Månebarnet – veganske opskrifter

(Klima-venlig mad, guides, information og inspiration!)

Inspiration til vegansk pålæg


De traditionelle produkter såsom hamburgerryg, spegepølse, ost og leverpostej er hvad mange danskere forbinder med “pålæg”. Det kan derfor godt føles en smule uoverskueligt når man som veganer skal til at ændre disse, måske livslange, pålægsvaner. Men ligesom med alle andre vaner kræver det blot lidt tid at ændre på dem. Men hvis du tror du skal til at nøjes med at spise rugbrød med skrabet margarine, må du tro om igen. Vegansk pålæg kan præcis det samme som det animalske, ift. at bidrage  med smag, konsistens, mæthed og tilfredsstillelse. Brug din fantasi, og inviter din mad til fest ved hvert måltid, og brug denne guide til inspiration. (Se også alle mine opskrifter på pålæg)

Bønnespread
Er både et billigt, mættende og lækkert smørepålæg. Prøv dig frem med forskellige typer bønner såsom butterbeans, kidney bønner, black eye bønner, eller pintobønner. Du kan også bruge bønner fra dåse, hvis det skal gå hurtigt.

Fredsfisk
Består af paneret pastinak og det er fantastisk som pålæg. Gem f.eks et par fra aftensmaden aftenen før, hvis du kan, og spis dem kolde på rugbrød med remoulade og alt dit yndlingspynt.

Kafkas Kærlighed
Vegansk karrysild! Ja, det kan man. Det er lavet af marineret aubergine og smager fantastisk.

MakrelFRIsalat
Eller i hvert fald noget der ligner lidt. Salaten er baseret på røde linser og indeholder derudover alle de lækre ingredienser og krydderier som jeg kom i en makrelsalat inden jeg blev vegetar.

Quinoasalat
I sennep/dild dressing med løg og syltede agurker. Super lækkert og sundt pålæg der er perfekt til både til hverdag eller den særlige frokost, hvor det skal være ekstra festligt.

ÆggeFRIsalat
Lavet på tofu med alle de traditionelle ingredienser der gør en æggesalat, eller “ikke-salat” som jeg kalder den, til hvad den er.

Mayonnaise
Uden æg og mælk kan købes i helsekostforretninger. Få din lokale helsekost til at bestille den hjem, hvis de ikke har den, eller lav den selv! Spises på brød med kartoffel eller kikærtedeller, eller som dressing i en vegansk burger.

Ærtespread
Er super hurtig at lave, og så er den smuk, sund og lækker! Spis den på rugbrød, som dip til gnavegrønt eller som fyld i pitabrød.

Oliventapenade
Kan købes på glas mange steder (vær dog opmærksom på at nogle oliventapenader indeholder ansjoser), den bedste tapenade er hjemmelavet. Spis den som den er på brød eller under pålæg som f.eks kartoffel eller tomatskiver.

Hummus
Laves på kogte og blendede kikærter tilsæt olivenolie, citronsaft, hvidløg og tahin. Det spises traditionelt som tilbehør sammen med brød om aftenen, men man kan også bruges det som smørepålæg til madpakken.

Nøddepostej
Er et hit som pålæg! Dette er min egen opskrift og jeg plejer at kalde den for “Verdens Bedste Nøddepostej.” Jeg laver den altid med det formål at bruge den som kold tilbehør til aftensmaden eller som koldt pålæg.

Avokadosalat
Er sundt og nemt at bruge som pålæg. Avocado er en fed frugt, men den indeholder det sunde fedt. Når avokadoen er mørk i skrællen, giver let efter for tryk og hullet er grønt når du piller den lille dut af, er den moden til at spise.

Tzatziki
Kan med fordel bruges som smørepålæg. Prøv også at brug frisk revet rødbede i stedet for agurk. Farven bliver virkelig flot, og rødbede mætter bedre end agurk.

Frikadeller
Fra aftenen før er et nemt og billigt pålæg – og så mætter det godt! Du kan sagtens lave en stor portion og fryse ned, og tage op efterhånden som du har brug for dem.

Stegt tofu
Brug dem kolde eller varme, som de er, eller ovenpå din favorit spread.

Sandwichcreme
Fra Nutana

Sandwich spread
Fra Urtekram er baseret på solsikkekerne og krydderier. Smørepålægget kan fås med følgende smagsvarianter:

 

Streich
Er et tysk smørepålæg af mærket “Zwergenwiese“. (Økologisk og biodynamisk) Det kan fås i rigtig mange helsekostbutikker landet over, og er baseret på solsikkekerner, solsikkeolie og masser af krydderier til at give smag. Produktet fås i rigtig mange forskellige varianter.

Levepostej
Det kalder vi det veganske smørepålæg med champignon eller løg som kan købes i helsekostbutikker på tube fra Tartex. Det smager nemlig rigtig meget som leverpostej, men som en dyrevenlig variation skal den selvfølgelig hedde “levepostej”. Pålægget er vildt praktisk hvis man skal have den med i tasken, f.eks på vandreture, skovture eller festivaller.

