Månebarnet – veganske opskrifter

(Inspiration til spiselige dyre- og klima-venlige løsninger!)

Stor guide til en vegansk jul – anno 2019

13 kommentarer


De fleste elsker og værdsætter de velkendte dufte og smage juleaften, og der er noget helt særligt over denne årlige tradition. Ofte er den forbundet med et helt livs minder. Knyttet til bestemte steder og mennesker. Vores traditioner holder os forbundet til dét der var, i en foranderlig tilværelse. Nye mennesker kommer til, andre forsvinder. Og vi som mennesker forandrer os. Så det føles trygt og rart at holde fast i noget der er velkendt.

Det er derfor meget forståeligt, at mennesker der (hvad end det f.eks skyldes egen sundhed, dyreetik eller klimahensyn) har truffet valget ikke at spise animalsk, så småt begynder at gøre sig overvejelser vedrørende julemaden, allerede i juli.

Men det er heldigvis intet problem at lave vegansk julemad der ser ud og smager næsten som det plejer, med en vegetabilsk makeover! Herunder har jeg udvalgt en perlerække af de aller lækreste opskrifter, fra min egen og nogle af de mange andre veganske madblogs. Der er opskrifter på sødt knas som du kan nyde hele julen, på traditionel julemad i grønne klæder, og så kommer jeg med forslag til et STORslået vegansk smørrebrødsbord, som kan bruges til julens mange frokoster og i dagene efter jul.

 

Hovedretter

Nøddepostejen her fra Månebarnet er super lækker sammen med det salte, søde og syrlige tilbehør, og for mig er den lige så traditionel som and og flæskesteg var inden jeg blev veganer. Prøv også en himmelsk nøddesteg der eksploderer med smag, en sprød “Smæskesteg”, SeitAND eller hvad med noget mindre traditionelt, såsom butterdejspakker. Min familie og jeg skal igen i år have Morsbrød, som er PlantePushernes veganske svar på farsbrød.

 

 

 

Tilbehør

♡ Brunede kartofler
Jule rødkål (Færdigkøbt rødkål indeholder sjældent men kan indeholde andefedt)
♡ Tyttebærmarmelade, ribsgele eller tranebærsauce (med pektin)
♡ Kogte hvide kartofler

smc3a6skesvc3a6r3
(Tilbehør til julemiddagen – Smæskesvær fra Kærlighed & Kikærter)

 

Sauce

 


Dessert

 

Til dessert hører sig selvfølgelig en god omgang ris a la’ mande med lun kirsebærsauce, eller, hvis du er frisk på en mere utraditionel risalamande, kan du prøve en anderledes men lige så lækker Risalamisú.

 

Sprøde julesalater

 

Søde lækkerier til juledagene

Noget til den søde tand, noget til den sunde(ere) tand. Noget blødt, noget sprødt. …og det hele er selvfølgelig, 100 % vegansk.

 

 

 

 

 

Se også denne oversigt over vegansk juleslik fra bloggen Hverdagsmirakler, eller køb dit veganske guf online på den danske webshop Vegan & Snacks.

 

Den veganske julefrokost er højtbelagt!

Mange julefrokoster foregår således, at alle tager en ret eller to med. Vil man som veganer være helt sikker på at der vil være tilpas mange retter man kan springe ud i, er det en god idé at tage 2-3 eller måske 3-4 forskellige retter eller tilbehør med.

Det kan også være du er vært for en julefrokost og har lyst til at overraske hele familien/vennerne/kollegaerne med et overdådig bord bestående af højbelagt vegansk smørrebrød? Dette giver en god lejlighed til at overraske og imponere venner eller nye bekendte med hvor lækkert vegansk mad kan være. Henriette fra Grøn, Sund & Lækker har samlet en masse af inspiration til “grøntbelagt smørebrød” og som du kan se på min kilometer lange liste med forslag, er der masser af muligheder for at lave fantastiske veganske madder eller smørrebrød,  som kan komme til at ligne og smage det helt traditionelle, næsten på en prik. Jeg har f.eks både opskrifter på makrelsalat, hønsesalat og meget andet – alt sammen 100 % vegetabilsk!

FiskeFRI

 

 

 

Bortfløjet fugl

 

Levepostejer

 

 

IMG_5169Serveres f.eks med et par skiver Lækon ovenpå.

 

Frikadeller

 

Friskefrikadeller 1

Smørbart
Kold quinoasalat i sennep/dild dressing
♡ Rucolapesto
♡ Hummus
♡ Grønkålspesto
♡ Vegansk mayonaisse
♡ Oliventapanade
♡ Ærte/tahin spread
Hjemmelavet smørreost
Hjemmelavet plantesmør

IMG_3975-1024x683
♡ Piccalilly fra Cervera (Føtex)
♡ Ravigotte fra Cervera (Føtex)
♡ Persillepesto
♡ Basilikumpesto
♡ Tomattapanade
♡ Dijonsennep

Vegansk julefrokost!

