Månebarnet

Veganske opskrifter, farverig madglæde & bæredygtig livsstil


Skriv en kommentar

Vegansk kylling i karry


Jeg er vokset op med masser af vegetarisk kost og elsker en god dhal. Men jeg er også vokset op med traditionel “dansk” kødglad mad, og selvom jeg ikke længere spiser dyr, er jeg stadig vild med traditionelle retter med kød. Kylling i karry får mig tilbage til 90’erne. Til min far og platte jokes om, at i morgen spiser vi bamse. De mange veganske muligheder gør det let og lækkert for mig at lave retter, som (stadig) er en del af min madkultur, og nu også mine børns. 

Der er flere forskellige slags veganske alternativer til kylling i butikkerne, og du kan bruge den du foretrækker, eller anvende strimlede og ristede østershatte, som også er et godt alternativ til kylling. 

Ingredienser (til 4 personer)

 • 1 pakke (200 g.) vegansk kylling eller østershatte
 • 2 løg i strimler
 • 2 dåser kokosmælk
 • 1 dåse babymajs 
 • 2 spsk rød karrypasta
 • 2 spsk karry
 • 1 bouillonterning
 • 1 spsk citronsaft
 • 35 g. majsstivelse + 3 spsk vand
 • 1 tsk sukker
 • 1 tsk salt 
 • Evt. chili 

Fremgangsmåde

 1. Rist de strimlede løg af i lidt olie.
 2. Tilsæt rød karrypasta og alm karry.
 3. Kom derefter din plantebaseret kylling i gryden samt babymajs.
 4. Tilsæt kokosmælk og de øvrige krydderier. 
 5. Lad retten småkoge et par minutter og tilsæt derefter en jævning af majsstivelse og vand. 

Servér straks med fuldkornsris og en god salat til. 

Vegansk kylling i karry


Skriv en kommentar

TunFRIsalat


TunFRIsalat

I dag er det 15 år siden jeg blev vegetar. 3 år senere tog jeg også skridtet og blev veganer, men fisk var det sidste dyr jeg spiste, og jeg har derfor været i køkkenet for at kreere en velkendt klassiker, tunsalaten, men gjort den fiskeFRI. Jeg har leget med en kombination af tofu og artiskok, hvilket fungerer fremragende til at give tunFRIsalaten en kødfuld, trevlet og autentisk konsistens.  Derudover har jeg tilsat finthakket rødløg, fed mayo, masser af dild, samt tørret tang for that seafood flavor. 

Nej, det smager ikke 100 % som tunsalat, men det nærmer sig SAFTsuseme, og jeg synes faktisk at TunFRIsalat smager bedre. Se også mine andre opskrifter på fiskeFRIT pålæg.

Ingredienser (4-5 personer)

 • 200 g. røget tofu
 • 150 g. artiskokhjerter
 • 100 g. vegansk mayonnaise 
 • 50 g. neutral sojayoghurt 
 • 1/2 finthakket rødløg
 • 2 tsk tørret dild
 • 1 tsk. nori tang (drys)
 • Smag til med salt og peber

Fremgangsmåde 

 1. Blend tofu fint i en foodprocessor. Tilsæt artiskokker, og blend dem så de stadig har lidt trevlet struktur. Tilsæt evt. også lidt af olien fra artiskokkerne.
 2. Kom de blendede ingredienser i en skål og tilsæt derefter vegansk mayonnaise (jeg har brugt Hellmann’s vegan mayo), neutral sojayoghurt, finthakket rødløg samt krydderier. 
 3. Smag tunFRIsalaten til med salt og peber, og opbevar den på køl i en lufttæt beholder i 5-6 dage. 

Pålægssalaten er ideel til både påske- eller julefrokosten, picnics, til højtbelagt smørebrød,
eller til børnenes madpakke.