Nuttolene
Er lavet af jordnødder, vand og salt og købes på dåse fra Nutana. Den kan skæres i skiver (med en osteskærer bliver skiverne tynde) og bruges direkte som den er eller ristes på panden med lidt salt.

Cavi•Art
Er vegetabilsk kaviar, lavet på tang. Smager fantastisk på en kartoffelmad eller på Fredsfisk. (Vær opmærksom på, at de små røde indeholder e-120, og derfor ikke er veganske.)

Peanutbutter
Eller jordnøddesmør, smager dejligt sammen med marmelade eller bananskiver på brød.

Tahin
Eller “sesampasta” minder lidt om peanutbutter/jordnøddesmør i konsistens. Den kan bruges som den er som pålæg på brød, eller som en vigtig ingrediens i hummus. På ristet rugbrød sammen eller under et par skriver banan smager tahin fantastisk!

Remulade
Kan købes vegansk i Føtex eller Salling (Århus og Ålborg) under navnet “Piccalilly” af mærket Cervera. Den er uden mærkelige e-numre og smager fantastisk på rugbrød under et par skiver Nuttolene, kartoffelskiver eller ovenpå et stykke knækbrød med Tartex. Den kan blandes op med lidt sojayoghurt eller vegansk mayonnaise, men den smager også rigtig godt præcis som den er!

Guacamole
Røres hurtigt sammen af moden avocado, lime eller citronsaft, hvidløg, naturel sojayoghurt, salt og peber – bruges som den er eller sammen med veggie-deller, agurk eller rød peberfrugt!

Pesto
Kan laves både nemt og billigt selv med f.eks basilikum, rucola, ramsløg eller persille. Men den røde og grønne pesto fra Urtekram er begge veganske og er super lækre på brød alene eller med f.eks skiveskåret agurk

Frisk frugt
Såsom banan, kiwi, melon, mango, jordbær og pære er både sundt pålæg og smager dejligt på ristet brød. Prøv evt. også at mose en banan og bland den med lidt sirup, kanel, nogle nødder, lidt tahin eller ristede sesamfrø, og brug det som smørepålæg.

Frugtpålæg
Mætter godt og og indeholder mange fibre. Det kan købes over alt, men man kan selvfølgelig også lave sin egen frugtpålæg af f.eks figner, dadler, svesker, abrikoser, rosiner, blendede nødder eller kokosmel.

Kartoffel
Er fremragende som pålæg, og meget undervurderet som pålæg efter min mening. Kog en stor portion kartofler og opbevar dem i en lufttæt boks. Lige til at tage ud og skære i skiver. De kan holde sig 3-4 dage i køleskabet.

Aubergine
Kan skæres i skiver, marineres i olivenolie, sojasauce, lidt revet hvidløg og bages i ovnen. Brug skiverne som pålæg på f.eks ristet rugbrød, som fyld i pitabrød, ruller eller burgere sammen med noget grønt og noget sprødt.

7 thoughts on “Inspiration til vegansk pålæg

 1. http://tollmeyer.wordpress.com/2012/07/10/hjemmelavet-sandwich-spread-med-tomat-og-rosmarin/

  Opskrift på hjemmelavet sandwich spread – Så slipper man billigere end ellers (;
  Super fin liste med mange alternativer. Folk spørger mig altid om, hvad jeg spiser, når jeg nu ikke får kød mm. ‘Mad’ plejer jeg bare at sige. Jeg glemmer, de lever i en lidt anden madverden end jeg selv gør og tænker derfor ikke på, hvad det egentlig er for noget pålæg o.a. jeg får smurt på brød.

  • Tak for inspiration! Det ser bare lækkert ud. 😀 Ja, man kan blive helt overrasket over sådan en spørgsmål når man selv er blevet vant til at spise anderledes og ikke tænker over det i dagligdagen.

 2. Du er simpelthen fantastisk. Bare lige et kompliment fra en “nystartet” veganer, der inden din blog har levet lidt for ensformigt for at undgå animalske produkter. Hele din side er jo nærmest en stor guide til en hverdag uden bøvl med at undgå tingene! Hold da op, det er dejligt. OG let at gå til, tak 🙂

 3. Hej Luna,
  Jeg vil blot lige skrive et kæmpe TAK! Min søn på 20 mdr. skal fremover leve af vegansk kost grundet allergi og astma, og din blog har bare været en kæmpe hjælp til at komme i gang. Så tak for det!
  KH Ida

 4. Skøn blog og super inspirerende når man, som jeg, af helbredsmæssige årsager må begive mig ud i det kødfrie køkken….
  TAK for din meget overskuelige måde at opbygge bloggen på og det er så dejligt med dine lister 🙂

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s