Vegansk-smørrebrød_julefrokost_001

Glem endelig ikke det røde, sprøde, sure, salte og GRØNNE når du dækker op til et højtbelagt smørebrød. Det er denne vigtige del, der gør maden en “tand” sundere, og som sørger for at give dig en lettere fornemmelse i kroppen, når et ellers lidt tungt måltid er slut. Herover har Vanløse Blues et smukt bud på vegansk smørrebrød med masser af pynt.

Cavi-Art(Caviart – vegetabilsk kaviar baseret på tang)

♡ Facon – vegansk bacon (kan også laves fedtfri)
♡ Langtidsbagte cherrytomater med vanilje
Råsyltet rødløg (et must-have til enhver julefrokost!)
♡ Citrontwistere
♡ Agurkespringere
♡ Tomatskiver
♡ Cherrytomater
♡ Radiser i fine skiver
♡ Rå champignon i skiver
♡ Ristede champignon i skiver
♡ Lucernespirer
♡ Bønnespirer
♡ Friske salatblade f.eks krølsalat
♡ Babyspinat
♡ Rucola
♡ Persille
♡ Purløg
♡ Frisk dild
♡ Karse
♡ Revet peberrod
♡ Letstegte grønne asparges
♡ Hvide asparges fra dåse
♡ Peberfrugt i ringe
♡ Bladselleri
♡ Løgringe
♡ Ristede løg
♡ Rødkål
♡ Asier
♡ Syltede rødbeder
♡ Syltede agurker
♡ Cornichoner
♡ Kapers

På det overdådige smørrebrødsbord kan du også kaste dig ud i at lave disse fantastiske, dekorative og spiselige tomatjulemænd fra PlantePusherne.

0x500

Har du ikke fået nok inspiration og opskrifter til din 100 % plantebaserede jul, har Ditte Gad Olsen (bag bloggen Vegansk For Alle) skrevet kogebogen ‘Vegansk til højtider og fest‘.

“Bogen gennemgår festdage som påske, jul og fødselsdage og viser læseren, hvordan man kan skabe himmelske veganske retter. Opskrifterne varierer i sværhedsgrad og demonstrerer, hvor spændende og velsmagende det veganske køkken kan være. Ditte Gad Olsen tager udgangspunkt i planterigets lækre råvarer og fylder bogen ud med personlige anekdoter og tips.”

 

 

Med ønsket om en smagfuld, samt dyre- og klimavenlig jul 2019 ♡

 

Forfatter: Luna Krause

Mor, bonusmor, blogger på Månebarnet, madaktivist, medstifter af Danmarks veganske forening, og mentor i VeganerUdfordringen. Vær forandringen! ♡

13 thoughts on “Stor guide til en vegansk jul – anno 2019

 1. Tak for et inspirerende indlæg 🙂 Vil du røbe noget om, hvad du selv skal spise juleaften?

  • Velbekomme!
   …og selv tak! Jeg skal sørge for at holde øje med din blog såfremt du poster flere spændende opskrifter til inspiration – som jeg kan tilføje. 🙂

   Jeg har endnu ikke besluttet mig for hvad jeg skal have at spise juleaften. I år har jeg, for første gang, en kæreste som også spiser vegansk sammen med mig, så jeg glæder mig til at skulle planlægge menuen sammen med ham. (Vi skal holde jul sammen med mine altspisende søskende og deres børn) Jeg har lyst til både traditionel og utraditionel mad juleaften, så måske bliver det således at vi starter med nogle appetizers (hvilket meget vel kunne blive ristet brød med flødestuvede østershatte, eller de dér asparges twistere!) og så fortsætte med nøddepostej med alt tilbehøret. 😉

   Hvad med dig/jer? Hvad skal I have og hvor holder I jul?

 2. Tak! Selvom jeg har været vegetar med hang til det veganske i over 3 år, er det nu rart at man kan komme herind og browse lidt og få ideer. Jeg sender tit min mor herind også, så hun ikke behøver at få grå hår over at skulle huse en vegetar i juledagene, ved siden af familiens lettere primitivt spisende hanfolk… 🙂

 3. fantastisk ! dejligt med inspiration.
  hilsen Mona
  -der er vegetar.

 4. Min første veganske jul- ALT for meget inspiration! Ved jo slet ikke hvad jeg skal lave nu 😀

 5. Pingback: Smæskesvær | Kærlighed & Kikærter

 6. Super indlæg!! Ville dog vældig gerne have fingre i opskriften på pebernødder, men når jeg trykker på det, bliver jeg i stedet linket til en side med brunkager 😉

 7. Hov, kan se at jeg også bliver linket til brunkager, når jeg trykker på vanillekranse 🙂

 8. Pingback: Mock duck til vegansk jul | Kærlighed & Kikærter

Skriv en kommentar!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s