TunFRIsalat


Skriv en kommentar

Produktanmeldelse – Relevant


Veganske og bæredygtige produkter fra Relevant

For et par år siden testede og anmeldte jeg en deodorant her på bloggen, det allerførste produkt fra danskproducerede Relevant. Jeg har været enormt glad for den. Ikke kun fordi er den er meget effektiv, vegansk og cruelty-free samt aluminium- og parfumefri. Men emballagen den er lavet af består også af genanvendt materiale fra gamle fiskenet, vandflasker og husholdningsplast, hvilket jeg synes er et enormt godt og vigtigt skridt for producenter at tage.

Siden jeg skrev det første indlæg har Relevant imidlertid udvidet deres sortiment med en række nye spændende produkter, som jeg nu også har fået mulighed for at teste og anmelde. Serien er fortsat 100 % vegansk og med samme bæredygtige koncept ift. genanvendt plastik.

Jeg har gennem de sidste 3 måneder testet fire af deres nye produkter. En lækker serie med mild duft af citrus og agurk (hele serien fås også uden parfume), bestående af en deodorant, en håndcreme, en body wash og en body lotion.

Lidt om Keratosis Pilaris


Jeg har især været glad for de to produkter til kroppen, da jeg siden jeg var helt ung (og ligesom ca. til 20 % af befolkningen) har Keratosis Pilaris, som er en overproduktion af keratin der forårsager tilstopning af hårsækkene. I mit tilfælde viser det sig som knopper og rødme på overarmene, hvilket jeg tidligere har været rigtig ked af og selvbevidst omkring det, men som jeg gennem årene har lært at acceptere. Jeg har læst rigtig meget op omkring Keratosis Pilaris, hvorvidt det kan behandles (og det kan det til dels), og jeg har erfaret hvad der forværrer og ikke mindst forbedrer tilstanden. At skrubbe huden er f.eks. et ret udbredt råd, men for mig har det været direkte skadeligt, og har kun forværret tilstanden. Jeg har derudover læst mig til, erfaret og erkendt, at alverdens lovende cremer ikke kan fjerne knopperne eller Keratosis Pilaris som forårsager dem. Men det anbefales, og det er også min erfaring, at en rigtig god og fed fugtighedscreme der trænger let ind i huden er super vigtig, især lige efter badet, og at huden kan blive rigtig pæn med den rette behandling.

Test & anmeldelse af produkter

Ocean Plastic Deodorant – Citrus & Cucumber

Ligesom sin forgænger viser denne deodorant sig enormt effektiv (også i forbindelse med hård træning), og efterlader ingen skjolder på tøjet. Den indeholder i modsætning til den første deodorant jeg testede kun 39 % genanvendt plastik, i modsætning til 75 %. Derudover er den ikke parfumefri, men har en svag duft af citrus og agurk, som jeg rigtig godt kan lide.

Jeg vil her nævne, at jeg er ret følsom overfor parfume, og jeg kan reagere med alt lige fra hovedpine til irritation i svælget af visse former for parfume. Men jeg har ikke oplevet nogen form for irritation, heller ikke af huden, efter brug af denne deodorant. Tværtimod er den så mild, at jeg kan anvende den i stedet for barberskum når jeg barberer mig under armene.

Dette er efter min mening et rigtig godt og veludviklet produkt, som jeg varmt kan anbefale. Deodoranten er drøj i brug. Ved daglig brug varede min forrige deodorant fra Relevant i 9 måneder, hvilket jeg også regner med at denne gør, og det er jeg meget tilfreds med ift. prisen.

Deodoranten koster 115,- og kan købes her.

Jeg giver dette produkt 4 ud af fem stjerner, og den har mistet en stjerne alene af dén grund, at emballagen indeholder en mindre mængde genanvendt plastik. (Den originale er dog ikke udgået, og kan købes her.)

Rating: 4 out of 5.


