hvad man lige har i køleskabet af grøntsager. Jeg skifter meget mellem at komme enten ærter, hakket persille, spinat, grønkål, tørret tang, ramsløg, broccoli eller andre grønne sager i sammen med løg og tomat, som jeg nærmest aldrig udelader, da løg understreger den velkendte frikadelle-dunse-smag, og tomat gør dunserne perfekt saftige.

Tænk rød, gul, grøn!

Frikadeller (grundopskrift)

Indimellem steger jeg finthakkede løg og svampe sammen, eller kommer en spsk. ribsgelé i for sødme (1 lille revet sødkartoffel kan med fordel tilsættes i stedet) samt et par spsk. gærflager i for et give dem endnu mere umami. Hvis du vælger ikke at stege svampene først er det en god idé at hakke dem fint og marinere dem inden de tilsættes farsen. Husk da blot ikke at tilsætte for mange andre våde ingredienser (såsom tomat) da svampene udgiver ret meget væske. (Ønsker du at forme farsen til bøffer kan du med fordel undlade ½ dl væske) Jeg tilsætter også jævnligt valnødder i mine kikærtedunser. De smager virkelig godt i, giver lidt crunch og så er de super sunde. Du kan også med fordel tilsætte en rest kartoffelmos, kogt ris, bulgur eller quinoa. Som sagt, dunserne kan varieres i det undelige, og kun fantasien sætter grænser!

Kikærtemelet giver dellerne en ‘ægget’ og ‘meaty’ smag, men de skal have et drys loppefrøskaller således, at konsistensen ikke bliver for kompakt og dunserne tørre. Både kikærtemel og loppefrøskaller kan købes i helt almindelige dagligvarebutikker. Har du en god blender der kan klare jobbet (jeg har selv en Vitamix) kan du endda lave dit  eget kikærtemel af tørrede kikærter. Det er super nemt og billigere end at købe det færdiglavet.

Hvis du ønsker nogle endnu mere ‘meaty’ dunser kan du tilsætte et par tsk. rasp eller hvedegluten/glutenmel til grundopskriften. Glutenmel kan købes i flere helsekoster og på nettet, men må ikke forveksles med meltyper med et højt indhold af gluten. Glutenmel er ren gluten, uden stivelse.

Ingredienser (10-12 stk.)

  • 2 dl kikærtemel
  • 2 dl koldt vand
  • 4 tsk. loppefrøskaller
  • *1 tomat i fine tern (eller andet rødt)
  • 1 finthakket løg
  • 1/4 tsk. karry
  • 1 knivspids cayennepeber
  • 1 knivspids røget paprika
  • ½ tsk. allehånde
  • 2 tsk. havsalt
  • 1 ½ dl frosne ærter (eller andet grønt)

*har du ingen tomater kan du sagtens erstatte noget (eller det hele) af vandet med hakket flået tomat.

Fremgangsmåde

Bland kikærtemel, krydderier, loppefrøskaller, salt og de finthakkede grøntsager i en skål. Tilsæt koldt vand og lad farsen hvile i 5 minutter. Steg derefter frikadellerne på begge sider ved middel varme. De skal kun vendes en enkelt gang, når de begynder at blive let faste, og har fået en sprød og gylden skorpe.

Frikadeller (grundopskrift)

Server frikadellerne til f.eks en kartoffelsalat, kom dem i pitabrød, eller brug dem kolde som pålæg.

5 thoughts on “Frikadeller (grundopskrift)

  1. Kære Luna, 1000 tak for lækre deller. Èn af mine helt store udfordringer i veganerlivet er deller til min dejlige datter og her ramte vi plet, aldrig før har hun spist 2 deller til aften. DET er stort 🙂

    Like

  2. Tak for opskriften. Mit første forsøg på vegetar frikadeller, og de blev bestemt gode.
    Er vild med at man lige kan få brugt lidt af de grøntsager man har. Foruden løg og tomater, så blev det til en blanding af brocolli, peberfrugt og spinat i dagens fars 🙂

    Like

    • Velbekomme! Det er også det jeg er helt vild med at man kan med de her frikadeller. Man kan skræddersy dem så de passer lige præcis til ens smagsløg. 🙂

      Like

  3. Hej Luna. På tide at jeg får takket dig for den lækreste og nemmeste veganske frikadelleopskrift på nettet. Jeg serverer dem mindst én gang om ugen. Laver dem nøjagtig efter opskriften. Hele familien og jeg selv bare ææææææælsker dem 😍

    Like

Skriv en kommentar!