Månebarnet – veganske opskrifter

(Inspiration til spiselige dyre- og klimavenlige løsninger!)

Grønkålschips

14 kommentarer


For et par uger siden faldt jeg over en opskrift på grønkålschips på Laura Millers hjemmeside Sidesadle Kitchen. Og da jeg nogle dage senere fandt en pose smukke, økologiske grønkål i en helsekost, var jeg slet ikke i tvivl om, hvilken grøn herlighed jeg ville forvandle dem til. Jeg ændrede blot den oprindelige opskrift en smule, og brugte sesamfrø i stedet for valnødder, og dadler i stedet for agavesirup. Jeg undlod derudover peber og cayenne, men prøv dig frem med dine egne yndlingskrydderier. Du kan godt undlade gærflagerne, men det giver chipsene en lækker “ostet” smag, som jeg ikke synes du skal snyde dig selv for.

Ingredienser

 • 80 g. frisk økologisk grønkål
 • ½ dl sesamfrø
 • ½ rød økologisk peberfrugt
 • 2 spsk. citronsaft
 • 2 dadler
 • 5 spsk. gærflager
 • 1 spsk. tamari eller sojasauce
 • 3 strøgne tsk.  havsalt

Fremgangsmåde

Tænd din ovn på 100 grader (alm ovn) og skyl de smukke, grønne blade i koldt vand i en sigte. Klip de “grenede” dele af dem så du kun har bladene tilbage, og lad dem tørre godt, f.eks på et rent viskestykke. (NB: De 80 g. grønkål er vægten efter du har klippet de grenede dele af) Blend derefter alle ingredienserne til marinaden og fordel den godt i grønkålsbladene. Det gør du aller bedst ved at bruge hænderne, så du er helt sikker på, at al den lækre marinade er fordelt på de krøllede blade. Fordel derefter bladene på en bageplade beklædt med bagepapir, og sørg for at ingen af dem rører eller overlapper hinanden. Sæt dem midt i ovnen og bag dem i ca. 1 time, hvorefter du vender dem og bager dem endnu 1 time. Spis dem som de er, anvend dem som tilbehør eller ovenpå retter der kalder på lidt ekstra kræs og knas!

Tilføjelse: Den lange bagetid ved den lidt lave temperatur skyldes, at chipsene forsøger at efterligne noget der er raw. I hvert fald noget, hvor grønkålen og næringsstofferne i dem behandles skånsomt. Du kan prøve dig frem og finde den fremgangsmåde du bedst kan lide, men jeg foretrækker selv denne langsomme, mere skånsomme metode.

Forfatter: Luna Krause

Mor, bonusmor, blogger på Månebarnet, madaktivist, medstifter af Danmarks veganske forening, og mentor i VeganerUdfordringen. Vær forandringen! ♡

14 thoughts on “Grønkålschips

 1. Hej Luna….

  De ser superlækre ud og he he, jeg tror også min kæreste vil reagere sådan første gang hvis jeg sagde at jeg ville lave kålchips:0)
  Men tror du at man kan bruge andet end kål f.eks jordskokker, sød kartoffel, rødbede?

  kh lena

  • Hej Lena

   Du kan sagtens forsøge dig med de nævnte rodfrugter, men jeg er ikke sikker på at resultatet bliver lige så sprødt. Lækkert skal det dog nok blive! Hvad med at prøve med æble også? Dog nok ikke med dressingen. 😉

 2. de var ikke lige det store hit hos mine forældre og jeg, men det er fordi vi synes at de er alt alt for stærke 🙂
  jeg vil dog gerne lave dem igen!
  Har du en idé til hvordan man skruer ned for smagen? 🙂

 3. Hej Luna.
  For det første er det en virkelig fin blog du har, og for det andet så er det en rigtig spændende opskrift, som jeg helt sikkert vil afprøve. Jeg vil lige høre, om du tror, at chipsene kan fryses bagefter, hvis de kommer i en bøtte? Jeg får nemlig besøg af nogle piger næste uge, som skal være mine forsøgskaniner, men jeg har ikke tid til at lave dem lige op til.
  Mvh. Malene

  • Hej Malene 🙂

   Jeg tror ikke det er en god idé at fryse dem. Jeg tror de bliver bløde af det. Mit bedste bud er at du gemmer dem i en lufttæt beholder, så skal de nok kunne holde sig til dine veninder kommer på besøg. 🙂

 4. Allerførst TAK for din hjemmeside Luna! Her en idé til rodfrugt chips. Rødbedechips er helt sikkert et hit 🙂 Jeg laver chipsene ved at skrælle skiverne med en almindelig kartoffelskræller (gerne en som ikke skræller for tyndt) så får chipsene en god tykkelse. Mariner dem med helt finthakket frisk ingefær, en smule chili, lidt salt/tamari og en lille smule olivenolie (eller en hvilken som helst krydderiblanding du kan lide). Læg dem på bagepapir i ovnen (ikke ovenpå hinanden) og rist dem langsomt ved omkring 100 grader til de “letter” fra bagepapiret – så er de færdige. De bedste hilsner fra, Anette

 5. Pingback: Go’ Aften Østjylland – og et opråb til myndighederne | Kærlighed & Kikærter

 6. Har lavet dem for første gang her til aften. Sparede på saltet – syntes dog alligevel de var temmelig stærke. Og så syntes jeg de blev uens sprøde – nogle blev helt sorte – andre var helt bløde. Men de der var fine – smagte bare godt ovenpå kartofler i fad. Mums 😉

 7. Pingback: Palmekålschips/grønkålschips med masser af smag

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s