Soft Repairing Hand Cream – Citrus & Cucumber

Dette produkt har jeg fået mest glæde af nu, hvor det er blevet efterår og vejret er skiftet. Det er i den grad blevet de tørre hænders tid, og jeg har personligt en tendens til at få virkelig tørre og røde hænder, fordi jeg ofte vasker hænder i forbindelse med madlavning og opvask. Det kan til tider give mig så tør hud, at den sprækker og bliver smertefuld.

Dette har imidlertid ikke haft problemer med efter brug af denne håndcreme. Den trænger hurtigt ind i huden og tilføjer rigtig meget fugt, uden at fedte. Dette er vigtigt for mig, da jeg i løbet af dagen ikke kun er meget aktiv i køkkenet med at udvikle nye opskrifter, men også sidder og skriver her på bloggen.

Håndcremen er praktisk at have med på farten i tasken. Den koster 135,- og kan købes her.

Et rigtig godt produkt som jeg giver 3 ½ ud af 5 stjerner.

Rating: 3.5 out of 5.


Gentle Cleansing Body Wash – Citrus & Cucumber

Jeg vil blankt indrømme, at jeg havde den laveste forventning til dette produkt. Men jeg er virkelig blevet positivt overrasket, og det er nu én af mine absolut favoritprodukter i serien. Min erfaring med forskellige former for body wash gennem årene er, at de har været enten unødvendige (ikke har haft nogen effekt), eller direkte har udtørret huden, hvilket kun forværrer tilstanden af Keratosis Pilaris.

Dette er til gengæld ikke tilfældet med denne body wash, som er sulfatfri, tilføjer rigtig meget fugt, og efterlader huden super blød. Jeg bruger den når jeg barberer ben i badet, og indimellem på kroppen i kombination med en pimpsten (dog ikke på mine overarme), hvilket jeg finder efterlader huden endnu blødere.

Body washen koster 125,- og kan købes her.

Jeg er blevet virkelig glad for dette produkt i min plejerutine, og giver det 5 ud af 5 stjerner.

Rating: 5 out of 5.


Deep Moisturizing – Body Lotion

Af alle fem produkter er dette min top favorit. Jeg bruger den efter badet og gerne i kombination med føromtalte body wash. Denne bodylotion er meget fed og lækker, men trænger hurtigt ind i huden (indeholder niacinamid, inulin og ceramider), og efterlader den meget fugtet, hvilket som nævnt er vigtigt ift. Keratosis Pilaris.

Jeg bruger den også gerne cremen om aftenen inden sengetid. Som resultat ser mine overarme virkelig pæne ud efter brug af den, de har næsten ingen rødme, og jeg er meget tilfreds.

Denne deep moisturizing lotion koster 215,- og kan købes her.

Ligesom bodywashen er dette produkt blevet en vigtig del af min plejerutine, og jeg giver det 5 ud af 5 stjerner.

Rating: 5 out of 5.


(Bemærk at siden indeholder affiliate links, læs mere her.)


2 kommentarer

Syltet gul zucchini


Syltet gul zucchini

Dette tilbehør er super nemt og hurtigt at lave. Jeg har her haft min søn på 10 år med i køkkenet, som strimlede zucchinien på vores hånddrevne spiralizer, mens jeg forberedte marinaden til at hælde over. Har du ikke en spiralizer kan en helt almindelig kartoffelskræller bruges i stedet, eller zucchinien kan skæres i andre former med en kniv. Du kan selvfølgelig sagtens bruge almindelig grøn zucchini, men jeg synes altså gul zucchini er helt fantastisk til formålet.

Ingredienser

 • 1 gul zucchini
 • 2 dl sukker
 • 2 dl eddike
 • 1 dl vand
 • 1 tsk salt

Fremgangsmåde

 1. Skær eller strimmel din zucchini og kom den i en beholder, gerne af glas.
 2. Kom ingredienserne til marinaden i en gryde og varm det til sukkeret er smeltet.
 3. Hæld den varme marinade over zucchinien og pres den ned med en gaffel. Lad den stå uden låg til den er kølet let af.
 4. Sæt den derfor på køl (med låg) til den skal bruges. Den kan sagtens bruges den samme dag som du har lavet den, men den holder sig også fint på køl i op til flere uger.

Syltet gul zucchini er helt perfekt til madpakken, som smuk garniture til frokostbordet, eller som tilbehør til salater og lune retter.


Skriv en kommentar

Madpandekager med soltørret tomat & oliven


Madpandekager med soltørret tomat & oliven

Disse madpandekager er saftige, sprøde og perfekte som tilbehør eller til at komme i madpakken. Da de indeholder kikærtemel mætter de rigtig godt, og så er de rige på umami fra oliven og soltørret tomat. De kan selvfølgelig også bruges som hovedmåltid med fyld af f.eks. spinat og vegansk ost. Du kan sagtens erstatte grøntsagerne med hvad du nu lige har, og pandekagerne er derfor helt perfekte til tøm-køleskabet dage, hvor f.eks. de sidste to kartofler i en pose, 1/2 tomat, et ensomt løg og et slattent stykke zucchini ender med at blive til et sandt festmåltid.

Ingredienser (til 4-5 stk.)

 • 2 dl hvedemel
 • 1 dl kikærtemel
 • 4 dl vand
 • 10 finthakkede grønne oliven
 • 5 finthakkede soltørrede tomater
 • 1 fed hvidløg i tynde skiver
 • 1 lille håndfuld finthakket rucola
 • 1/2 tsk bagepulver
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk sukker

Fremgangsmåde

 1. Bland hvedemel og kikærtemel i en skål og tilsæt vand.
 2. Tilsæt derefter bagepulver, salt og sukker samt de finthakkede oliven, soltørrede tomater og hvidløg.
 3. Steg pandekagerne ved middel varme til de er sprøde og gyldne.

Server madpandekagerne med f.eks en tomatsauce, eller kogte kartoffeltern vendt i olie og citron samt et drys forårsløg og neutral sojayoghurt.


Skriv en kommentar

Tofu-frikadeller med rosenkål & lilla spidskål


Tofu-frikadeller med rosenkål & lilla spidskål

Dette er min kærestes absolut yndlingsfrikadeller, og alle der har smagt dem har spurgt efter en opskrift. Den kommer selvfølgelig her. Glæd jer! Disse veganske frikadeller er nemme at stege, mættende, glutenfrie, umami-rige, og bare helt perfekte til både højtider og hverdage. (Find i øvrigt mange flere opskrifter på veganske frikadeller her.)

Ingredienser (til 12 stk)

 • 100 g. rosenkål
 • 100 g. broccoli
 • 50 g. lilla snittet spidskål
 • 200 g. røget tofu
 • 2 spsk sojasauce
 • 1 dl kikærtemel
 • 1 1/2 dl koldt vand
 • 3 tsk loppefrøskaller
 • 1 spsk ribsgelé
 • 1/4 tsk cayennepeber
 • 1/2 tsk røget paprika
 • 2 tsk salt

Fremgangsmåde

 1. Halver rosenkål og hæld kogende vand over dem. Lad dem stå tildækket i 15-20 minutter.

 2. Steg derefter rosenkål, snittet lilla spidskål og broccoli i buketter på en god varm pande i lidt olie. Sørg for grøntsagerne får en god karamellisering (den såkaldte maillard-reaktion), og tilsæt først sojasaucen til sidst. Lad grøntsagerne køle af, og hak dem derefter fint.

 3. Rør loppefrøskaller i 1 ½ dl koldt vand og sæt blandingen til side.

 4. Smuldr tofuen i en skål, og tilsæt kikærtemel, ribsgelé, krydderier og de stegte og hakkede grøntsager. Tilsæt også blandingen med loppefrøskaller, og rør det hele godt sammen.

 5. Form 12 runde frikadeller og læg dem på et skærebræt. For at farsen ikke klistrer for meget til hænderne kan det hjælpe at dyppe dem i vand mellem hver frikadelle.

 6. Steg frikadellerne på en god varm pande til de er faste og mørkebrune.

Kan serveres straks, men de er også super gode kolde som pålæg.


Søger du mere inspiration til veganske opskrifter?

Jeg er aktiv på Instagram, hvor jeg også deler masser af idéer og opskrifter
på velsmagende klimamad og farverig madglæde.


Skriv en kommentar

Flydende æggeblomme (vegansk)


Jeg elsker at udvikle nye og spændende veganske retter, som kan erstatte de velkendte animalske, og som derved er gode for både sundheden, dyrene og klimaet. I dén forbindelse har jeg gennem længere tid eksperimenteret med at lave en lækker umami-rig dyppelse, som smager og har konsistens ligesom flydende æggeblomme, men som er 100 % plantebaseret. For mig har det været en nostalgisk ret at genskabe. Det er smagen af barndom, morgenhygge i weekenden, og lugten i min mormors køkken. Den kan portionsanrettes i små æggebægere, hvilket jeg personligt er ret begejstret over, da jeg ofte falder over nogle særligt fine og unikke af slagsen som genbrugsfund. Men indtil nu har jeg ikke fundet noget formål til dem.

Flydende vegansk æggeblomme er nemt at lave og indeholder kun 7 ingredienser. Nogle af dem er specialprodukter som I måske ikke lige har stående, men som I efterfølgende vil kunne finde andre spændende formål til ved at følge min blog. Jeg bruger f.eks. sort salt i min ÆggeFRIsalat og i min Mirakelmayo, og gærflager bruger jeg i en lang række opskrifter, f.eks. i mine tofufrikadeller og Parmevegan.

Tomatjuice
Tilføjer både umami og giver en smuk orange farve, når den kombineres med de øvrige ingredienser. Find den i juiceafdelingen i almindelige supermarkeder.

Smagsneutral olie
Da æggeblommer er rige på fedt (ca. 27 g.), bidrager olie med dén fedme som retten har brug for, for at give en autentisk ægge-oplevelse. Jeg bruger raps- eller solsikkeolie.

Majsstivelse
En meget smagsneutral stivelse, som tillader smagsgiverne at komme i spil, og tykner den flydende veganske æggeblomme.

Gærflager
Denne ingrediens tilføjer umami og fedme. Gærflager kan købes over nettet, i helsekostbutikker, i Føtex og Matas.

Kala namak/sort salt
Dette er smagen af æg, og er derfor en meget vigtig ingrediens. Læs mere om kala namak i denne guide.

Gurkemeje
Giver den veganske flydende æg den smukke gule farve.

Ingredienser

 • 125 ml vand
 • 125 ml tomatjuice
 • 2 spsk. smagsneutral olie
 • 1 spsk. majsstivelse + 1 tsk.
 • 2 tsk. gærflager
 • 1/2 tsk. kala namak/sort salt
 • 1/4 tsk. gurkemeje

Fremgangsmåde

 1. Tørrist gurkemejen. Dette gør den mindre bitter, og får den gule farve til at blive endnu kraftigere.
 2. Mål alle ingredienser af undtaget kala namak/sort salt, og kom dem i en lille gryde.
 3. Tilsæt den tørristede gurkemeje.
 4. Giv blandingen et opkog ved middelvarme, indtil den tykner. Jo mere den opvarmes, des tykkere bliver den. Den tykner også let ved afkøling, så det er et spørgsmål om smag og behag, hvor længe du koger den, og hvor tyk du ønsker den.
 5. Kala namak/sort salt tilsættes først lige inden servering, da æggesmagen forsvinder under opvarmning. Har du en rest og ønsker du at opvarme den, kan det derfor være en fordel at tilsætte et ekstra nip sort salt.

Server den flydende veganske æggeblomme til morgenmad med ristet toastbrød, eller en klassisk brunch med pandekager, yoghurt og frugt, baked beans, veggie bacon og stegte veganske pølser, champignon og råstegte kartofler.